pomsee Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2008 Odkrycie w moim mieście:Złoto znalezione w ziemi przy Nowym ArsenaleSzczerozłotą monetę z 1678 r. znaleźli archeolodzy badający teren parkingu pod Nowym Arsenałem przy ul. Dominikańskiej.Zdaniem Adama Musiałowskiego, numizmatyka z toruńskiego Muzeum Okręgowego, moneta pochodzi z miasta Zwolle w północno-wschodniej Holandii. Nie wiadomo, jak trafiła do Torunia. Prawdopodobnie przynieśli ją ze sobą żołnierze oblegający nasze miasto w czasie wojny północnej na początku XVIII w. Tę hipotezę może potwierdzić analiza stratygraficzna, pozwalająca ustalić, kiedy dokładnie pieniądz znalazł się w ziemi.Moneta została przekazana toruńskim archeologom, którzy będą ją dalej badać. Znalezisko nie powinno wywołać w mieście gorączki złota, bo teren parkingu objęty jest stałym monitoringiem, a nielegalni poszukiwawcze będą przekazywani policji.http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5587264,Zloto_znalezione_w_ziemi_przy_Nowym_Arsenale.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 Moniaczek pewnie wyglądał tak http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=29086&-find=-findZapewne przypadkowa zguba i więcej tam podobnych nie znajdą. Jednakże podnosi ciśnienie taki dukacik wyskakujący z ziemi!!! Oj podnosi!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 ktoś wie co to takie ta analiza stratygraficzna?Wykopałem swojego czasu rzadkiego moniaka i bardzo by mi w życiu pomogło jakbym wiedział czy leżał w ziemi od początku czy od ostatniej wojny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 Holenderskie dukaty podobnie jak hiszpańskie talary-patagony krążyły wówczas w obiegu w całej Europie, trafiają się tu i tam dość licznie w skarbach oraz solo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 PS .W XVII w. na ziemiach polskich było w obiegu wiele więcej takiej importowanej dukatowej monety niż złotych egzemplarzy z rodzimych mennic.Widać to zresztą po obecnych cenach i stopniach rzadkośći XVII w. polskich złotych monet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2008 Prawdopodobnie przynieśli ją ze sobą żołnierze oblegający nasze miasto w czasie wojny północne"Śmiechu warta hipoteza" moneta mogła trafić na milion sposobów przecież to było targowe miasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert 88 Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 mam miejsce , gdzie można takie znależć .potrzeba dobry wykrywacz , mój soverein jest za słaby .ja pier... :) pismaki faktycznie mają temat ....szczero - złota moneta :) ja znam historię jak tam trafiły , dokładną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2008 Archeolodzy z UMK kończą badania przy toruńskim kościele św. Jakuba. http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5593807,Naukowcy_odkrywali_historie_przy_sw__Jakubie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 Może Pilipiuk napisze coś nowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.