Skocz do zawartości

ORP Orzeł-poszukiwania

Rekomendowane odpowiedzi

Morze Północne to wielki śmietnik.Zywioł,dwie ostatnie wojny ,a także te wcześniejsze zrobiły swoje.To może być wszystko co ma okrągły przekrój(kawał masztu,rury z systemu okrętowego a nawet torpeda.).Pozdrowienia.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
No co wy - torpeda tych rozmiarów ?? 8 m długości ? torpedy miały ok 6,5m

Jeżeli to cokolwiek ma wspólnego z Orłem to tylko jednaa rzecz mi przychodzi do głowy - wyrzutnia torpedowa cała. Diesel tez nie byłby taki długi.... Pamiętajcie, że Orzeł był trochę nietypowy pod tym względem (wyrzutni torpedowych). Oprócz dziobowych i rufowych wyrzutni miał 4 wyrzutnie pod pokładem śródokręcia (po jednej podwójnej, obrotowej przed i za kioskiem).

Też tak myślę. Ja oczekiwałbym tylko:
- udokumentowania wyglądu na zewnątrz, położenia na dnie etc
- próby oceny (poprzez szczegółowe fotografie?) przyczyny zatonięcia
- odkręcenia wspomnianej przeze mnie plakiety i umieszczenia jej w muzeum w Gdyni.

Ciekawe jest to że brytyjczycy utajnili dane o zatonięciu 'Orła'tuż po wojnie na 50 lat a po upływie tego czasu znowu je utajnili je na 50 lat czyli chyba do 2040 roku-CZEGO ONI SIĘ TAK BOJĄ???-A może sami omyłkowo zatopili 'Orła' i boją się do tego przyznać?

Należy wziąśc pod uwagę, że możliwość pomyłki była dość duża. Orzeł miał zupełnie inny obrys niż angielskie OP.

Podobnie było z 'Jastrzębiem', który dostaliśmy od USA. Kapitanowie jednostek które go omyłkowo go ostrzelały (angielska i norweska) tym się właśnie tłumaczyli podczas składania wyjaśnień.

Jeżeli chodzi o Jastrzębia to dopadli go pod wodą i pomimo sygnałów rozpoznawczych wystrzelonych spod wody kontynuowali atak bombami głębinowymi.Po wynurzeniu Jastrząb był już praktycznie wrakiem.Sygnaliści już na powierzchni próbowali nadawać sygnały rozpoznawcze Aldisem,ale ginęli jeden po drugim.Wtedy dowódca okrętu kpt. Romanowski (już wtedy ranny)podniósł nad głowa banderę RP.Nic to nie pomogło i widzac że niszczyciel będzie taranował ,nakazał załodze wyjść na pokład.Obydwa okręty eskortowe zbliżyły sie do Jastrzębia i z odległości 50m otworzyły ponownie ogień do załogi która wyszła na pokład.Dopiero po pewnym czasie przerwali ogień i z pomostu eskortowca padło pytanie (głosem) czy są Niemcami.Dodać należy że na kiosku wymalowany był znak rozpoznawczy i w sektorze w którym sie znajdowali nie mogli atakować żadnego okretu podwodnego.Tak więc kwestia sylwetki w tym wypadku była raczej mniej istotna.Pozdr.

Najważniejsze żeby nasi poszukiwacze rozpoznali sylwetkę Orła,a wracając do Jastrzębia to kpt. Romanowski udzielił im trafnej odpowiedzi po całym zajściu-szkoda tylko że zginęło kilku członków załogi i sporo było rannych.Pozdr.

W tym czasie Holendrzy budowali dla siebie OP typ O 21",lecz te podobne kształtem ,to były troche mniejsze (77,5 m/6,6/3,9m)odpowiednio dł/szer/zanurz .uzb.-1*88mm , 2*40plot ,1*13 plot ,8 rt 533mm ,jeżeli chodzi o Orła to dane podał wyżej kolega wm71 .Pozdr.

Możliwość usłyszenia oryginalnego wywiadu to niewątpliwie duża sprawa, choć o SENSACJI raczej trudno mówić, bo jego treść znana jest raczej od dawna, choćby dzięki artykułowi Wieczorkiewicza z Morza" z 1982r:

http://www.orzel.one.pl/readarticle.php?article_id=62

Witam. Może troche nie w temacie. Mam pytanie .Gdzie mozna zobaczyć film bodaj z 1993 roku nakrecony przez norweska firme wydobywczą która znalazła na Morzu Pólnocnym wrak okrętu podwodnego. Był to jak pózniej stwierdzono okręt holenderski.

Coś Redaktor Sikorski i ekipy nie ma szczęścia...Jak jeszcze w Krasnobrodzie będzie pudło z tankietką....

Ciekawe czemu nie udaje się....Aż żal bierze jak widzi się jak znajdowali wraki Bismarcka" czy Titanica"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie