SSzuder Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Napisano 19 Lipiec 2008 Witam!Ostatnio gdzieś w przelocie zauważyłem plakat z w/w 'Operacji'. Wie ktoś coś więcej na ten temat? Jest podajże 27 lipca. Ale kto organizuje? Czy jest jeszcze możliwość zgłoszenia? Co jest w planie?Pozdrawiam!Szuder
mario33 Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Zdjęcie z tego plakatu (vide czapka garnizonowa oraz MP) mnie 'rozwaliło'....
Dunczyk Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Plakat ten nasuwa skojarzenie, że inscenizacja będzie dotyczyć jakiejś partyzanckiej potyczki, co zatem jest takiego ozwalającego" w obecności czapki garnizonowej i MP ? dużo widział kolega zdjęć umundurowania i uzbrojenia partyzantów?
mario33 Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Dunczyk wyobraź sobie, że sporo... W szczególności z pierwszej ręki - jeżeli potrzeba wskazać geograficznie to na Zamojszczyźnie, gdzie były NAJWIĘKSZE w Polsce jednorazowe starcia z okupantem - poza Powstaniem Warszawskim - a na pewno największe leśne" (określane umownym terminem Powstania Zamojskiego). Do dzisiaj szczycę się, że poprzez mojego ś.p. dziadka, żołnierza 'Podkowy', znam osobiście wielu uczestników tego wydarzenia, a moje biblioteczka 'w temacie' jest .. myślę spora...a teraz popatrz jeszcze raz - jest ich trzech, w wymuskanych wyprasowanych pełnych mundurach, w tym - czapka garnizonowa (wzór powojenny jeżeli dobrze dostrzegam), wszyscy mają nie mniek niż MP... A może to Ty jesteś na zdjęciu ? To mów tak od razu...
mario33 Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Jeszcze jedno... jakiejś partyzanckiej potyczki" tak dokładnie dotyczy starcia z 28 lipca 1944 r., kiedy miejscowy oddział AK w walce z okupantem niemieckim ochronił mosty na Wisłoku w Żarnowej, w pow. strzyżowskim.
Dunczyk Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 A zwróciłeś uwagę, że ta impreza to był p i k n i k ? Generalnie na piknik zabiera sie kościołowe" ubranie, można też odświętną broń ;) Nie ma mnie na tej fotce, nie ta tematyka, ale nie czepiłabym się plakatu bo poza wszystkim spełnia swoją rolę - zachęca do wzięcia udziału w pikniku, chłopaki leżący na torach z giwerami, zapowiada się interesująco. Pozdrowienia Mario dla Ciebie, niepotrzebne emocje tej skali, mnie jako moderatorowi bardziej by zależało żebyś zamiast wyśmiewać, po prostu rzeczowo podpowiedział być może mniej doświadczonym rekonstrukcyjnie, jakie mogą błędy popełniać, uwaga o być może powojennym wzorze czapki, ciekawa, osobiście nie mam tyle wiedzy na temat polskich czapek, więc jej nie zweryfikuję, ale czemu nie, zbyt czyste uniformy to częsta bolączka na inscenizacjach, o tym warto mówić, zamiast być ozwalonym". To tyle, jeszcze raz pozdrawiam
mario33 Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Ok, rozumiem... zapamiętam :) Pozdrowienia również...
SSzuder Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Napisano 25 Lipiec 2008 Dzięki za wszystkie informację (przede wszystkim plakat).UWAGA!'Operacja Żarnowskie Mosty' Jest przeniesiona na 9 - 10 sierpnia! Więcej informacji pod powyższym linkiem (http://www.dksokol.eu/news.htm)Pozdrawiam!Szuder
cis Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Dobre rozwiązanie, sądząc po tym co sie dzieje w podkarpackich rzekach. W przeciwnym razie bardziej by to przypominało rekonstrukcje marynarki wojennej.pozdr.
Alexxg Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Obawiam się, że potencjalni widzowie tego pokazu mają obecnie poważniejsze zmartwienia, niż rekonstrukcja, tudzież jej brak.
klemas Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Witam pytanko do kolegi Cisa , czy będzie jakaś impreza w Stępinie?????Pozdrawiam Piotr
SSzuder Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Napisano 26 Lipiec 2008 http://www.forum.frysztak.pl/viewtopic.php?t=417&postdays=0&postorder=asc&start=0;-)
cis Napisano 26 Lipiec 2008 Napisano 26 Lipiec 2008 To chyba do gminy, już szukam, coś jest http://www.frysztak.pl/pozdr.
to17071990 Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 A może ktoś o tej operacji żarnowskie mosty powiedzieć coś więcej? W ogóle to duża będzie impreza , przewiduje sie jakiś sprzęt militarny , czy strzelającą broń? Pozdro
01dalton Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Niestety duża by nie może , max 50 rekonstruktorów - ograniczenia terenowe , ale są plusy oryginalna sceneria akcji ( most z epoki, stary domek drużnika ). Co do sprzetu i broni nic nie wiem . Pozdr.
5 SFG-SOG Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 No ja bym dodał jeszcze do tego niemiecki tunel kolejowy z II wś w górze Żarnowskiej czyli obok tegoż mostu, a 16 km dalej w Cieszynie-Stępinie unikalne na skalę kraju i europy schron kolejowy.No a po za tym piękny region by spędzić wolny weekend =)Pozdro
to17071990 Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Chętnie bym się na imprezę wybrał , ale tamtą niedziele mam niestety załadowaną. Zadowolę się Anlage Sud
to17071990 Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Z Żarnowskich Mostów żadnych fotek nie ma?
Gladky Napisano 21 Sierpień 2008 Napisano 21 Sierpień 2008 Są. Zapraszam do obejrzenia.http://www.wrzesien39.pl/photogallery.php?album_id=45PozdrawiamAndrzej GładyszSRH Wrzesień 39"
skiter3 Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Witam :)Zapraszam do obejrzenia naszych zdjęć :)http://www.grhsan.republika.pl/foto_mosty_2008.htmPrzy okazji zachęcam do odwiedzenia stronki GRH SAN :)www.grhsan.republika.plPozdrawiam z Sanoka :)Skiter GRH SAN
to17071990 Napisano 23 Sierpień 2008 Napisano 23 Sierpień 2008 Ze zdjęc widzę ,że było duzo lepiej niz się spodziewałem. Pozostaje żałować nieobecności.Pozdro ;]
cis Napisano 23 Sierpień 2008 Napisano 23 Sierpień 2008 To była rekonstrukcja ? Czego ? Raczej nie wydarzeń z 1944 roku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.