Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka MG - dziwna

Hansdekawka

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z różnych względów zainteresował mnie ten temat, poszperałem i znalazłem chyba najciekawszy wątek o tej tematyce na forum:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=136260#141999
Czy ktoś może konkretnie podać czym różniły się wykorzystywane przez Polaków pruskie skrzynki od tych produkowanych specjalnie do naszych ckmów?
Napisano

Panowie, nie napisałem, że jest to skrzynka produkcji niemieckiej.
W zasadzie mało precyzyjnie wysmarowałem" swoją odpowiedź więc mam za swoje:)))

Już się poprawiam.

Skrzynka na amunicję mauserowską, do MG, ale nie tego o którym pewnie wszyscy teraz myślą, PRAWDOPODOBNIE (celowo piszę z dużych liter, bo 100% pewności nie mam) produkcji czechosłowackiej.
Na fotce ZB37 (MG37 po przejęciu produkcji przez Niemcy), do którego PRAWDOPODOBNIE skrzynka była dedykowana.
Bicia jeżeli są to na pokrywie.

Mam, że teraz chociaż trochę rozwiałem wątpliwości:)))

Pozdrawiam.

Napisano
A może założył by ktoś wątek poglądowy ze zdjęciami czym różniły się od siebie skrzynki polskie, czechosłowackie i niemieckie pierwszowojenne?
Napisano
może nie mam racji,ale znalazłem taką skrzyneczkę malowaną polską khaki,był w niej smar i po dokładnym wyczyszczeniu nie znalazłem żadnych bić. Może to jakaś I wojenna pruska wersja której używało nasze wojsko,może nasza produkcja, trudno stwierdzić,ale jedno jest pewne-fajny fancik i tyle:)pozdrawiam. nino83

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie