okejos Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 szukam informacji na temat walk i jednostek biorących udział w tych walkach po jednej i drugiej stronie.narazie dorwałem 2 pozycje mała flota wielka duchem i wielkie dni małej floty... czy jakies inne pozycje sa godne polecenia ??
kolekcj Napisano 21 Sierpień 2008 Napisano 21 Sierpień 2008 Schleswig-Holstein czyli helskie działa Navarony - Marcin DudekOśrodek oporu Jastarnia - Bogusław Perzyk, Marcin Dudek, Jerzy Sadowski27 Bateria Artylerii Stałej w Helu - Marcin Dudek, Waldemar NadolnyHelskie stanowiska baterii przeciwlotniczych 1939 - Roman Bąkowski, Waldemar NadolnyKalendarium obrony wybrzeża 1939 r. - Władysław Szarski
sqh Napisano 21 Sierpień 2008 Napisano 21 Sierpień 2008 * Andrzej Rzepniewski, Obrona Wybrzeża w 1939 roku na tle rozwoju marynarki wojennej Polski i Niemiec"* Polskie Siły Zbrojne w II Wojnie Światowej", tom I, część 5* Rafał Witkowski (oprac.), Ostatnia Reduta"I jeszcze taka bardziej beletrystyka, ale oparta wszak na faktach, napisana przez nie byle kogo i czyta się ją znakomicie:* Brunon Steyer, Samotny Półwysep"
brodaamor Napisano 21 Sierpień 2008 Napisano 21 Sierpień 2008 Steyer miał na imię Włodzimierz, a nie Brunon.
sqh Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Też :-)A mi, widać, jakoś bardziej utkwiło w pamięci jego drugie imię.
Horhe Napisano 25 Sierpień 2008 Napisano 25 Sierpień 2008 Trafiłem na bibliografię dotyczącą Półwyspu Helskiego. Sporo ciekawych pozycji o obronie w 1939.http://hela.com.pl/wolumeny.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.