Jadzia Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2008 Witam,umieszczam temat w tym dziale, bo mniemam że rekonstruktorzy szybko odpowiedza:)Panowie ile ważył pocisk do Panzerschrecka a ile sama rura? W sieci i w książkach jest masa zupełnie sprzecznych informacji i nie moge się ogarnąć, a nie moge sprawdzić organoleptycznie bo nie mam ani wyrzutni ani pocisku.pozdroJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 9 Lipiec 2008 Share Napisano 9 Lipiec 2008 Wg książki: Deutsche Nahkampfmittel bis 1945"-ciężar wyrzutni typ 54; 11.900g (bez tarczy 9300g)-ciężar wyrzutni typ 54/1; 9500g (bez tarczy 7800g)-ciężar pocisku typ 4322; 3250-3300g-ciężar pocisku typ 4992; 3300gMoże ktoś ma kompletą wyrzutnię, żeby ją położyć na wadze. Z pociskiem może być kłopot, wątpię, że ktoś przy zdrowych zmysłach trzyma skorupę elaborowaną materiałem wybuchowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Lipiec 2008 Share Napisano 9 Lipiec 2008 Pierwszy model RPzB 43 ważył 9.3 kg (bez pocisku) i miał długość 164 cm natomiast model RPzB 54 który został wprowadzony 1943 października ważył już 11 kg również bez pocisku. Pociski natomiast ważyły 3.3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 27 Czerwiec 2010 Share Napisano 27 Czerwiec 2010 Witam, znalazłem temat zgodny z moim pytaniem, więc kontynuuję wątek. Interesuje mnie wygląd zewnętrzny skrzynek z rakietami do Panzerschreck'a. Zajmuję się aktualnie repliką takiej skrzynki, zrobiłem już reprinty karteczek. Na klapie powinien być napis R Mun 4322. To oczywiste, jednak znalazłem zdjęcia które obok tego mają napis Heeres munition..." wszystkie znane mi zdjęcia przedstawiają skrzynki w stanie który uniemożliwia dokładne odczytanie.Emblemat obręczy przeciętej w 4 miejscach - i tu interesuje mnie gdzie powinien on być, wiem że 1 na klapie drugi po prawej stronie od uchwytu skrzynki i znalazłem że trzeci znajdował się na jednym z boków. Czy gdzieś jeszcze? Karteczki takie jak wewnątrz też mam zdjęcie że były na zewnątrz, nie wiem w którym miejscu. To elementy które sam znalazłem, proszę kolegów o pomoc. Wszelkie wskazówki mile widziane. Gdy skończę zamieszczę zdjęcia. Dziekuję i pozdrawiam,Krzysztof Jankowiak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubelek86 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 Znasz? --> http://wehrmachts.kisten.free.fr/panzerschrek_2.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 nie znałem tego, dziękujęNadal nie wiem jak z malowaniem tych emblematów czy poza klapą i bokiem przy uchwycie gdzieś jeszcze coś malować albo nakleić?Replika już na dniach będzie gotowa.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 główny napis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 napis 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 symbol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 symbol 1* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Lipiec 2010 Share Napisano 1 Lipiec 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 26 Sierpień 2012 Share Napisano 26 Sierpień 2012 Sorki za odgrzebanie trupa ale czy ktoś wie z jakiego drewna były wykonywane okładziny rękojeści i w ogóle tej osłony z płaskownika? Szukałem na forum ale takiej informacji nie znalazłem.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 dowolne twarde drewno z drzewa liściastego, najczęściej to był Buk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Czyli tak jak podejrzewałem. Dzięki kolego ;)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.