Skocz do zawartości

Wyjątkowe znalezisko w szkockim zamku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyjątkowe znalezisko w szkockim zamku
AFP

Właściciel szkockiego zamku znalazł w swojej posiadłości bezcenną butelkę szampana. Przeleżała ona 115 lat zamknięta w dębowej serwantce, dzięki czemu jej zawartość zachowała się w doskonałym stanie.
Serwantka była tak ciężka, że nikt nie ruszył jej z zamku, mimo że od końca XIX wieku zamek trzykrotnie zmieniał właścicieli. Chris James, obecny właściciel wezwał w końcu ślusarza, aby otworzył zamek w serwantce.

Znalazł wewnątrz kilka butelek, w tym koniak, czerwone wino oraz butelkę jednego z najlepszych szampanów, Veuve Clicot. Znalazca oddał ją producentowi w Reims we Francji, gdzie zajęła honorowe miejsce w ośrodku dla zwiedzających piwnice Veuve Clicot. Przedstawicielka firmy powiedziała, że jest to najstarsza zachowana butelka tej marki, istniejącej od 1772 roku. - Ta butelka jest bezcenna i nigdy jej nie sprzedamy - powiedziała szefowa reklamy Veuve Clicot, pani Fabienne Huttaux.
onet.pl - wiadomości
http://wiadomosci.onet.pl/1796612,12,item.html
Napisano
Czołem Pomsee. Przeczytałeś dokładnie- PRZEKAZAŁ. Nikt ( przynajmniej w artykule ) nie wspomina o wynagrodzeniu/zapłacie. Akcentuje się jednocześnie wartość historyczną znaleziska.
Jest jeszcze jedno pocieszenie ( a może dwa ). Czas najwyższy zrobić w chałupie porządki ( może przynajmniej trafi się jakiś Czar PGR'u ). Dwa- może nawet umowne polmosy będą miały wartość dla historii i tożsamości narodowej.

Pozdrawiam.

A ja wyrzuciłem takie fajne weko mojej ś.p. Babci...
Napisano
No cóż, mieszkam w mieszkaniu po babci, przy remoncie chciałem wyrzucić obraz bo był nieco pocienmiały(wtedy jeszcze nie miałem wiele wiedzy o sztuce), no i odwracam ten obraz i co widzę? Niemieckie napisy i dedykacja z 1932 roku z Dusseldorfu... Obraz okazał się oryginałem!
A żonka robiąc porządki w kredensie znalazła cukiernicę z 1920 r. po Prababci!!! (Historia znaleziska potwierdzona przez babcię :) Jak dla mnie fanty bezcenne bo w rodzinie od pokoleń.
Napisano
Kiedyś na początku lat 90 jak robiłem remont łazienki przy wymianie wanny znalazłem flaszkę wódki, wanna była obmurowana pewnie robotnicy budujący blok skitrali przed majstrem:)Potem sie nie dziwiłem czemu krzywe ściany są:)Fant śmieszny ale sie trafił:)
Napisano
Lata temu eksplorowałem strych w poniemieckiej elektrowni wodnej niedaleko Słupska. Z tego co tam było można było zrobić wystawę pt. Historia PRL z perspektywy konfekcjonawania napojów alkoholowych w latach 1945 - 1980" :)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie