pomsee Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Uważana za ostatnią brytyjską weterankę I wojny światowej Gladys Powers zmarła w Kanadzie w wieku 109 lat - podało brytyjskie Ministerstwo Obrony.Powers zmarła 15 sierpnia w szpitalu w Abbotsford w prowincji Kolumbia Brytyjska, następnego dnia po złamaniu biodra. Pogrzeb odbył się w piątek.Urodzona w Londynie Powers zataiła swój wiek, by jako 15-latka wstąpić do Kobiecej Armijnej Służby Pomocniczej. Później służyła jako kelnerka w takiej samej formacji Królewskich Sił Powietrznych (RAF). Jednak oficjalnych danych na temat przebiegu jej służby brak, gdyż stosowne dokumenty zostały zniszczone podczas niemieckich bombardowań Londynu w 1940 roku.Gladys Powers była uważana za ostatnią żyjącą spośród 80 tys. kobiet, które służyły w brytyjskich siłach zbrojnych podczas I wojny światowej. Była także najstarszą z żyjących w Kanadzie weteranek.Jak wspomina reprezentujący Abbotsford w kanadyjskim parlamencie Ed Fast, Powers, była osobą niezwykle energiczną, żyjącą pełnią życia.Po wojnie wyemigrowała z mężem, kanadyjskim żołnierzem, do Kanady. Rozwiedli się, a Gladys Powers przeżyła trzech kolejnych mężów.Jak podkreślił zajmujący się w brytyjskim rządzie sprawami weteranów Derek Twigg, służące podczas I wojny światowej ochotniczki w dużym stopniu przyczyniły się do udostępnienia kariery wojskowej kolejnym pokoleniom kobiet.Za onet.plhttp://wiadomosci.onet.pl/1815921,12,item.html
Swiety82 Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 Pozazdrościć zdrowia... Swoją drogą jestem zdziwiony że ktoś z I WW jeszcze żył do naszych czasów.
Czlowieksniegu Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 Dlaczego? Ostatni Niemiec" zmarł również w tym roku. Nie wiem czy z Francji ktoś jeszcze żyje.
riteks Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Oglądałem chyba ze dwa lata temu film dokumentlny,tytułu nie pamiętam na temat gazów bojowych użytych podczas pierwszej wojny światowej.Film zrwalizowany w 2003 lub w 2004 roku.Wspominali m inn.francuscy weterani pierwszej wojny światowej,roczniki urodzenia m.inn. 1895,1897.
Majorian Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Surviving_veterans_of_World_War_I
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.