Skocz do zawartości

Monte Cassino 2008 - 16 sierpnia 2008, Zamek w Ogrodzieńcu

Rekomendowane odpowiedzi

MONTE CASSINO 2008 - 16 SIERPNIA 2008 R.
2008-08-06
Z okazji Dnia Wojska Polskiego Zamek Ogrodzieniec wraz z Grupami i Stowarzyszeniami Rekonstrukcji Historycznej oraz prywatnymi właścicielami historycznych pojazdów wojskowych organizują w dniu 16 sierpnia 2008 pokaz „żywej historii”,a w nim prezentację wojsk uczestniczących w walkach na froncie włoskim w czasie II Wojny Światowej, ich sprzętu i uzbrojenia oraz pojazdów. Impreza ma na celu przybliżenie wszystkim jej uczestnikom realiów, w jakich polskie oddziały wojskowe dokonały zdobycia Klasztoru na Monte Cassino.

Dzięki naturalnemu ukształtowaniu terenu Zamek Ogrodzieniecki stanowi naturalną scenerię przypominającą wzgórze Monte Cassino, zaś sama budowla symbolizuje ruiny klasztoru na słynnym włoskim wzgórzu. Owo podobieństwo ułatwi widzowi odbiór wybitnie edukacyjnego przesłania, jakie niesie organizowane przez nas wydarzenie.

Plan Imprezy 16.08.2008 – Zdobycie Monte Cassino

11:00 – 13:00 statyczny pokaz wojsk, sprzętu, uzbrojenia i pojazdów
Będzie można z bliska zobaczyć żołnierzy polskich, amerykańskich i niemieckich, zadać pytania, zrobić zdjęcia. Atrakcją będą również historyczne pojazdy wojskowe z prywatnych kolekcji.

13:00 – 14:00 próby inscenizacji batalistycznych
Można obserwować jak rekonstruktorzy przygotowują się do pokazów walk.

14:00 – 15:00 przerwa techniczna

16:00 inscenizacja batalistyczna walk amerykańskiej piechoty na froncie włoskim

17:00 inscenizacja batalistyczna ciężkich walk II Korpusu Polskiego o Monte Cassino zakończona zatknięciem proporca 12 PUP na gruzach klasztoru

18:00 – 20:00 dalszy ciąg statycznego pokazu wojsk, sprzętu, uzbrojenia i pojazdów.

Za stroną:
http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/index1.php?go=aktualnosci&id=93

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gdy pierwszy raz widziałem zamek w Ogrodzieńcu, to od razu pomyślałem, że idealnie nadaje się na inscenizacje bitwy o Monte Cassino. Wydaje mi się, że jest to chyba najlepsze miejsce w Polsce na przedstawienie tego tematu.
Trzymam kciuki bo teren jest rewelacyjny i warto dobrze go wykorzystać.
PS
Jakieś 5 km od Ogrodzieńca w stronę, Zawiercia i trasy katowickiej, znajduje się stara fabryka azbestu.
Parę hektarów z biurami, halami, magazynami i wielkim hałdami gruzu, wszystko zdemolowane i zniszczone po prostu naturalny Stalingrad ale niestety teren jest zanieczyszczony rakotwórczym azbestem i nikt nie wpuści tam widzów.
Polecam jak ktoś będzie w okolicy tylko trzeba bardzo uważać bo łatwo tam o wypadek.
Inscenizacji tam nie zrobimy ale sesia fotograficzna byłaby naprawdę bardzo klimatyczna.

Normalnie zazdrość mnie ściska, że w niej uczestniczyć nie mogę :(
Na podstawie tego co o niej wiem, nie mam żadnych wątpliwości, że będzie to udana impreza!
Za co trzymam kciuki i wszystkim jej uczestnikom oraz organizatorom życzę powodzenia!

Pozdrawiam
Hindus

Wiadomo jakie grupy i z jakim sprzętem zawitają na tą rekonstrukcje? Pomysł na Monte Cassino pojawiał sie już w tematach od 2 lat ;p wreszcie coś ruszyło.Od początku wiadomo było że wybór padnie na jakąś warownie jurajską.Życzę powodzenia i do zobaczenia na miejscu.Pozdrawiam Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie