Skocz do zawartości

Najszczęśliwszy dzień w życiu...

ra_v

Rekomendowane odpowiedzi

To co można znależć w małym niepozornym domku na wsi... Dzisiejsze poranne fanty...
Od sympatycznej starszej Pani...
Po wstępnym otarciu z kurzu...

Niestety większość z nich to dla mnie zagadka (szable)
Wstawiam je do identyfikacji - może ktoś będzie wiedział więcej.

Fot 1
7 szabelek w tym dwie III Rzesza

I wreszcie gwiazda dnia - niemiecki dalmierz artyleryjski w fantastycznym stanie (trochę pajęczyny i kurzu). Cała optyka sprawna. wszystkie elementy działają i ciągle spełnia swoją powinność. Kod producebta fwq" i data 1942. Z tego co zdążyłem znależć w necie używany na początku wojny do działek kalibru 20mm, a od kampanii wschodniej przez załogi do dział 88mm.

Jak to zobaczyłem na zakurzonych półkach w szopce w ogródku o mało nie dostałem zawału serca.
okazało się, że to pamiątki" po mężu tej sympatycznej Pani, które tylko zbierają kurz. I tak zostałem ich szczęsliwym właścicielem. Teraz będę musiał kosić trawę i strzyc żywopłot przez dłuugi czas - ale czyż nie warto ???

pozdro

A co według Ciebie Kowalinho jest najfajniejsze z tej grupy?
Ja osobiście nie zbieram szabli i prawdopodobnie wszystko z tej grupy wyląduje na Allegro. Może poza III Rzeszą nad którą się zastanowię jeszcze.
Jak wszystko będzie Ok to może sie okazać, że z tego żródełka wypłynie jeszcze coś ciekawego...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie