Skocz do zawartości

kopacz 18 - wrzesień

Rekomendowane odpowiedzi

durszlak tylko tam gdzie aluminium utleniło się do postaci białego proszku-na fantach z wątku o czyszczeniu widać-tam gdzie były dziury przed czyszczeniem tam zostały i po-nowe nigdzie się nie pojawiły-zeszły za to tylko wszelakie syfy-czyszczę tą metodą tak menażki manierki,jak i wykopane aluminiowe medaliki i też im nigdy żadne kuku się nie stało,polecam i podpisuję się pod nią obiema rekami jako pod bezpieczną w 100%metodą

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
ps.jednak teraz już zmniejszam czas kąpieli w ajax żelu łazienkowym-starcza 20-30 minut,a gotowanie -20 minut zbiera większośc syfu jeśli potem poczyści się proszkiem ajaxa dobrze,a potem najwyżej jeszcze 20 dla pewności-ale nic nie zje -karpik gdzie Ty widzisz żeby na zdjęciach z wątku pojawiły się jakieś dziury których nie było na fantach przed czyszczeniem???

od razu jak w tym temacie jesteśmy -czasami choć rzadko zdarzają sie np.manierki czy kociołki aluminiowe wykopane i oczernione od gotowania na nich kiedyś kiedyś na ogniskach-tu można zastosować środek agresywny-nazywa się Grill pul,grill pur czy jakoś tak(biała okrągła butelka z zielonymi napisami i rysunkiem grilla do dostania w makro napewno)-zmywa te osady jak szalony -ale tu trzeba uważać z czasem-ja tylko polewam,kilka sekund i zaraz zmywam środek bo on faktycznie agresywny jest-natomiast jak mówiłem moja metoda z kwaskiem i ajaxami niczemu nie zaszkodzi-tam gdzie aluminium utleniło się na proszek to ten proszek usunie,ale zdrowego metalu nie ruszy!!!

ja czyściłem aluminium za pomocą fosolu, wsadzałem na około 5 minut, wyjmowałem obmywałem wodą i do tego szczoteczką i jeszcze raz, lub dwa, tylko że to był dosyć gruby metal.

PozdrO

PS. Oczywiście gratuluje synka i nieśmiertelnika

• 3 months later...

zima to dobry okres do konserwacji znalezisk - maleństwo po zabiegach pielęgnacyjnych - oliwka, czas, kilka wykałaczek, pędzelek i trochę cierpliwości - wyszły nawet fajne złocenia - pozdrawiam!

• 4 months later...

na wstępie prośba do moderatorów - próbowałem odzyskać hasło do starego nick-a ale nic nie przychodziło na maila ( michal2221@onet.eu ) - jeżeli by mógł ktoś to jakoś załatwić - byłbym wdzięczny - jeżeli nie będę pisał pod nowym - pozdrawiam! - po dłuższej przerwie nowe trafienia
1. manierka - wrzesień

Kopacz18-82r
oczywiscie ze pruskie liście" były używane w WP.
Sprawdż po elektrolizie czy pod guzikiem zatrzasku nie wyszły polskie bicia wzoru.

ps. Piękny orzeł wz.19, najważniejsze iż nie pogięty ani połamany.
pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie