lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Odwróciłem zdjęcie.Mozna przeczytać,jakaś szkoła.Dziękuję!cóż mogę więcej napisać - po prostu dół zrzutowy,mysle ze ruscy to wrzucili do okopu lub miejscowi jak porządkowali pobojowisko,były jeszcze wiadra,butelki,porcelana,kątowniki,sledzie do namiotów.20 hełmów w jednym dole,1 w innym.Nie jest to jednak po prostu fart ponieważ wiedzialem gdzie jade,gdzie i jak szukać,jakie sygnały wybierać,wczesniej był zwiad terenowy,rozmowy z miejscowymi,wszystko jakoś tak ładnie zgrało się w to trafienie.Proszę już nie gratulować tylko własne wykopki wklejać!:D pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Zaraz zidentyfikujemy tę jakąś szkołę:Feld-Flakartillerie Schule (Mitte)13stacjonująca w 1942 r. w Stolpmünde (Ustka), Luftgau III/IV.3. (Scheinwerfer) Lehrgruppeczyli grupa uczących się obsługi reflektorów, kilka linków w temacie:http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=127&t=493ciekawie i na tym forum:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=407162Trafienie pierwsza klasa, ale najlepsza z tego wszystkiego pieczątka ;)Miałem już dodać, ale z czystej ciekawości poszedłem dalej, Br.-B.Nr. oznacza Briefbuch Nummer, czyli numer rejestru pism wchodzących i wychodzących zapisywany w postaci numer/rok, Anl. to zapewne skrót od Anlage (załącznik). Eing z kolei wygląda na Eingang, datę wpływu pisma, możliwe, że w wyciętym miejscu znajdował się numerator z datą.Cóż, gratuluję, jesień się dopiero rozpoczyna a tu czyszczenia na całą zimę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 No piecząteczka klasa! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 lain, na grzyby byś poszedł, a nie ludzi wkurzasz heheh ;)ładna gapka wystaje, daj foty jak zrobisz jakis w ładnym stanie.zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Menzo Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 ..wiedzialem gdzie jade,gdzie i jak szukać,jakie sygnały wybierać.." Gratuluje- miłe trafienie i znakomita organizacja. To przynosi sukcesy jakie widac Ps. Mój Orzeł z przed kilku dni+++Pozdr.++++++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 ciekawsze z ostatnich 1.5 tygodnia - od gory - granacik z Powstania Listopadowego, emblematy z czapek szkoly technicznej IIRP i jakas tarczka, poleci na id.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Witam. Ostatnie wypady uratowały z ziemi parę drobiazgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Ptaszysko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Pusta walizeczka na łuczki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Ładna klamerka- chyba wczesny wzór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zborap Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Bicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Jeszcze z wczoraj z pozdrowieniami dla Stedkego.Winko Zielona Góra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 To już z dzisiaj - Kartuzy :Tejon Kuby_gd okazuje wyższość nad naszymi popsutymi złomami pt.2" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Zapalniczka i srebrny ołówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Srebrne coś i guzior ruski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Blaszki z róznych miast,uzdrowisk,pewnie przyczepiane do jakiejś pamiątaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 No a to numerator do pieczątki z datami 1940-1951.Niemcy chcieli długo wojne prowadzić:D...Dzieki MK za wyczerpujące informacje,nie miałem nawet chwilki żeby poszukać!Dzięki!Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arci Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 A to moje skromne znalezisko.Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Lain czy byłbys zainteresowany sprzedaniem jedenego takiego hełmiku? ; D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Może być zardzewiały odrapałbym go i postawił sobie na półce zawsze chciałem znależć hełm ale nigdy nie było mi to dane hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 no ja powiem tak ja nigdy w zyciu nie znajde hełma choc mam takie marzenie ,ja mam zawsze pecha wiele razy wychodziłem na wykopki i mowiłem ale to dzisiaj tego wyciagne i co pokarało nic ,zero oj wiele razy sie tak przejechałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arci Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Ja na razie tylko taki znalazłem ale mam nadzieję na lepszy wykopek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 30 Wrzesień 2008 Share Napisano 30 Wrzesień 2008 arci to letnia wersja niemieckiego chełmu uzywana głolwnie przez Africa Korps, wersja tzw kabrio ;)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 30 Wrzesień 2008 Share Napisano 30 Wrzesień 2008 lain ty szczęściarzu!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 30 Wrzesień 2008 Share Napisano 30 Wrzesień 2008 Lain wystawiłeś te hełmy na allegro ? bo ktoś tez wystawił luftwaffe.piękne znalezisko.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.