JULJAN123 Posted July 19, 2008 Author Posted July 19, 2008 Znalazłem taką zakończoną aukcję i zaciekawiło mnie. Co to był za obóz? Co to za plakietka?
mowglyn Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 JULIAN123!Piszesz: Otwarta korona może sugerowac związki z NSZ". Na przezentowanej przez Ciebie plakietce widnieje orzeł stylizowany na przedwojenne godło państwowe. Tak się składa, że wspomniany orzeł miał wówczas koronę tego typu.Pozdro!
JULJAN123 Posted July 19, 2008 Author Posted July 19, 2008 Znalazłem taką zakończoną aukcję i zaciekawiło mnie. Co to był za obóz? Co to za plakietka?
coriolan Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 W Offenburgu - V okręg wojskowy Stuttgart -były do około 15 kwietnia 1945 - obozy jenieckie Stalag VC i Oflag VD.Po wyzwoleniu francuska strefa okupacyjna.Plakietka pamiątkowa powojenna.
JULJAN123 Posted July 20, 2008 Author Posted July 20, 2008 By to obóz byłych jeńców, czy nowy obóz polaków, którzy znalezli się w tej strefie okupacyjnej? Może obóz uciekinierów ze strefy radzieckiej? Otwarta korona może sugerowac związki z NSZ.
coriolan Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 Całkiem możliwe,że był to obóz polskich dipisów"/wywiezieni do robót przymusowych,nie wrocili do Polski,umieszczani byli w odrębnych obozach/.NSZ raczej nie -b.żołnierze Brygady Świętokrzyskiej zatrudnili się w kompaniach wartowniczych w strefie USA
Question
JULJAN123
Znalazłem taką zakończoną aukcję i zaciekawiło mnie. Co to był za obóz? Co to za plakietka?
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.