Skocz do zawartości
  • 0

niemiecki sprzęt pancerny

Lemeryt

Pytanie

Napisano

Witam
Fragment zdjęcia niemieckiej kolumny wycofującej się w Styczniu 1945. Tu pytanie co to może być za pojazd ? Skala wykonana w odniesieniu do człowieka stojącego po lewej stronie. Mam swój typ ale jestem ciekaw co Wy o tym myślicie ??
Pozdrawiam
Paweł

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
f35jsf ma racje , z latwoscia sie morzna doliczyc 6 kol jezdnych ! 80% jest to STUG 3 ! Jagdpanzer 4 ma 8 kol jezdnych . Bardzo widzoczne jest tesz jarzmo dziela ! Pozdrowienia.
Napisano

Długość Stuga III w zależności od wersji wynosiła 5,38 – 6,77 m. A więc mieści się w wyskalowanym wymiarze. Też obstawiałem Stuga III tylko ten przód ... coś mi w nim cały czas nie pasuje. Ale koniec końców będzie tak jak pisze F35 - 80% Stug III. Całego zdjęcia niestety nie mogę wkleić.
Dzięki i Pozdrawiam

Napisano
F35jsf - nie tylko widzę tajemnicze koła ale zaczynam słyszeć tajemnicze głosy :)

Wielką teorię koła uważam za obaloną Stuga III za zidentyfikowanego we wszystkich możliwych wymiarach.
Wielkie dzięki za pomoc w identyfikacji.
Pozdrawiam
Napisano

Naniosłem mniej-więcej wyskalowany rysunek podwozia Stuga III na zdjęcie. To co mi ie pasuje" to element który wygląda jak dodatkowe duże koło z przodu pojazdu. Rozwiązanie kompletnie irracjonalne. Morze to być skaza na i tak niewyraźnym zdjęciu.

Napisano
A no faktycznie jest kółko, ale zwróć uwagę na przestrzeń za stugiem, nie czasami drugi stug(??), a tajemnicze koło to pojazd zasłonięty przez naszego stuga, nawet na tym pojeździe za, stoi jakiś człek(w jasnym nakryciu głowy).
Po prostu trwa narada którędy wiać:)))
Pozdrawiam.
Napisano

hehe...
Pawle, chyba jednocześnie wpadliśmy na ten sam pomysł... ;)
Nie jestem ekspertem ale moim zdaniem nie jest to Bergepanzer. Co do domniemanej wieży" są to chyba siedzący na pojeździe ludziska. Szczególnie przy teorii kol. f35jsf o dwóch równoległych Stugach (koła x2 i ludziska x2) jest to prawdopodobne.
Ja posłużyłem się pierwszym lepszym obrazkiem z netu zrobionym z podobnego ujęcia, ale z przeciwnej strony pojazdu - tak że zdjęcie musiałem odbić w poziomie. Przód delikatnie adepnąłem", ze względu na nieco inną perspektywę. ta biała kreska co się odchyla z 20 stopni w górę od lufy faktycznie ma długość lufy.. ktoś wie jakie było maksymalne wychylenie lufy w Stugach?
pozdr.

Napisano

Na tej stronce :
http://img102.imageshack.us/img102/74/stug3088gj.jpg
znalazłem takie zdjęcie:
http://klub.chip.pl/krzemek/stug_iii.htm
i informację że maksymalny kont wychylenia lufy wynosił +20 stopni. Czyli wygląda na to że wszystko się zgadza.

Napisano
widzę że trzeba reanimować temat ;)
moim zdaniem tez to wygląda na Stuga III.
przód chyba OK, z tym że perspektywa dziwna. pytanie jakie działo - na podst. zdjęcia może być i długie, zwróćcie uwagę na prosty, słabo widoczny element zadarty do ukośnie góry.
Dywizje, które cofały się przez Myślenice miały na wyposażeniu właśnie Stugi III (po 10 w kompanii, ile zostało po kilku dniach odwrotu - nie wiem).
Pozdr.
Napisano

Witam
Fragment zdjęcia niemieckiej kolumny wycofującej się w Styczniu 1945. Tu pytanie co to może być za pojazd ? Skala wykonana w odniesieniu do człowieka stojącego po lewej stronie. Mam swój typ ale jestem ciekaw co Wy o tym myślicie ??
Pozdrawiam
Paweł

Napisano
Uuu zbierałem się do pisania aż w końcu przestrzeliłem:)))

PS
Nie napisałem, że pojazd za, to Stug -> nie będe za taką teorię umierał:)))

Pozdrawiam.
Napisano
Jak dla mnie coś na podwoziu Pz III.
Daleko nie szukając powiedziałbym stug III.
Chociaż oczywiście mogę się mylić.
Może fotka bardziej ogólna pomogłaby w identyfikacji.
Pozdrawiam.
Napisano
Wybaczcie panowie trzy posty pod sobą, ale:
czy teraz Lameryt, jesteś już przekonany do identyfikacji, czy gdzieś jeszcze widzisz jakieś tajemnicze koła??:)))
Jak tak to dalej będziemy wytrzeszczać gały:)))

Pozdrawiam wszystkich z wytrzeszczem":)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie