JULJAN123 Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Napisano 19 Lipiec 2008 Znalazłem taką zakończoną aukcję i zaciekawiło mnie. Co to był za obóz? Co to za plakietka?
mowglyn Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 JULIAN123!Piszesz: Otwarta korona może sugerowac związki z NSZ". Na przezentowanej przez Ciebie plakietce widnieje orzeł stylizowany na przedwojenne godło państwowe. Tak się składa, że wspomniany orzeł miał wówczas koronę tego typu.Pozdro!
JULJAN123 Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Napisano 19 Lipiec 2008 Znalazłem taką zakończoną aukcję i zaciekawiło mnie. Co to był za obóz? Co to za plakietka?
coriolan Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 W Offenburgu - V okręg wojskowy Stuttgart -były do około 15 kwietnia 1945 - obozy jenieckie Stalag VC i Oflag VD.Po wyzwoleniu francuska strefa okupacyjna.Plakietka pamiątkowa powojenna.
JULJAN123 Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Napisano 20 Lipiec 2008 By to obóz byłych jeńców, czy nowy obóz polaków, którzy znalezli się w tej strefie okupacyjnej? Może obóz uciekinierów ze strefy radzieckiej? Otwarta korona może sugerowac związki z NSZ.
coriolan Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 Całkiem możliwe,że był to obóz polskich dipisów"/wywiezieni do robót przymusowych,nie wrocili do Polski,umieszczani byli w odrębnych obozach/.NSZ raczej nie -b.żołnierze Brygady Świętokrzyskiej zatrudnili się w kompaniach wartowniczych w strefie USA
Pytanie
JULJAN123
Znalazłem taką zakończoną aukcję i zaciekawiło mnie. Co to był za obóz? Co to za plakietka?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.