KRANIK Napisano 26 Sierpień 2008 Autor Napisano 26 Sierpień 2008 witam, czy ktoś z forumowiczów może pomóc mi rozwikłać zagadkę co robili marynarze na terenie dolnego śląska już od 1850 roku, bo spotkałem się z marynarskimi pamiątkami już z tamtego okresu!dzięki za ewentualną pomoc
senectus Napisano 26 Sierpień 2008 Napisano 26 Sierpień 2008 ale z jaka marynarka sa one zwiazane? z wojenna? handlowa? moga to byc rzeczy zwiazane z zegluga srodladowa
Molke Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Mi we wrocku z rzeczy marynarskich wyskakuja tylko guziki i to w kilku odmianach ale jakie to moze miec powiazanie z marynarka na tych terenach nie mam pojecia a tez sie kiedys zastanawialem
longwood Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 kwintesencją tego pytania jest kiosk u-botta przed jedną z wrocławskich szkół, oraz fakt, że w 45 używano TORPED przeciw ruskim czołgom.Skąd się wzięły-nikt nie ma pojęcia:-)
senectus Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Chodzilem do tej szkoly, Technikum Zeglugi Srodladowej,teraz jest tam jakies LO. Kiosk wzial sie ze stoczni na Kwidzynskiej,tematu nie badalem glebiej ale z tego co wiem to Niemcy Odra do Szczecina splawiali kadluby u-bootow
longwood Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 tak, tylko skąd się brały, bo we wrocku nikt ubotów nie budował...
herbstnebel Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 no to jest dość logiczne.. fabryki w głębi lądu - ciężej namierzyć, zbombardować... spławiali Odrą towary, wungiel i części pewnie.. Stąd ci marynarze strzelam??
longwood Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 logiczne to jest, ale żadne źródła nie wspominają o zakładach produkujących na potrzeby marynarki:-)Natomiast co robili marynarze to łatwo zgadnąć - chlali, awanturowali się i szlajali po parkach z kurami, jak to zołnierze na urlopie
Leuthen Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Jak wiadomo przez Dolny Śląsk przepływa Odra i jak wiadomo od wieków uprawiano na niej żeglugę. Stąd moga sie brać guziki. A jeśli chodzi o drugą wojnę światową...1) Fragment wspomnień porucznika Albrechta Schulze, w 1945 r. dowódcy kompanii spadochroniarzy biorących udział w walkach o Wrocław: Kto broni twierdzy Wrocław? Mieszańcy będący żołnierzami na urlopach, pomiędzy którymi znajdują się marynarze, muzycy, jednostki zaopatrzeniowe [...]"2) Sprawdźcie sobie, ilu dowódców U-Bootów pochodziło z Dolnego Śląska (na czele z asem U-Bootwaffe nr 1, Ottonem Kretschmerem, który mieszkał do 18 roku życia pod Legnicą). Wielokrotnie więcej dolnoślązaków było wśród podoficerów i szeregowych marynarzy (nawet w powieści Buchheima Okręt", na podstawie której nakręcono słynny film wojenny pod tym samym tytułem, jest wzmianka o członku załogi pochodzącym z Wrocławia).
senectus Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 To by sie zgadzalo,nawet w obecnych czasach znajdzie sie paru marynarzy,oficerow po wroclawskiej srodladowce ktorzy plywaja po morzach i oceanach,kilku znam osobiscie. Napewno wtedy do marynarki tez powolywali ludzi ktorzy mieli pojecie o plywaniu chociazby po Odrze.
pastuszek Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 No i weźmy pod uwagę, że nie każdy guzik z kotwicą musi pochodzić z marynarskiego munduru.Taki wzorek zawsze był bardzo popularny na cywilnych guziolach
KRANIK Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 sorki zapomniałem dodać.kolega znalazł skarbonkę w Michałowicach zakopaną w nasypie koło domu, niestety niekompletną:) z napisem Kriegsmarine, ja natomiast spotkałem się z porcelaną ręcznie malowaną z ołtarzem i opartą o niego kotwicą! porcelana pochodi z 1854r. bo jest na nim wypisana gotykiem dedykacja z datą!Napisane po przetłumaczeniut było tam mniej więcej coś takiego a pamiątkę w 25 letnią rocznicę przyjaźni" i chyba nazwisko tego ofiarującego".Dokładnie nie pamiętam, tłumaczono mi to na poszukiwania.pl" może znajdę ten post to dam linka!a jak się uda to może dodam zdjęcie!
senectus Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 tak jak napisal pastuszek,nie kazdy guzik z kotwica musi byc z munduru marynarskiego,gdybys dal ich zdjecia mozna by wowczas dywagowac. a co do reszty moga to byc pamiatki np. z wojska
traper6 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Porcelanę i sztućce Kriegsmarine, trafiałem na lotniskach pod Oleśnicą, Oławą i Strzelinem.
Molke Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Nie mam na tyle dobrego aparatu by robic zdjecia guzika no ale na roznych tematycznych stronach sa one opisywane jako marynarskie. Dla mnie najbardziej trafna odpowiedz to tak jak napisali koledzy powyzej :) urlopy , przepustki .. :)
osman Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 W wielu miastach istniały dosyć prężne organizacje sympatyków marynistyki Marineverein. Zbierano również datki na odbudowę sił morskich przy okazji daroczyńcy otrzymywali różne pamiątkowe przedmioty.
Kuba_70 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 KRANIK- znak kotwicy jest uzywana rowniez jako symbol nadziei i wiary i nie musi miec bezposredniego zwiazku z marynarka. Vide znak Polski Walczacej.
KRANIK Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 proszę oto fotki tej porcelanki!napis brzmi:Bum freund liechen Andenken des 25 jahrigen Prielter Jubileums"sorki za drugą niewyraźną fotkę
Kuba_70 Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 KRANIK- Wklejam opis symbolu kotwicy w religiach chrzescijanskich:Kotwica - Jej przeznaczenie uczyniło z niej symbol stałości, pewności. Chrześcijaństwo w zasadzie przejęło symbolikę kotwicy, dodając do wymienionego zestawu nadzieję. W sztuce sakralnej kotwica stanowi więc atrybut personifikacji Nadziei, jednej z tzw. cnót teologicznych."Na zdjeciu nagrobek warszawskiego kupca, ktory z marynarka raczej nie mial nic wspolnego. Twoja porcelanka jest dobrym przykladem uzycia znaku kotwicy jako symbolu stalosci.pozdrawiam
KRANIK Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 ok dzięki, ta porcelanka też mi nie bardzo pasowała do marynarki ale po zobaczeniu tej skarbonki skojarzyłem je od razu!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.