lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 Odwróciłem zdjęcie.Mozna przeczytać,jakaś szkoła.Dziękuję!cóż mogę więcej napisać - po prostu dół zrzutowy,mysle ze ruscy to wrzucili do okopu lub miejscowi jak porządkowali pobojowisko,były jeszcze wiadra,butelki,porcelana,kątowniki,sledzie do namiotów.20 hełmów w jednym dole,1 w innym.Nie jest to jednak po prostu fart ponieważ wiedzialem gdzie jade,gdzie i jak szukać,jakie sygnały wybierać,wczesniej był zwiad terenowy,rozmowy z miejscowymi,wszystko jakoś tak ładnie zgrało się w to trafienie.Proszę już nie gratulować tylko własne wykopki wklejać!:D pozdro.
MK Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Zaraz zidentyfikujemy tę jakąś szkołę:Feld-Flakartillerie Schule (Mitte)13stacjonująca w 1942 r. w Stolpmünde (Ustka), Luftgau III/IV.3. (Scheinwerfer) Lehrgruppeczyli grupa uczących się obsługi reflektorów, kilka linków w temacie:http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=127&t=493ciekawie i na tym forum:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=407162Trafienie pierwsza klasa, ale najlepsza z tego wszystkiego pieczątka ;)Miałem już dodać, ale z czystej ciekawości poszedłem dalej, Br.-B.Nr. oznacza Briefbuch Nummer, czyli numer rejestru pism wchodzących i wychodzących zapisywany w postaci numer/rok, Anl. to zapewne skrót od Anlage (załącznik). Eing z kolei wygląda na Eingang, datę wpływu pisma, możliwe, że w wyciętym miejscu znajdował się numerator z datą.Cóż, gratuluję, jesień się dopiero rozpoczyna a tu czyszczenia na całą zimę ;)
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 lain, na grzyby byś poszedł, a nie ludzi wkurzasz heheh ;)ładna gapka wystaje, daj foty jak zrobisz jakis w ładnym stanie.zdrów!
Menzo Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 ..wiedzialem gdzie jade,gdzie i jak szukać,jakie sygnały wybierać.." Gratuluje- miłe trafienie i znakomita organizacja. To przynosi sukcesy jakie widac Ps. Mój Orzeł z przed kilku dni+++Pozdr.++++++
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 ciekawsze z ostatnich 1.5 tygodnia - od gory - granacik z Powstania Listopadowego, emblematy z czapek szkoly technicznej IIRP i jakas tarczka, poleci na id.pozdro!
zborap Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Witam. Ostatnie wypady uratowały z ziemi parę drobiazgów.
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 Jeszcze z wczoraj z pozdrowieniami dla Stedkego.Winko Zielona Góra.
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 To już z dzisiaj - Kartuzy :Tejon Kuby_gd okazuje wyższość nad naszymi popsutymi złomami pt.2"
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 Blaszki z róznych miast,uzdrowisk,pewnie przyczepiane do jakiejś pamiątaki.
lain Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 No a to numerator do pieczątki z datami 1940-1951.Niemcy chcieli długo wojne prowadzić:D...Dzieki MK za wyczerpujące informacje,nie miałem nawet chwilki żeby poszukać!Dzięki!Pozdro.
K.O.P. Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Lain czy byłbys zainteresowany sprzedaniem jedenego takiego hełmiku? ; D
K.O.P. Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Może być zardzewiały odrapałbym go i postawił sobie na półce zawsze chciałem znależć hełm ale nigdy nie było mi to dane hehe
cobrasaper Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 no ja powiem tak ja nigdy w zyciu nie znajde hełma choc mam takie marzenie ,ja mam zawsze pecha wiele razy wychodziłem na wykopki i mowiłem ale to dzisiaj tego wyciagne i co pokarało nic ,zero oj wiele razy sie tak przejechałem
arci Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Ja na razie tylko taki znalazłem ale mam nadzieję na lepszy wykopek.
adek_ Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 arci to letnia wersja niemieckiego chełmu uzywana głolwnie przez Africa Korps, wersja tzw kabrio ;))))
Prezes14 Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Lain wystawiłeś te hełmy na allegro ? bo ktoś tez wystawił luftwaffe.piękne znalezisko.Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.