Skocz do zawartości

Karabin adomiak"

niechludow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazlem cosik takiego:

kbks wz. 48 Radomiak" - jednostrzałowy karabinek produkowany w Radomiu kalibru 7,62. Był używany przez MO. Podstawowe uzbrojenie strażników straży przemysłowych.

http://www.policja.pl/portal/pol/1/19231/Z_policyjnego_arsenalu.html
Napisano
Dziwne, ja zawsze myślałem że KBKS" wz. 48 strzela nabojami 5,6 bocznego zapłonu, ale policja wie lepiej co ma w magazynie :-)
Napisano
Hej

Nie mam pojęcia po co w 1948 byłby w MO czy jakiejś straży 1-strzałowy kbk .22LR. Myślę że doszło do pomieszania dwóch różnych broni - wspomnianego karabinka sportowego wz.1948 oraz rosyjskiego karabinka powtarzalnego Mosin wz.1944 (7,62x54R): był on powszechnie stosowany wówczas przez wojsko, milicję i wszelkie straże, a jeśli się nie mylę, jego produkcję licencyjną uruchomiono w Polsce właśnie w 1948.
Napisano
Policja jest przynajmniej z założenia formacją uzbrojoną, zmilitaryzowaną, mogącą w razie potrzeby wesprzeć wojsko w działaniach lokalnych, na własnym terenie. Wprawdzie trudno sobie wyobrazić dzielnicowego, czy kierującego ruchem funkcjonariusza drógówki z karabinem maszynowym, ale wszyscy funkcjonariusze powinni być wyszkoleni w używaniu także broni maszynowej. Co prawda - jak pisze miesięcznik Strzał" - poziom tych szkoleń, podobnie jak wymagań stawianym szkolonym funkcjonariuszom, jest zaskakująco niski, ale tak czy owak nie tylko pistolety wchodzą w skłąd uzbrojenia policji.
I gwoli ścisłości - przed wojną także Policja miała broń maszynową - pistolety maszynowe (bodajże Thompsony i Suomi) i karabiny maszynowe (m.in. lkm Bergmanna).
Napisano
To jest jasne ze policjanci musza byc przeszkoleni w uzywaniu roznych rodzajow broni na czas godz. W. Dziwi mnie tylko to ze karabin maszynowy DP pamietajacy czasy II wojny byl na wyposazeniu wspoczesnej policji jak sugeruje ta strona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie