Skocz do zawartości

Gaz Czapajew

chor.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mam możliwość nabycia kopii gaza 69 czyli aro muscel po renowacji blacharskiej z silnikiem żuka,mosty sprawne obydwa do uzbrojenia w elektryke.Cena jaką sobie gość życzy to 3500zł jest do tego dokumętacja.Dodam że nadwozie odnowione przyzwoicie bez patentów.Prosze o odpowiedź czy warto się w to pchać za takie pieniądze?AA dokumęty są choć jest obecnie czasowo wyrejestrowany.
  • Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Aro Muscel, Panie Kolego to nie kopia Gazika. Romuni kupili licencje na karoserię, Ramę zrobili swoją ( fachowcy twierdzą, że lepszą)a silnik był nieoficjalną kopią francuskiego Saviem'a.
Napisano

Obejrzałem jeszcze raz zdjęcie tej ramy
wydaje mi się ze tylny most ma 4 amortyzatory
nigdzie nie trafiłem na informacje by GAZ mial taki układ natomiast BA tak.

Czy ktoś z panów wie jak była mocowana pancerna zabudowa do ramy z przodu?
wyczytałem ze było 8 miejsc łączenia 4 to wieszaki tylnych resorów a pozostałe 2?
obstawiam ze przy przednich resorach
i przednich przednich amortyzatorach ale jak to wyglądało?

Co znajduje się na zahaczonym zdjęciu chodzi o element w kółku

Napisano
A mnie w przypadku BA-64 męczy co innego - jak wyglądało rozwiązanie pancernej nadbudowy nad tylnym mostem? Wszak pancerz praktycznie leży równo z wierzchem ramy - ale nad tylną osią rama wygięta jest łukowato do góry, aby zrobić miejsce na ruchy mostu, co powoduje kolizję z nadbudową, a przynajmniej podłogą przedziału bojowego - w jaki sposób ukształtowano tam pancerz?

Pzdr

Grzesiu
Napisano
buda jest węższa od ramy w tym miejscu wiec wygiecie ramy nie przeszkadza

podłoga nad mostem jest wygięte w formę ceownika

poślę ci wieczorem fotki

Wyjaśniło się rama na zdjęciu jest od GAZ'a 64
stąd różnice
Napisano
kolego yoony 4 amortyzatory to jak już wcześniej pisałem montowane były w wczesnych wersjach gaza 67 po dwa na koło, ponieważ były to amortyzatory jednostronnego działania. i z tyłu i z przodu.
pozdrawiam
Napisano
stabilizator poprzeczny tylnej osi?? czapaj tego nie miał z tego co mi wiadomo chyba że chodzi ci o rurę w której chodził wał bo chyba to jako tako spełniało rolę stabilizatora. Przeglądałem instrukcję i nic innego do głowy mi nie przychodzi.
Napisano
Nie wiem czy nazwa jest poprawna ale tak to określono np w monografi Gaza 64/67
Takie coś miało występować w Gazie 64 BA 64 i może w pierwszych Gazach 67 w prowadzenie większego rozstawu kół miało wyeliminować konieczność jego stosowania.
Nie widziałem czegoś takiego ani na żadnym zdjęciu ani schemacie.
  • 1 month later...
Napisano
Witam!

Sprzedaje uaza i kupuje Czapajewa. Wybieram sie po niego z jedym z polskich handlarzy czesciami gaz/uaz. ale zeby sie nie wkompac napiszcie na co zwracac uwage przy czapajewie?? co sprawdzic>>??<< co powinien posiadac?? Hehehe i glupie pytanie czym wlada w ciapku dzwignia najmniejsza?? (bo biegi i reczny rozpoznaje)
Napisano
Panowie spotkaliście się kiedyś z jakimkolwiek rodzajem dywaników" w Czapajewie ot choćby w formie drewnianej kratki?

Czy gaz wyprodukował kiedykolwiek przyczepę dedykowaną modelowi 67?
Napisano
To że śmigał z przyczepką to rzecz wiadoma
ale nie oto pytałem.
Film sugeruje że przyczepka to gaz 704 tylko od kiedy ona jest w produkcji znalazłem w sieci 49 rok i potrzebował bym to zweryfikować.
Napisano
Koledzy poszukuje do czapaja" amortyzatorów ramieniowych jednostronnego działania i tylnego wału kardana ( tego co idzie w rurze) lub rysunków technicznych tego wału.
Napisano
dla amortyzatorów raczej nie bo nie wiesz czy są orginalne, ale swoją drogą rama wygląda na tą z podwójnym amortyzatorem z przodu czyli chyba wojenną.
Napisano
kol Yoony odpowiadając na pytanie może trochę stare ( fotka z 2008.09.04) to co zaznaczyłeś w kółku to oś od hamulcy, na niej zaczepia się linki idące do kół, dzwignię ręcznego i pedał hamulca ( oczywiście przy orginalnych hamulcach mechanicznych).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie