Skocz do zawartości
  • 0

Maszyna do szycia ID

Moskit1

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No tu to bardzo bym chciał podziękować za trudy w identyfikacji!!!!!
Dziękuje:)
Mam nadzieje ze nie tylko mi się przyda !!!!!
Pozdrawiam
Napisano
Bezmyślnie to ty klepiesz bo ja tobie nie kazałem a jak już piszesz to jednak wymaga to troszkę poszanowania człowieka anie jakieś zgryźliwe odzewy .
Co ty na szpilkach siedzisz jak ci nie odpowiada temat to proste nie pisze i ....... CZAISZ
Kurne obrońca się znalazł klepania klawiatury szok!!!!
Miałem nic nie pisać bo szkoda ale taki bezmyślnych farfujców jeszcze nie spotkałem!!!!!
Napisano
lenistwo cię tu tylko przyprowadziło lenistwo i zero inicjatywy ze swojej strony tylko wklepanie kilku zdań i wklejenie zdjęć... z mojej strony to wszystko
Napisano
Lenistwo na razie mnie nie obejmuje!!!!
Normalnie kiedyś miałem to na kopie a ze kop mi się sfajczył to POPROSIŁEM jeszcze ras pisze POPROSIŁEM O identyfikację żadne zmuszanie do odpowiedzi!!!!
Tak ze z mojej strony też tyle !!!
Ale przecież ta strona jest do ID też tego nie rozumiem hmm
dobra koniec
Napisano
na tabliczce:
Palatynadzka(region w de) fabryka maszyn szyjących i rowerów braci Kayser pod herbem Kayserslautern miasto w DE.

tu masz link z tabliczkami jaki montowali na maszynach
http://www.needlebar.org/main/logos/kayser/index.html

Historia fabryki braci Kayser sięga USA. Wszystko zaczęło się od mechanika Adolfa Laubenheimera, który wróciwszy z Ameryki gdzie przebywał w latach (1851-62) założy w Kayserlautern warsztat maszyn szyjących. Nieszczęśliwie zmarł on krótko po otwarciu warsztatu, wdowa po nim go sprzedała. Kupcem był Johan (John) Kayser, który wrócił z Ameryki jako technik maszyn szyjących i posiadający najnowszą wiedzę z tego zakresu. Wraz ze swoim bratem Fridrichem (który był kupcem) rozkecili warsztat i zaczęli budować maszyny szyjące. W 1865 roku kupili maszynę parową z jej pomocą wyprodukowali do roku 1869 blisko 400 maszyn do szycia.
1869 roku bracia kupują fabrykę (przy ulicy Barbarastrasse-Lutrinastrasse) budują tam maszyny do szycia dla domu oparte na systemie Singera. W 1870 roku produkcja mszyn wzrasta do 2500 rocznie aby w roku 1872 osiągnąć 4500 sztuk. W 1872 roku personel zakładu liczył 200 osób, a w 1882 już 250. W 1882 roku umiera Fridrich. W tym samym roku drugi brat udoskonala maszynę do szycia(szyjącą zygzakiem) która jest sprzedawana w małym nakładzie do roku 1895.
W 1886 roku fabryka zaczyna produkcję rowerów, która nigdy nie była znacząca. Od 1890 roku John Kayser próbował iść dalej i rozwijać swoją firmę próbował produkować motory, silniki, i auta dostawcze.
Umarł w 1899 roku, wkrótce nowa era produkcji się zakończyła.
Podczas pierwszej wojny światowej fabryka przechodzi duży kryzys. W 1923 roku produkcja zostaje przerwana na 4 miesiące. Musiano zwolnić 150 pracowników fabryka przestała być opłacalna. Po długich negocjacjach fabrykę kupiła inna fabryka Gritzner.
Tekst przetłumaczyłem z tąd:
http://books.google.pl/books?id=ml4-46L9EvcC&pg=PA74&lpg=PA74&dq=N%C3%A4hmaschine+Gebr%C3%BCder+Kayser&source=web&ots=Up8Nx2nN7S&sig=LvplXgEsUAoSF5d4bzAC7SNC140&hl=pl&sa=X&oi=book_result&resnum=3&ct=result#PPA74,M1

Twoja maszyna to zapewne zygzag, pewnie szyje też stębnówką,
Powstała wg. mnie po 1882 roku.
Myślę, że to wystarczy do identyfikacji?
pozdrawiam i faktycznie nie ma się sensu kłócić tylko współpracować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie