mario33 Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2008 MONTE CASSINO 2008 - 16 SIERPNIA 2008 R. 2008-08-06 Z okazji Dnia Wojska Polskiego Zamek Ogrodzieniec wraz z Grupami i Stowarzyszeniami Rekonstrukcji Historycznej oraz prywatnymi właścicielami historycznych pojazdów wojskowych organizują w dniu 16 sierpnia 2008 pokaz „żywej historii”,a w nim prezentację wojsk uczestniczących w walkach na froncie włoskim w czasie II Wojny Światowej, ich sprzętu i uzbrojenia oraz pojazdów. Impreza ma na celu przybliżenie wszystkim jej uczestnikom realiów, w jakich polskie oddziały wojskowe dokonały zdobycia Klasztoru na Monte Cassino. Dzięki naturalnemu ukształtowaniu terenu Zamek Ogrodzieniecki stanowi naturalną scenerię przypominającą wzgórze Monte Cassino, zaś sama budowla symbolizuje ruiny klasztoru na słynnym włoskim wzgórzu. Owo podobieństwo ułatwi widzowi odbiór wybitnie edukacyjnego przesłania, jakie niesie organizowane przez nas wydarzenie. Plan Imprezy 16.08.2008 – Zdobycie Monte Cassino 11:00 – 13:00 statyczny pokaz wojsk, sprzętu, uzbrojenia i pojazdów Będzie można z bliska zobaczyć żołnierzy polskich, amerykańskich i niemieckich, zadać pytania, zrobić zdjęcia. Atrakcją będą również historyczne pojazdy wojskowe z prywatnych kolekcji. 13:00 – 14:00 próby inscenizacji batalistycznych Można obserwować jak rekonstruktorzy przygotowują się do pokazów walk. 14:00 – 15:00 przerwa techniczna 16:00 inscenizacja batalistyczna walk amerykańskiej piechoty na froncie włoskim 17:00 inscenizacja batalistyczna ciężkich walk II Korpusu Polskiego o Monte Cassino zakończona zatknięciem proporca 12 PUP na gruzach klasztoru 18:00 – 20:00 dalszy ciąg statycznego pokazu wojsk, sprzętu, uzbrojenia i pojazdów. Za stroną:http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/index1.php?go=aktualnosci&id=93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leowawa Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 Gdy pierwszy raz widziałem zamek w Ogrodzieńcu, to od razu pomyślałem, że idealnie nadaje się na inscenizacje bitwy o Monte Cassino. Wydaje mi się, że jest to chyba najlepsze miejsce w Polsce na przedstawienie tego tematu.Trzymam kciuki bo teren jest rewelacyjny i warto dobrze go wykorzystać.PSJakieś 5 km od Ogrodzieńca w stronę, Zawiercia i trasy katowickiej, znajduje się stara fabryka azbestu.Parę hektarów z biurami, halami, magazynami i wielkim hałdami gruzu, wszystko zdemolowane i zniszczone po prostu naturalny Stalingrad ale niestety teren jest zanieczyszczony rakotwórczym azbestem i nikt nie wpuści tam widzów.Polecam jak ktoś będzie w okolicy tylko trzeba bardzo uważać bo łatwo tam o wypadek.Inscenizacji tam nie zrobimy ale sesia fotograficzna byłaby naprawdę bardzo klimatyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 Impreza zapowiada się rewelacyjnie. Już się doczekać nie mogę... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 Normalnie zazdrość mnie ściska, że w niej uczestniczyć nie mogę :(Na podstawie tego co o niej wiem, nie mam żadnych wątpliwości, że będzie to udana impreza!Za co trzymam kciuki i wszystkim jej uczestnikom oraz organizatorom życzę powodzenia!PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 Dołączam sie do przedmówców i czekam na fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 7 Sierpień 2008 Share Napisano 7 Sierpień 2008 W mordeczkę i to w moje urodziny :DJako że mieszkam niedaleko nie omieszkam się pojawić.pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 7 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2008 Plakat - niestety taka tylko rozdzielczość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 7 Sierpień 2008 Share Napisano 7 Sierpień 2008 W dużej rozdzielczości plakat jest dostępny na Valkirii:http://valkiria.net/index.php?area=1&p=news&newsid=29827 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 12 Sierpień 2008 Share Napisano 12 Sierpień 2008 Wiadomo jakie grupy i z jakim sprzętem zawitają na tą rekonstrukcje? Pomysł na Monte Cassino pojawiał sie już w tematach od 2 lat ;p wreszcie coś ruszyło.Od początku wiadomo było że wybór padnie na jakąś warownie jurajską.Życzę powodzenia i do zobaczenia na miejscu.Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 12 Sierpień 2008 Share Napisano 12 Sierpień 2008 O ile wiem na pewno będą po stronie niemieckiej FJ z www.fjr1.org i GJ z www.diegams.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 12 Sierpień 2008 Share Napisano 12 Sierpień 2008 Wiadomo jakie pojazdy można będzie zobaczyć na miejscu? Oraz najważniejsze czy będzie to impreza cykliczna czy tylko jednorazowa rekonstrukcja?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 12 Sierpień 2008 Share Napisano 12 Sierpień 2008 wpadnę... jak co fotki porobię:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 No Panowie... już w sobotę Monte Cassino. Od dwóch dni się nie golę i brudzę w piachu mój mundur. Dawno nie miałem okazji wziąć udziału w rekonstrukcji, w której mam wyglądać jak ostatnia fleja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 15 Sierpień 2008 Share Napisano 15 Sierpień 2008 Pytanie do organizatorów:czy w związku z tym co dzieje się na śląsku ( pogoda )jutrzejsza impraza odbędzie się ?Pytam, bo nie chciałbym jechać jutro na darmo.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 15 Sierpień 2008 Share Napisano 15 Sierpień 2008 Ja również uprzejmie zapytuję, czy w przypadku ulewy z gradobiciem jest po co jechać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 15 Sierpień 2008 Share Napisano 15 Sierpień 2008 A u mnie sucho prawie cały dzień, chociaż prognozy zatrważające.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzik Napisano 15 Sierpień 2008 Share Napisano 15 Sierpień 2008 Nikt z organizatorów raczej Wam nie odpowie bo z tego co wiem już są na miejscu.Ja tam bym próbował jechać ... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 Ja rano wstałem, wyjrzałem przez okno i przy którymś tam piorunie zdecydowałem sie ze wracam do łóżka:P A szkoda:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 Są jakieś słuchy o imprezie?Fotki lub wideo mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 to17071990 , impreza ogólnie udana, inscenizacja ok.Byłoby spuper gdyby nie pogoda, a ta była do bani niestety.Poniżej kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 3. Szturm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 Niestety mgła była momentami okrutna a jeszcze do tego zasłona dymna.... , widoczność masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Sierpień 2008 Share Napisano 16 Sierpień 2008 Piękne miejsce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.