Skocz do zawartości

Operacja Żarnowskie Mosty 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Ostatnio gdzieś w przelocie zauważyłem plakat z w/w 'Operacji'. Wie ktoś coś więcej na ten temat? Jest podajże 27 lipca. Ale kto organizuje? Czy jest jeszcze możliwość zgłoszenia? Co jest w planie?
Pozdrawiam!
Szuder
Napisano
Plakat ten nasuwa skojarzenie, że inscenizacja będzie dotyczyć jakiejś partyzanckiej potyczki, co zatem jest takiego ozwalającego" w obecności czapki garnizonowej i MP ? dużo widział kolega zdjęć umundurowania i uzbrojenia partyzantów?
Napisano
Dunczyk wyobraź sobie, że sporo... W szczególności z pierwszej ręki - jeżeli potrzeba wskazać geograficznie to na Zamojszczyźnie, gdzie były NAJWIĘKSZE w Polsce jednorazowe starcia z okupantem - poza Powstaniem Warszawskim - a na pewno największe leśne" (określane umownym terminem Powstania Zamojskiego). Do dzisiaj szczycę się, że poprzez mojego ś.p. dziadka, żołnierza 'Podkowy', znam osobiście wielu uczestników tego wydarzenia, a moje biblioteczka 'w temacie' jest .. myślę spora...

a teraz popatrz jeszcze raz - jest ich trzech, w wymuskanych wyprasowanych pełnych mundurach, w tym - czapka garnizonowa (wzór powojenny jeżeli dobrze dostrzegam), wszyscy mają nie mniek niż MP...

A może to Ty jesteś na zdjęciu ? To mów tak od razu...
Napisano
Jeszcze jedno... jakiejś partyzanckiej potyczki" tak dokładnie dotyczy starcia z 28 lipca 1944 r., kiedy miejscowy oddział AK w walce z okupantem niemieckim ochronił mosty na Wisłoku w Żarnowej, w pow. strzyżowskim.
Napisano
A zwróciłeś uwagę, że ta impreza to był p i k n i k ? Generalnie na piknik zabiera sie kościołowe" ubranie, można też odświętną broń ;) Nie ma mnie na tej fotce, nie ta tematyka, ale nie czepiłabym się plakatu bo poza wszystkim spełnia swoją rolę - zachęca do wzięcia udziału w pikniku, chłopaki leżący na torach z giwerami, zapowiada się interesująco. Pozdrowienia Mario dla Ciebie, niepotrzebne emocje tej skali, mnie jako moderatorowi bardziej by zależało żebyś zamiast wyśmiewać, po prostu rzeczowo podpowiedział być może mniej doświadczonym rekonstrukcyjnie, jakie mogą błędy popełniać, uwaga o być może powojennym wzorze czapki, ciekawa, osobiście nie mam tyle wiedzy na temat polskich czapek, więc jej nie zweryfikuję, ale czemu nie, zbyt czyste uniformy to częsta bolączka na inscenizacjach, o tym warto mówić, zamiast być ozwalonym". To tyle, jeszcze raz pozdrawiam
Napisano
Dzięki za wszystkie informację (przede wszystkim plakat).

UWAGA!
'Operacja Żarnowskie Mosty' Jest przeniesiona na 9 - 10 sierpnia! Więcej informacji pod powyższym linkiem (http://www.dksokol.eu/news.htm)

Pozdrawiam!
Szuder
Napisano
Dobre rozwiązanie, sądząc po tym co sie dzieje w podkarpackich rzekach. W przeciwnym razie bardziej by to przypominało rekonstrukcje marynarki wojennej.
pozdr.
Napisano
Obawiam się, że potencjalni widzowie tego pokazu mają obecnie poważniejsze zmartwienia, niż rekonstrukcja, tudzież jej brak.
Napisano
A może ktoś o tej operacji żarnowskie mosty powiedzieć coś więcej? W ogóle to duża będzie impreza , przewiduje sie jakiś sprzęt militarny , czy strzelającą broń? Pozdro
Napisano
Niestety duża by nie może , max 50 rekonstruktorów - ograniczenia terenowe , ale są plusy oryginalna sceneria akcji ( most z epoki, stary domek drużnika ). Co do sprzetu i broni nic nie wiem . Pozdr.
Napisano
No ja bym dodał jeszcze do tego niemiecki tunel kolejowy z II wś w górze Żarnowskiej czyli obok tegoż mostu, a 16 km dalej w Cieszynie-Stępinie unikalne na skalę kraju i europy schron kolejowy.
No a po za tym piękny region by spędzić wolny weekend =)
Pozdro
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam :)

Zapraszam do obejrzenia naszych zdjęć :)
http://www.grhsan.republika.pl/foto_mosty_2008.htm

Przy okazji zachęcam do odwiedzenia stronki GRH SAN :)
www.grhsan.republika.pl

Pozdrawiam z Sanoka :)

Skiter GRH SAN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie