Sebex Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Cześć!Poszukuję wszelkich informacji na temat przebiegu obrony jak i faz niemieckiego ataku na Pocztę Polską w Gdańsku.W szczególności interesuje mnie pełna wersja niemieckiego filmu dokumentującego szturm na Pocztę którego fragmenty są w internecie udostępnione oraz informacja o tzw.maszynach piekielnych,dzięki którym - wg.niektórych źródeł - uszkodzono podobno jeden ze samochodów pancernych biorących udział w szturmie.Czyżby chodziło tutaj o karabin przeciwpancerny?Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Kolejnymi irytującymi mnie faktami są:1.Rodzaj niemieckiego uzbrojenia,w szczególności broni maszynowej oraz artylerii(typ dwóch dział polowych 75 min. oraz haubicy 105 min.),2.Gdzie ulokowano i zdetonowano 600 kilogramowy ładunek wybuchowy?3.W jaki sposób Niemcy wpompowali benzynę do piwnic kiedy wskutek zniszczenia górnych kondygnacji obrona skupiła się w piwnicach.Czyżby obrońcy skupieni przy okienkach piwnicznych nie zauważyli poczynań hitlerowców?Na filmie dokumentalnym ukazany jest jedynie moment oblewania benzyną z węża dolnej lewej kondygnacji wraz z okienkami piwnicznymi.Samo podpalenie nastąpiło przy użyciu miotaczy ognia czy też jak podają niektóre źródła wskutek wrzuconego do piwnicy granatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Co do filmu odsyłam do Filmoteki Narodowej i życzę powodzenia.Co do reszty,to polecam kontakt z Muzeum Poczty Polskiej w Gdańsku - Oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska adres: 80-839 Gdańsk, Plac Obrońców Poczty Polskiej 1/2tel: (0 58) 301-76-11 fax: (0 58) 301-76-11e-mail: muzeum.poczty@mhmg.gda.plhttp://mhmg.pl/index.php?view=artykul,32&oddzial=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Co do Filmoteki Narodowej to niestety oprócz oglądanego kilkakrotnie filmu Wolne Miasto" Stanisława Różewicza nic konkretnego nie znalazłem.Pozostaje mi więc kontakt z w/w muzeum w Gdańsku.A poszukuję m.in.pełnej wersji filmu którego fragmenty są pod tym linkiem:http://www.youtube.com/watch?v=BtxUxo-AUZo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Witam.1940 rok Der Feldzug in Polen.Zaczyna sie od 10min.50sek.http://nsl-archiv.info/Filme/Deutsche-Wochenschauen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Zapomniałem podać-trzeba kliknąć w zakładkę BIS-1945[2] WOCHENSCHAUEN[2] -Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Dzięki za pomoc,niestety nie udało mi się odtworzyć ściągniętego stąd filmu,ale za to dzięki podanemu tytułowi znalazłem stronkę na której ten film jest w całości i do obejrzenia.Adres stronki to:http://www.nazi.org.uk/video.htmSą tam i inne interesujące filmy dokumentalne.Co do 1940 - Der Feldzug In Polen to o Poczcie Polskiej w Gdańsku za wiele tam nie ma,myślałem że znajdzie się nieco więcej.Za to interesujące są m.in.zarówno prezentacja Wolnego Miasta Gdańsk w okresie międzywojennym jak i fakt przejazdu wojsk niemieckich w Gdańsku.Jak na film dokumentujący przebieg Fall Weiss bardzo interesujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 A czy są dostępne niemieckie fotografie dokumentujące atak na pocztę?Np.w formie katalogowej czy ewentualnie wydane w jakiejś książce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Tez mnie interesuja te wydarzenia w celach rekonstrukcji w miniaturze. Troche zdjec niemieckich mam ale dorywczo. Moze chcialbys podagac and e-mail zeby nie zasmiecac Forum: chris.gebhardt@stgeorges.nhs.uk.PozdrawiamKrzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Podałem Ci w mailu mój nr.gg więc możemy podyskutować o interesujących Ciebie zagadnieniach.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 dla przypomnieniawww.odkrywca-online.pl/poczta-gdanska,359208.html7.5cm Infantriegeschutz 18 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=413627#583233fot z 2008-02-24 13:41:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Dzięki.Rodzaj w/w dział ostrzeliwujących pocztę już ustaliłem.Co do niemieckiej broni maszynowej ostrzeliwującej gmach poczty to z pewnością użyto kaemów MG34.Natomiast wspomniane samochody pancerne to z pewnością Pzkpfw ADGZ,pytanie tylko czy były dwa czy trzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Wg przytoczonej przeze mnie książki SS Heimwehr Danzig było wyposażone w karabiny maszynowe ZB 26 (MG 26 (t)) oraz Maxim 08/15 (szkoliło się natomiast na MG 37 (t), nawet autor zaznaczył, że taka zmiana sprzętu na gorszy jest zaskakująca). Oddział miał również dwa przestarzałe miotacze min Minenwerfer 16 kal. 170 mm (myślę, że nie były one użyte podczas walk o pocztę).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Aha, jeszcze samochody, kolejno nazwy własne: Sudetenland, Ostmark, Saarland (Memel - najwidoczniej autor nie jest pewien nazwy tego ostatniego pojazdu). Jak wrócę z wyjazdu to postaram się sprawdzić co na ten temat jest w NtW.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2008 http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/wehr/waffen/waffen.htmPod tym linkiem znajdują się oba wyżej wymienione kaemy.Trochę mnie typ użytej broni maszynowej zaskoczył,myślałem o MG34.Jedynym środkiem artylerii ciężkiej była haubica,miotaczy min raczej nie użyto.Co do tego trzeciego samochodu pancernego to wciąż istnieją niejasności czy go użyto,z pewnością natomiast jeden z nich został uszkodzony i to na tyle że nie mógł brać udziału w dalszym szturmie.Pytanie tylko czym?Granatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Co do kmow to troche bardziej skomplikowane. Co mial na wyposazeniu SSHW-D conieco mija sie z celem bo poza plutonem dzial, tej jednostki w Gdansku nie bylo. 'Zdobywala' w tym czasie Tczew. 4-y pluton 13ej kompanii wyposazony w 2 LeIGi 75mm i 2 mozdzierze 170mm zostal w Gdansku bo (moja interpretacja) nie mial dzial na pneumatykach ani odpowiedniej trakcji. Nie calkiem pamietam przebiegu wypadkow pod Poczta ale moge to do jutra sprawdzic. Informacje oparte nie tyle o Michaelisa ile o cytowana in extenso przez niego relacje zolnierza tego plutonu. Co do jednostek ktore byly w Gdansku, na pewno ze wzgledu na fotografie mozna przypuszczac ze w atakach na poczte braly udzial jednostki SS Sturmbann Eimann, Gdanskiej LaPo i SA. Mozliwe, ale nie jestem do konca przekonany zdjecia, ze w jednym ataku na Poczte brala udzial Marine SA. Poza LaPo czy te oddzialy mialy ckm'y po prostu nie wiem. Na pewno cmy (ale jakie - poczciwe maksy wydaja sie najbardziej prawdopodobne) miala Gdanska LaPo wiec te wydaja sie najbardziej prawdopodobne. Wg Regenberga cztery samochody pancerne byly uzyte przeciwko Poczcie Polskiej, w tym dwa Pol. Sonderkraftwagen nalezace do gdanskiej LaPo, 'Memel' i 'Saar'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Dzisiaj oglądałem zdjęcie, troszkę niewyraźne, ale z oddziałem LaPo. Widać na nim strzelającego żołnierza z ulicy z MG13, bądź MG08/15. Któryś z tych dwóch,ale glowy nie dam który, bo za słabo wyraźne. Ujęcie jest od strony ulicy Sierocej.Polecam kwerendę zbiorow Muzeum Fotografii w Krakowie, mają tam sporo zdjęć z walk o Pocztę Polską w Gdańsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Przeglądałem zbiory w/w muzeum ale nie znalazłem tych zdjęć,możesz podać mi link do tej strony z fotkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Sebex jesteś z tego pokolenia, co uważa, że już wszystko jest w internecie?Dałem cynk,teraz pisz albo jedź do Krakowa, tam to jest na 100%! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 I jeszcze jedno!Są jakieś dokumenty poświadczające odpalenie 600kg MW. Niewiele by z tej poczty zostało. Dla porównania ostatnia bombką w Islamabadzie to było około 500kg MW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 25 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Poczty_Polskiej_w_Gda%C5%84skuPo pierwsze:jeżeli chodzi o 600kg.ładunek wybuchowy to oprócz źródeł niemieckich masz to napisane w historii obrony Poczty Polskiej w Gdańsku nawet pod powyższym linkiem.Coś jednak z tej Poczty zostało dzięki umiejętnemu użyciu w/w ładunku.Wysadzono tylko część ściany a nie cały gmach.To jednak nie to samo co amatorskie wysadzenie ciężarówki pod hotelem.Po drugie:że jest na 100% przekonam się jak tam kiedyś pojadę bo na razie nie myślę o tym aby specjalnie jechać w tym celu do Krakowa.Wyobraź sobie że jednak co nieco już jest w tym internecie dlatego pytałem.I pytam:czy wydano książkę bądź album polskie bądź niemieckie m.in.ze zdjęciami prezentującymi szturm na Pocztę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 25 Wrzesień 2008 Share Napisano 25 Wrzesień 2008 To polecam:Dieter Schenk, Poczta Polska w Gdańsku, Gdańsk 1999Praca zbiorowa, Obrońcom Poczty Polskiej w Gdańsku, Gdańsk 1992Ciekawa analiza znaczków:http://www.phila.pl/podstrony/artykuly/a020/a020gdansk.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebex Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2008 http://www.phalanx.pl/artykuly/tr1/info/muzeum-poczty-w-gdansku//7/ orazhttp://www.mhmg.gda.pl/poczta.htmTak dla ciekawości - kilka fotek dotyczących szturm na Pocztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.