kopacz09 Napisano 19 Wrzesień 2008 Autor Napisano 19 Wrzesień 2008 witam może i te pytanie już było , ale do czego służy podziałka odległości z drugiej strony szczerbinki ?
kopacz09 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 nie no wiem takie rzeczy typu : strzał bezwzględny , tor lotu pocisku itp. na tyle biegłych na tym forum myślałem , że otrzymam jakąś odpowiedz a tu .... domysły .dodałem link z all , znalazłem właśnie taką dwustronną szczerbinkę / podstawę szczerbinki , ramię celownika /
steell Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 ja opisałem szczerbinkę widoczną na focie z allegro patrząc się od góry widać normalne cechowanie, natomiast nie ma fotek od spodu
kopacz09 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Napisano 22 Wrzesień 2008 ok, czekamy na wyjaśnienie tej zagadki :) dziękuję za wszystkie podpowiedzi do chwili obecnej .
kopacz09 Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Napisano 20 Wrzesień 2008 witam jest to mauser wersja a"podziałka od spodu zaczyna się od cyfry 4
steell Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 i jeszcze jedno suwak na szczerbince jest obrócony odwrotnie, ktoś kto to składał /konserwował/ chyba miał słabe pojęcie o tym co robi.
steell Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 jaką 2 stroną? normalną, cyfry odległości masz na przemiennie po obu stronach rowka, to po to żeby mogły być większe i wyraźniejsze /brak miejsca przy nabiciu jednostronnym.
kopacz09 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Napisano 22 Wrzesień 2008 no to akurat chyba jest dobrze , tak to oceniam
fraktal Napisano 19 Wrzesień 2008 Napisano 19 Wrzesień 2008 Nikt nie odpowiedział, więc ja odpowiem, choć mausera w rękach nie miałem.Powiem Ci do czego służy taka podziałka w kałasznikowie.Tu na podziałce jest najprościej mówiąc taki wałeczek, który się przesuwa po tej podziałce w zależności od tego jaka jest odległość do celu w który strzelamy. Takie przesunięcie powoduje lekkie uniesienie lub obniżenie się szczerbinki a to oczywiście wpływa na wysokość celowania.Po co taki mechanizm? Jest to dlatego, że pocisk wystrzelony z lufy nie leci po linii prostej, lecz najpierw lekko się unosi, osiąga pewną wysokość i następnie powoli opada. Jego tor lotu to parabola. Jak strzelasz do żołnierza który jest sto metrów od Ciebie to musisz mierzyć inaczej niż gdy strzelasz do będącego powiedzmy 300 albo 600 metrów od Ciebie, bo w różnej odległości od lufy pocisk leci na różnej wysokości.
sebol13 Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 Witam !Kolego steell tu wszystko jest dobrze złożone a zdublowana podziałka była stosowana też w innych karabinach w celu ustawienia szczerbinki w pozycji leżąc i tyle!!!Pozdrawiam!
kopacz09 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 spójrz na fotkę szczerbinki tego mausera ,link poniżej .to taki przykład
fraktal Napisano 19 Wrzesień 2008 Napisano 19 Wrzesień 2008 Używając K98k, można było prowadzić skuteczny ogień z odległości 500 metrów. Szczerbinka karabinu była w pełni regulowana, od 100 do 2000 metrów w stumetrowych odstępach."Cytat stąd:http://www.gram.pl/art_8griHu0_Tydzien_z_gra_Medal_of_Honor_Airborne_skok_piaty_strona_3.html
sebol13 Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 i jeszcze jedno ramie szczerbinki jest prawidłowo zamontowana ,zębatka jest po prawej stronie po opuszczeniu a szczerbinka jest pod spodem (po lewej nie widoczna):)Pozdrawiam
sebol13 Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 Witam ja widziałem kiedyś taką szczerbinkę w K98k z 43roku z byf na komorze.Co do 1wś nie wiem niech się spece wypowiedzą:)pozdrawiam:)
sebol13 Napisano 19 Wrzesień 2008 Napisano 19 Wrzesień 2008 cyt.ale do czego służy podziałka odległości z drugiej strony szczerbinki ?"Myślę że koledze chodziło o co innego ,a mianowicie w niektórych K 98 zdarzała się zdublowana podziałka pod tą właściwą, a służyła ona do nastawienia żądanej odległości bez konieczności wychylania się z okopu gdy karabin leżał przed strzelcem tzn. zerkało się na tą skalę pod spodem a odpowiadała ona nastawieniu na górze:)Podobne rozwiązanie miał LKM Madsen
lina_90 Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 Kolego czy trafileś taką szczerbinkę przy 1 wojennym mauserze? Ja również znalazłem taką ,,2 stronną'' szczerbinkę od mausa na 1 wojennych pozycjach.
kopacz09 Napisano 19 Wrzesień 2008 Autor Napisano 19 Wrzesień 2008 witam może i te pytanie już było , ale do czego służy podziałka odległości z drugiej strony szczerbinki ?
kopacz09 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=443074751
Pytanie
kopacz09
może i te pytanie już było , ale do czego służy podziałka odległości z drugiej strony szczerbinki ?
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.