iron66 Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2008 Morze Północne to wielki śmietnik.Zywioł,dwie ostatnie wojny ,a także te wcześniejsze zrobiły swoje.To może być wszystko co ma okrągły przekrój(kawał masztu,rury z systemu okrętowego a nawet torpeda.).Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 Ten obiekt mnie tez zastanawia,jak zostanie zlokalizowany to ciekawe czy jest możliwosc wydobycia go w całości albo chociaz częsci i pamiątek z wnętrza.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 No co wy - torpeda tych rozmiarów ?? 8 m długości ? torpedy miały ok 6,5mJeżeli to cokolwiek ma wspólnego z Orłem to tylko jednaa rzecz mi przychodzi do głowy - wyrzutnia torpedowa cała. Diesel tez nie byłby taki długi.... Pamiętajcie, że Orzeł był trochę nietypowy pod tym względem (wyrzutni torpedowych). Oprócz dziobowych i rufowych wyrzutni miał 4 wyrzutnie pod pokładem śródokręcia (po jednej podwójnej, obrotowej przed i za kioskiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 @ zbyniekMam nadzieje, ze nie beda przy nim w ogole grzebac (poza obfotografowaniem i sfilmowaniem oczywiscie) - to w koncu grob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Też tak myślę. Ja oczekiwałbym tylko:- udokumentowania wyglądu na zewnątrz, położenia na dnie etc- próby oceny (poprzez szczegółowe fotografie?) przyczyny zatonięcia- odkręcenia wspomnianej przeze mnie plakiety i umieszczenia jej w muzeum w Gdyni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Owszem, ale co nieco można by dac do muzeum w końcu to nasza historia.dect tylko nie @zbyniek.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Ciekawe jest to że brytyjczycy utajnili dane o zatonięciu 'Orła'tuż po wojnie na 50 lat a po upływie tego czasu znowu je utajnili je na 50 lat czyli chyba do 2040 roku-CZEGO ONI SIĘ TAK BOJĄ???-A może sami omyłkowo zatopili 'Orła' i boją się do tego przyznać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 To właśnie jedna z wersji zatonięcia - omyłkowe storpedowanie przez brytyjski OP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 31 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2008 A który to brytyjski OP mógłby być brany pod uwagę ? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Należy wziąśc pod uwagę, że możliwość pomyłki była dość duża. Orzeł miał zupełnie inny obrys niż angielskie OP. Podobnie było z 'Jastrzębiem', który dostaliśmy od USA. Kapitanowie jednostek które go omyłkowo go ostrzelały (angielska i norweska) tym się właśnie tłumaczyli podczas składania wyjaśnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 31 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2008 Jeżeli chodzi o Jastrzębia to dopadli go pod wodą i pomimo sygnałów rozpoznawczych wystrzelonych spod wody kontynuowali atak bombami głębinowymi.Po wynurzeniu Jastrząb był już praktycznie wrakiem.Sygnaliści już na powierzchni próbowali nadawać sygnały rozpoznawcze Aldisem,ale ginęli jeden po drugim.Wtedy dowódca okrętu kpt. Romanowski (już wtedy ranny)podniósł nad głowa banderę RP.Nic to nie pomogło i widzac że niszczyciel będzie taranował ,nakazał załodze wyjść na pokład.Obydwa okręty eskortowe zbliżyły sie do Jastrzębia i z odległości 50m otworzyły ponownie ogień do załogi która wyszła na pokład.Dopiero po pewnym czasie przerwali ogień i z pomostu eskortowca padło pytanie (głosem) czy są Niemcami.Dodać należy że na kiosku wymalowany był znak rozpoznawczy i w sektorze w którym sie znajdowali nie mogli atakować żadnego okretu podwodnego.Tak więc kwestia sylwetki w tym wypadku była raczej mniej istotna.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Zbyniek :)))@ zbyniek" znaczy at zbyniek" bo w angielskim @=at a calosc oznacza do zbynka" wiec bez nerwow :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 iron ja to wszystko wiem. Ale wiem tez jak brzmialy zeznania - nie rozpoznalismy sylwetki okretu jako przyjacielski wiec padl rozkaz ostrzelania jeszcze po wynurzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 31 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2008 Najważniejsze żeby nasi poszukiwacze rozpoznali sylwetkę Orła,a wracając do Jastrzębia to kpt. Romanowski udzielił im trafnej odpowiedzi po całym zajściu-szkoda tylko że zginęło kilku członków załogi i sporo było rannych.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Wracając do temtu Orła" mam pytanie-czy poza Orłem" i Sępem" Holendrzy zbudowali jeszcze jakieś inne okręty tego samego typu co nasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 31 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2008 W tym czasie Holendrzy budowali dla siebie OP typ O 21",lecz te podobne kształtem ,to były troche mniejsze (77,5 m/6,6/3,9m)odpowiednio dł/szer/zanurz .uzb.-1*88mm , 2*40plot ,1*13 plot ,8 rt 533mm ,jeżeli chodzi o Orła to dane podał wyżej kolega wm71 .Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Dziękuje iron66 za informacje : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel Napisano 7 Sierpień 2008 Share Napisano 7 Sierpień 2008 Sensacyjne nagranie radiowe o ucieczce orła .Klika się na obrazek . http://www.tvp.info/news.html?news=767148&directory=17099 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 Możliwość usłyszenia oryginalnego wywiadu to niewątpliwie duża sprawa, choć o SENSACJI raczej trudno mówić, bo jego treść znana jest raczej od dawna, choćby dzięki artykułowi Wieczorkiewicza z Morza" z 1982r:http://www.orzel.one.pl/readarticle.php?article_id=62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 8 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2008 No i wracają.ale dzięki Nim zostało mniej do przeszukania.A swoją drogą myślę że nie prędko doczekamy się nowej wyprawy-obym się mylił.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 Witam. Może troche nie w temacie. Mam pytanie .Gdzie mozna zobaczyć film bodaj z 1993 roku nakrecony przez norweska firme wydobywczą która znalazła na Morzu Pólnocnym wrak okrętu podwodnego. Był to jak pózniej stwierdzono okręt holenderski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 Coś Redaktor Sikorski i ekipy nie ma szczęścia...Jak jeszcze w Krasnobrodzie będzie pudło z tankietką....Ciekawe czemu nie udaje się....Aż żal bierze jak widzi się jak znajdowali wraki Bismarcka" czy Titanica" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 Myśle że poprostu środki finansowe się skończyły i musieli wracać.Takie poszukiwania są na pewno kosmicznie drogie, a wiadomo jak jest u nas z kasą na takie cele.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 Jestem trochę zawiedziony, ale dobrze że wykluczyli zatonięcie na polu 16b.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 nic nie wykluczyli, ot usiłowanie ogłoszenia sukcesu w miejsce porażki...Zamiast powiedzieć: daliśmy ciała, porwaliśmy się z motyką na słońce...Szkoda, moze kiedys znajdą się fachowcy i poszukają tej rury.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.