Skocz do zawartości
  • 0

Polski Nieśmiertelnik

von Neumarkt

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sugerując się regulaminem wiele się nie rozszyfruje nieśmiertelników,wiadomo że w Sarnach znajdywał się pułk KOP w skład którego wchodził,między innymi baon forteczny Rokitno,to tylko moja sugestia.
Napisano
Sarny to nazwa RKU, jednostka, w której służył żołnierz wcale nie musiała być z Sarn (lub Saren), a tym bardziej nie musiała to być miejscowość, z której pochodził. Mogło się tak zgrać", ale generalnie pierwsza litera nazwy powiatu, w którym mieszkał żołnierz była przy numerze z księgi pułkowej, którego na tej blaszce brakuje.
Napisano
Wg. regulaminu na rewersie nieśmiertelnika żołnierskiego(nie oficerskiego), była wybita nazwa miejscowości macierzystej Rejonowej Komendy Uzupełnień posiadacza,więc musiało być to chyba miasto powiatowe,tu chodzi o Sarny na obecnej Ukrainie.
Napisano
Nie znam się na nieśmiertelnikach a tym bardziej na kodach i skrótach, ale dziwi mnie napis ROK,mam wrażenie że nie chodzi tu o rok kalendarzowy a o jakiś skrót,czy mogę mieć rację.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc v.N .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie