Czarek Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 durszlak tylko tam gdzie aluminium utleniło się do postaci białego proszku-na fantach z wątku o czyszczeniu widać-tam gdzie były dziury przed czyszczeniem tam zostały i po-nowe nigdzie się nie pojawiły-zeszły za to tylko wszelakie syfy-czyszczę tą metodą tak menażki manierki,jak i wykopane aluminiowe medaliki i też im nigdy żadne kuku się nie stało,polecam i podpisuję się pod nią obiema rekami jako pod bezpieczną w 100%metodą
Czarek Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 ps.jednak teraz już zmniejszam czas kąpieli w ajax żelu łazienkowym-starcza 20-30 minut,a gotowanie -20 minut zbiera większośc syfu jeśli potem poczyści się proszkiem ajaxa dobrze,a potem najwyżej jeszcze 20 dla pewności-ale nic nie zje -karpik gdzie Ty widzisz żeby na zdjęciach z wątku pojawiły się jakieś dziury których nie było na fantach przed czyszczeniem???
Czarek Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 od razu jak w tym temacie jesteśmy -czasami choć rzadko zdarzają sie np.manierki czy kociołki aluminiowe wykopane i oczernione od gotowania na nich kiedyś kiedyś na ogniskach-tu można zastosować środek agresywny-nazywa się Grill pul,grill pur czy jakoś tak(biała okrągła butelka z zielonymi napisami i rysunkiem grilla do dostania w makro napewno)-zmywa te osady jak szalony -ale tu trzeba uważać z czasem-ja tylko polewam,kilka sekund i zaraz zmywam środek bo on faktycznie agresywny jest-natomiast jak mówiłem moja metoda z kwaskiem i ajaxami niczemu nie zaszkodzi-tam gdzie aluminium utleniło się na proszek to ten proszek usunie,ale zdrowego metalu nie ruszy!!!
Czarek Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 ps.jeśli blacha jest wybita i widać bicia to jej też nic a nic nie zrobi-nie jeden raz wypróbowałem -wszystkie medaliki które wychodzą z ziemi w różnym stanie czytelności po odczyszczeniu są jak nowe i wszystko czytelne i ładne!
kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Napisano 31 Październik 2008 jeżeli jeszcze ktoś coś chciałby dodać o czyszczeniu tej blaszki proszę tu zamieszczać rady - z góry dziękuję :) - pozdro!
kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Napisano 31 Październik 2008 http://www.odkrywca-online.com/wrzesniowy-niesmiertelnik-korozja,642990.html#642990 - link oczywiście:)
sid30 Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 wrzuć go do oliwy i niech sobie lezakuje nigdzie sie przeciez nie spieszy :)) a oliwa zrobi swoje :))ten moj tez wygladał na poczatku tragicznie :) nic mu nie robiłem, tylko moczenie :))))
puchaś Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 ja czyściłem aluminium za pomocą fosolu, wsadzałem na około 5 minut, wyjmowałem obmywałem wodą i do tego szczoteczką i jeszcze raz, lub dwa, tylko że to był dosyć gruby metal.PozdrOPS. Oczywiście gratuluje synka i nieśmiertelnika
kopacz18 Napisano 27 Luty 2009 Autor Napisano 27 Luty 2009 zima to dobry okres do konserwacji znalezisk - maleństwo po zabiegach pielęgnacyjnych - oliwka, czas, kilka wykałaczek, pędzelek i trochę cierpliwości - wyszły nawet fajne złocenia - pozdrawiam!
kopacz18-82r Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 na wstępie prośba do moderatorów - próbowałem odzyskać hasło do starego nick-a ale nic nie przychodziło na maila ( michal2221@onet.eu ) - jeżeli by mógł ktoś to jakoś załatwić - byłbym wdzięczny - jeżeli nie będę pisał pod nowym - pozdrawiam! - po dłuższej przerwie nowe trafienia 1. manierka - wrzesień
kopacz18-82r Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 druga strona - klimatyczna - przebita być może bagnetem.
kopacz18-82r Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 liść znaleziony obok manierki - gdzieś doczytałem że w 39 - były na stanie WP - dlatego zamieszczam w tym wątku
8total4 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Kopacz18-82roczywiscie ze pruskie liście" były używane w WP.Sprawdż po elektrolizie czy pod guzikiem zatrzasku nie wyszły polskie bicia wzoru.ps. Piękny orzeł wz.19, najważniejsze iż nie pogięty ani połamany.pozdrawiam!
kopacz18-82r Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 na zakończenie dnia - to z dziś -(poprzednie fotki z piątku) pozdrawiam!
kopacz18-82r Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 z torby nic nie zostało - resztki materiału zachowały się tylko na pochłaniaczu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.