von Neumarkt Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Napisano 16 Sierpień 2008 Witam,proszę o rozszyfrowanie widocznego na zdjęciu nieśmiertelnika,mam wrażenie że brakuje na nim danych(m.in.numeru jednostki),ale mogę się mylić.
leszek84pp Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 Sugerując się regulaminem wiele się nie rozszyfruje nieśmiertelników,wiadomo że w Sarnach znajdywał się pułk KOP w skład którego wchodził,między innymi baon forteczny Rokitno,to tylko moja sugestia.
von Neumarkt Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Napisano 16 Sierpień 2008 ROK 1917,czyżby data urodzin,i SARNY to chyba na ukrainie.Nieśmiertelnik znaleziony w okolicach Środy Śl.po jeńcu wojennym lub repatriancie,pozdrawiam v.N .
yossarian Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 W granicach dzisiejszej Polski jest kilka miejscowości o nazwie Sarny , jedna nie daleko mnie,na trasie Warszawa - Lublin
danieloff Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 Sarny to nazwa RKU, jednostka, w której służył żołnierz wcale nie musiała być z Sarn (lub Saren), a tym bardziej nie musiała to być miejscowość, z której pochodził. Mogło się tak zgrać", ale generalnie pierwsza litera nazwy powiatu, w którym mieszkał żołnierz była przy numerze z księgi pułkowej, którego na tej blaszce brakuje.
Menzo Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 von Neumarkt.. rzadki zbieg okoliczności:). Sarny.. to na Ukrainie. Oto moja blaszka mieszkańca Sarn+++Pozdr.++++++
Menzo Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 ,, szkoda ze tylko połowa ale może po orce wyjdzie 2 część
kowalinho Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 Na tym polskim nieśmiertelniku wz31 nic nie brakuje - jest imię i nazwisko, wyznanie (rzymskokatolickie), rok i miejscowość urodzenia.
pi.ko Napisano 13 Wrzesień 2010 Napisano 13 Wrzesień 2010 W Sarnach stacjonował III batalion 50 pp, dowództwo pułku KOP Sarny", i ośrodek sapersko-pionierski 27 DP
abcd Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Wg. regulaminu na rewersie nieśmiertelnika żołnierskiego(nie oficerskiego), była wybita nazwa miejscowości macierzystej Rejonowej Komendy Uzupełnień posiadacza,więc musiało być to chyba miasto powiatowe,tu chodzi o Sarny na obecnej Ukrainie.
von Neumarkt Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 Nie znam się na nieśmiertelnikach a tym bardziej na kodach i skrótach, ale dziwi mnie napis ROK,mam wrażenie że nie chodzi tu o rok kalendarzowy a o jakiś skrót,czy mogę mieć rację.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc v.N .
von Neumarkt Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 1917, myślę że wszyscy wiedzą że to rok urodzenia,ale po co pisać jeszcze ROK" i to dużymi literami?
leszek84pp Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Sarny to miejscowość gdzie była jednostka-pułk lub jego część, RKU na tej blaszce nie oznakowano,były to najczęściej kombinacje cyfr i liter.pozdrawiam
Pytanie
von Neumarkt
Witam,proszę o rozszyfrowanie widocznego na zdjęciu nieśmiertelnika,mam wrażenie że brakuje na nim danych(m.in.numeru jednostki),ale mogę się mylić.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.