Skocz do zawartości

Tragedia pod Różanem - ku przestrodze i pamięci

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To drewniana mina robiona przez saperów w warunkach polowych, aż dziw żeby taka przetrwała po tylu latach ( o ile takową znaleźli) co do działania to składała się z dwóch drewnianych pokryw nałożonych na siebie, gdy na takową stanąłeś to jedna pokrywa nachodziła na drugą i odbezpieczała zawleczkę zapalnika (były tez modele ze zapalnikiem była ampułka z z substancją chemiczną którą przy stanięciu na minę rozgniatałeś i zachodziła reakcja i w końcowym efekcie wybuch) , ale sądzę że raczej żeby nie przetrwała do dzisiejszych czasów za to może jakaż votulia albo behelfs mine E5 których korpusy były wykonane ze stali ocynkowanej.
PozdrO
tomekk
Napisano
Robiona w polowych warunkach? z resztą co z różnica!
Pewnie z sosnowego drewna jak znam życie?
Po 60-latach od zakopania- rozumiem,że wyglądała identycznie jak nówka i tak samo zadziałało to żekome pudełko?
Zastanówcie się co piszecie?
pzdr.
Napisano
no pisałem przecież że ja uważam ze to raczej nie drewniana bo na tyle lat to wiele by z niej nie zostało ale votulia albo behelfs mine E5 mogła by się jakoś zachować bo miała korpus jak już pisałem ze stali ocynkowanej , no na pewno większa szansa takiej jak drewnianej.
PozdrO
tomekk
Napisano
Co do innych zabawek to są takie że nawet specjaliści od min dadzą się się złapać, mianowicie w okolic Sochaczewa podejmowano miny pułapki którymi były lalki, zapalniczki, manierki,zrzucane przez niemców do okaleczania ludności
cywilnej i tu już wiedza wiele nie pomoże.
A wracając do min to były nawet miny wykonane z puszek po konserwach zwane behelfs-Schutzenabwehrmine ation can" :)
Ale zdradzał je zapalnik wkręcany jak w Smi.
PozdrO
tomekk
Napisano
Brat mojego wujka po wojnie znalazł też pudełeczko. Nastąpił wybuch i zmarł z wykrwawienia. Niemcy konstruowali pułapki z rzeczy, pozornie nieszkodliwych np. metalowe pudełko po cukierkach itp. Chłopaki mieli pecha, że na coś podobnego trafili. Pozdrawiam!
Napisano
Mogła to być tak zwana mina skrzynkowa ,drewniana skrzynka zawierająca kostkę trotylu i zapalnik do którego korpus był wykonany z stali cynkowej iglica i sprężyna z mosiądzu a obudowa materiału inicjującego z tulei aluminiowej ,takie właśnie zapalniki były wykorzystywane w minach przeciwpiechotnych .Straszne gówno które z nieprawdopodobnym uporem poddaje się korozji, i nawet w obecnych czasach potrafi jeszcze zbierać tragiczne żniwo .To tak ku przestrodze aby nie brać od razu do łap podejrzanych fantów .Pozdro...
Napisano
tomekk Dokładnie PMD-6, otwarcie lub nasiśnięcie i kończyn nie miałeś dolnych lub górnych". Teoretycznie mogłeś z powrotem założyć zawleczkę,ale, ale ......Ja tego swoim Chłopaką z plutoniku, nie pozwalałem robić! Dlatego robiliśmy na zrywkę"
A drewno przetrwa i kilkaset latek!
Pozdrawiam saper emeryt"
GW
Napisano
Kolejne zwycięstwo niemieckich saperów :(

Skąd 100% pewność że pudełeczko było drewniane.

Akurat Niemcy miewali szatańskie pomysły z minowaniem czego się dało, nawet zwłok swoich zabitych żołnierzy.

Śmiertelna przestroga dla innych - ciekawskich z wykrywaczami.
Napisano
Ale ale ... czy tam było napisane ze to drewniane (cyt.) pudełko.
A skoro chłopak stojący obok dostał odłamkami więc obstawiałbym raczej (drzazgami nie dostał)
TM 38 lub którąś z nich

http://www.lexpev.nl/mines/russia/tm38.html
Napisano
Może wtórne" odłamki, ale pomysłowości niemiaszków to nie zaprzeczę nawet ze słoika na 'konfitury' tzw. Wecka robili fajną sprawę!
Pozdr. GW
PS zresztą temat na całą książkę!
Napisano
bjar_1 mógłby być też worek saletry amonowej! Mam dla Ciebie smutną wiadomość Pan Andrzej /3DP/ uciekł" 4- dni temu byłem na Jego pogrzebie.
Pozdrawiam. GW
Napisano
Glassmine to też fajna konfiturka ale jeszcze fajniej wyglądały pod lodowe miny Flascheneismine 42 co wyglądały jak takie szklane butelki po śmietanie ;) , ciekawe czy tym szprycowali jezioro Ładoga w czasie oblężenia Leningradu.
PozdrO
Napisano
a co do wybuchowych niespodzianek to polecam książkę
łośliwa Śmierć" czyli historia pułapek od I wojny do Vietnamu :)
PozdrO
tomekk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie