Moskit1 Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 Witam Może ktoś orientuje się co za maszyna i wydatować ją :)Dziękuje z g€ry
Moskit1 Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 No tu to bardzo bym chciał podziękować za trudy w identyfikacji!!!!!Dziękuje:) Mam nadzieje ze nie tylko mi się przyda !!!!!Pozdrawiam
Moskit1 Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 Witam Może ktoś orientuje się co za maszyna i wydatować ją :)Dziękuje z g€ry
dado373 Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 ptaszek z trzeciej foty jest pruski około 1890r
Catadero Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Wszystko masz napisane na owalnej blaszce. Tylko poczytać.C.
Moskit1 Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 Bezmyślnie to ty klepiesz bo ja tobie nie kazałem a jak już piszesz to jednak wymaga to troszkę poszanowania człowieka anie jakieś zgryźliwe odzewy .Co ty na szpilkach siedzisz jak ci nie odpowiada temat to proste nie pisze i ....... CZAISZ Kurne obrońca się znalazł klepania klawiatury szok!!!!Miałem nic nie pisać bo szkoda ale taki bezmyślnych farfujców jeszcze nie spotkałem!!!!!
Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 lenistwo cię tu tylko przyprowadziło lenistwo i zero inicjatywy ze swojej strony tylko wklepanie kilku zdań i wklejenie zdjęć... z mojej strony to wszystko
Moskit1 Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 Lenistwo na razie mnie nie obejmuje!!!!Normalnie kiedyś miałem to na kopie a ze kop mi się sfajczył to POPROSIŁEM jeszcze ras pisze POPROSIŁEM O identyfikację żadne zmuszanie do odpowiedzi!!!! Tak ze z mojej strony też tyle !!! Ale przecież ta strona jest do ID też tego nie rozumiem hmm dobra koniec
Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 na tabliczce:Palatynadzka(region w de) fabryka maszyn szyjących i rowerów braci Kayser pod herbem Kayserslautern miasto w DE.tu masz link z tabliczkami jaki montowali na maszynachhttp://www.needlebar.org/main/logos/kayser/index.htmlHistoria fabryki braci Kayser sięga USA. Wszystko zaczęło się od mechanika Adolfa Laubenheimera, który wróciwszy z Ameryki gdzie przebywał w latach (1851-62) założy w Kayserlautern warsztat maszyn szyjących. Nieszczęśliwie zmarł on krótko po otwarciu warsztatu, wdowa po nim go sprzedała. Kupcem był Johan (John) Kayser, który wrócił z Ameryki jako technik maszyn szyjących i posiadający najnowszą wiedzę z tego zakresu. Wraz ze swoim bratem Fridrichem (który był kupcem) rozkecili warsztat i zaczęli budować maszyny szyjące. W 1865 roku kupili maszynę parową z jej pomocą wyprodukowali do roku 1869 blisko 400 maszyn do szycia. 1869 roku bracia kupują fabrykę (przy ulicy Barbarastrasse-Lutrinastrasse) budują tam maszyny do szycia dla domu oparte na systemie Singera. W 1870 roku produkcja mszyn wzrasta do 2500 rocznie aby w roku 1872 osiągnąć 4500 sztuk. W 1872 roku personel zakładu liczył 200 osób, a w 1882 już 250. W 1882 roku umiera Fridrich. W tym samym roku drugi brat udoskonala maszynę do szycia(szyjącą zygzakiem) która jest sprzedawana w małym nakładzie do roku 1895.W 1886 roku fabryka zaczyna produkcję rowerów, która nigdy nie była znacząca. Od 1890 roku John Kayser próbował iść dalej i rozwijać swoją firmę próbował produkować motory, silniki, i auta dostawcze.Umarł w 1899 roku, wkrótce nowa era produkcji się zakończyła. Podczas pierwszej wojny światowej fabryka przechodzi duży kryzys. W 1923 roku produkcja zostaje przerwana na 4 miesiące. Musiano zwolnić 150 pracowników fabryka przestała być opłacalna. Po długich negocjacjach fabrykę kupiła inna fabryka Gritzner. Tekst przetłumaczyłem z tąd:http://books.google.pl/books?id=ml4-46L9EvcC&pg=PA74&lpg=PA74&dq=N%C3%A4hmaschine+Gebr%C3%BCder+Kayser&source=web&ots=Up8Nx2nN7S&sig=LvplXgEsUAoSF5d4bzAC7SNC140&hl=pl&sa=X&oi=book_result&resnum=3&ct=result#PPA74,M1Twoja maszyna to zapewne zygzag, pewnie szyje też stębnówką,Powstała wg. mnie po 1882 roku.Myślę, że to wystarczy do identyfikacji?pozdrawiam i faktycznie nie ma się sensu kłócić tylko współpracować
traper6 Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 @ GniewkosTwoje ID jest best of de best. Ale podziękowanie za Twój trud miałeś przykre.
Gniewkos Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 tylko poczytać i wpisać w Google to co jest tam napisane i już wszystko wiesz, a nie tylko bezmyślnie na forum klepać...
Pytanie
Moskit1
Witam
Może ktoś orientuje się co za maszyna i wydatować ją :)
Dziękuje z g€ry
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.