micha.epler84 Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Panowie....Juz o tym pisałem.Pamietajmy o ofiarach,ktore poniosły śmierć w wyniki działalności i rozkazów UPA(NIKT TEGO NIE NEGUJE),ale nie mowmy,ze cała UPA była zbrodnicza.I pamietajmy o okresie miedzywojennym i oczywsicie doktrynie politycznej Endecji(a jest sie czego wstydzic.....)......
Czlowieksniegu Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Witam Pomsee- ja nie wiem, czy Ty aby nie dolewasz oliwy do ognia. Przecież wschodnia to ( wersja para-oficjalna, ale taka inna ) mafia, komuniści, same zło :-) Pozdrawiam.
Jeager Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 No to jeszcze raz, a propos okresu międzywojennego (polityki i koncepcji rozwiązania stosunków wieloetnicznych po prostu w II RP nie było, co wojewoda to koncepcja- to był błąd poważny fatalny w skutkach). Ostatni prezydent Lwowa dr Stanisław Ostrowski przebywał od 1939 w więzieniu NKWD z wybitnymi galicyjskimi działaczami ukraińskimi dr Kościem Lewickim oraz Celewiczem (prezesi UNDO), z którymi wówczas rozmawiał:http://www.lwow.com.pl/Biuletyn/ostrowski.htmlmoże im oddajmy na chwilę głos:Dr Lewicki: „ Ja tego więzienia nie przeżyje. Gdy Pan wróci na wolność, proszę powiedzieć moim Braciom Ukraińcom, że po opanowaniu przez hordy sowieckie naszych ziem, zrozumiałem nieszczęście Ukraińców i Polaków. My, Ukraińcy budowaliśmy zamki na lodzie w oparciu o obietnice obcych. Tymczasem zdradziła nas Austria, Niemcy i Rosja. Dążyliśmy do niepodległości, której nigdy nie osiągnęliśmy z powodu braku oparcia o Polskę. Nasze spory z Polakami nie miały żadnego sensu. Została utracona nadzieja- być może ostatnia nasza szansa”Celewicz: „Ukraińcy na długo utracili głównie wolność i gdyby w przyszłości odzyskali choćby 25% takiej wolności, jaką mieli w Polsce – to powinni obyć pielgrzymkę do Częstochowy z podziękowaniem za doznane szczęście wśród polskiego narodu, z którym przetrwaliśmy wspólnie 600-letnią dolę i niedolę”
longwood Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 polacy w zaborze austriackim też mieli sporo wolności a mimo to zachciało im się niepodległości:-) Faktem jest, że przez stulecia byli w polsce mądrzy ludzie dążący do 'rzeczypospolitej trojga narodów'.Gdyby ich posłuchano, nie byłoby rzezi wołyńskiej, a główną rzeką naszego kraju byłby dziś dniepr, a kto wie-może i wołga.Ale u nas nie ma zwyczaju słuchania mądrych ludzi:-((
Erih Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Odchodzicie koledzy coraz dalej w historię.. Gdyby nasi przodkowie nie dali się podpuszczać Habsburgom , wzięli kozacczynę za twarz a na ziemie ukrainne ( inaczej Ruś Kijowską) spuścić desant średniej i drobnej szlachty zamiast wzmacniać pozycję tamtejszych kniaziów.Do trego jeszcze sojusz z Wielką Portą oparty o wspólne interesy handlowe ( ze strony Porty była taka wola)... Czy my ślicvie że Sułtanowi długo by zajęła pacyfikacja Krymu z przyległościami gdyby mu naprawdę zależało ?No oczywiście z ukraincami" należało by wtedy postąpić jak z Litwinami wiek wcześniej pomimo ich prawosławia a pomysł unii kościelnej puścić z biegiem ... Dniepru...
41pp Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Trochę się niezgodzę, zazwyczaj obecne konflikty mają korzenie w historii.Pozdrawiam
micha.epler84 Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 To własanie Polska metalnosć....,a moze raczej głupota..Nie powinnnismy patrzeć przez pryzmat historii na polityke, tylko przez pryzmat problemów i naszych potrzeb.Dla przykładu dzis z Ukrainą nas wiecej właczy niz dzieli i niech tak pozostanie.A konflikty nie mogie mieć jedynie korzenie ekonomiczne itp.Powinnismy wykazywac wiecej pragmatyzmu niż machać szableka.
micha.epler84 Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Sprostowanie,powinno byc:konflikty moga mieć jedynie podłoże ekonomiczne itp.
41pp Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Coś mi się wydaje że Szanowny Kolega przeczytał tylko ostatni post! O linkach zamieszczonych w wątku nawet nie wspomnę! Zapewniam Kolegę, że oprócz książeczki czekowej istnieje też inna literatura.Pozdr.
41pp Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Ostatecznie; to forum historyczne! A nie bankowo-marketingowo-biznesowe.
micha.epler84 Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Ale polityka i historia to nie tylko sentymenty 41pp..........To interes,szeroko pojety i to gospodarka jest napedem decyzji,a nie zadne antagonizmy z zaszłowsci.Ale niewazne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.