Skocz do zawartości

Kradziez pomysłow przez niektóre Grupy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ostatnio przeglądając niektóre strony grup rekonstrukcyjnych zauważyłem że co niektóre wykorzystują nazwy i pomysły innych grup i sobie przypisują autorstwo mówiąc o tym w mediach.
Traktować to jako in '+' wszak dobrze jest naśladować dobre czy tez in '-' brak honoru? robienie wody z mózgu zainteresowanych? złodziejstwo ?

Czyżby świat rekonstrukcji już tak sie wypalił że trzeba odgrzewać stare lub kraść obce pomysły?

Było to daaawno temu, ale pamiętam to jak dziś... siedzieliśmy z kumplem przy piwku i nagle wpadłem na genialny pomysł. Powiedziałem:

- Michał, a może by tak zebrać kolegów, ubrać się w mundury i odtworzyć jakąś bitwę z II Wojny Światowej?

- To wspaniały pomysł! - rzekł Michał.

I tak oto wymyśliłem rekonstrukcje historyczne w Polsce. Oczywiście wszyscy podłapali mój pomysł, ale jakoś teraz się nie kwapią żeby choćby mi podziękować.

Czterysta osób to widziało. Mam świadków i zdjęcia na laptopie.

;)

P.S.
Pytanie z tematu nie zostało rozwinięte do konkretnego przykładu, więc ciężko zrozumieć o co autorowi chodziło. Ale pierwsza osoba, która stwierdzi, iż ma monopol na rekonstruowanie jakiejś formacji dostanie ode mnie wielki kubeł zimnej wody... :P

• 5 weeks later...
Chodzi o o wykorzystanie przez niektóre grupy znaku pewnego projektu- który nota bene nie jest ich własnością ni autor tego znaku nie zezwolił na jego użytkowanie..nie wspomne o podebraniu całego pomysłu a jest nim PROJEKT WESTPLATTE.
Grupy wykorzystały a raczej podpięły/podszyły sie sie pod Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej WST Westerplatte.
W swoim oświadczeniu napisały że organizuja imprezy na WST i pozyskały [sic!] armatę Putiłowka, Bofors etc.
Co jest wierutnym kłamstwem bo te dwie grupy nie mają nic z tym Projektem wspólnego nize sprzętem zdobytym przez Podhorskiego i jego znajomych o czym chyba wszyscy wiedzą.

W tym apelu nie zauważyłem niczego podejrzanego. Jest w nim nazwisko znanego wszystkim zainteresowanym organizatora rekonstrukcji WST i nazwa jego stowarzyszenia. Nikt się pod nikogo nie podszywa. A ludzie bawiący się w rekonstrukcję 4 PP to chyba młodzież, ze średnią wieku może 20 lat albo i mniej. Czy w rekonstrukcji historycznej zawsze musi u nas przeważać ewolucyjna czujność" nad zdrowym rozsądkiem i logicznym myśleniem? A może czytania ze zrozumieniem warto by się nauczyć?
Pozdrawiam
Łukasz

Lukas P przeczytaj dokładnie list pisze w nim min. że pozyskali armatę 06 i ppanc. co jest kłamstwem.
I to uważasz za normalne?
Zamiast pisać A może czytania ze zrozumieniem warto by się nauczyć?" zastanów sie nad sobą może ty masz problemy z myśleniem lub rozumieniem słowa pisanego?

Berlin - czytaj ze zrozumieniem, co powtórzę po przedpiściach. List jest podpisany przez Krzysztofa Zajączkowskiego, forumowego KZ, Prezesa Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej Westerplatte, która działa z Mariuszem Podhorskim w składzie. KZ pisze jak najbadziej w imieniu ludzi zajmujących się Westerplatte, działami itp. Nie ma mowy o jakimkolwiek zabieraniu pomysłów i przypisywaniu sobie zasług.

Ze strony Mariusza
...Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte...

prezes
Mariusz Wójtowicz-Podhorski
wst@westerplatte.org

I wiceprezes
Krzysztof Zajączkowski
koszary@westerplatte.org"

Prościej wytłumaczyć się nie da...

Szkoda, że na spotkanie o którym tu mowa nie byli zaproszeni żadni przedstawiciele Projektu ałoga Westerplatte".
W galerii z tego wydarzenia jest skan artykułu i w nim czytamy cyt.: Tworzymy nową załogę Westerplatte i będziemy się starać by nasze miasto wystawiło godną reprezentację na 70 rocznicę obrony - mówi Zbigniew Kowalski z Grup rekonstrukcji Historycznej"

Witam.
Na poczatek się przedstawię
Zbigniew Kowalski
nauczyciel histori
prowadzę Klub Historyczny w I LO w Kielcach
Jedna z sekcji Klubu to GRH 4 Pułku Piechoty Legionów z Kielc.

1) To z tego pułku 80 żołnierzy walczyło na Westerplatte.Odtwarzając tradycje pułku... pracujemy też nad wątkiem obrony Westerplatte ... szczególnie,że mamy szczęście spotykać się z żyjącymi jeszcze obrońcami tej placówki( byłymi żołnierzami 4 PPL ) , z których jeden mieszka mieszka w Kielcach.

2) kpt Skowron [ na Westerplatte walczył na wartowni nr 2] to członek Stowarzyszenia Żołnierzy i Sympatyków 4 PPL. Stowarzyszenie zgodziło się patronować GRH4PPL , więc spotkania z Westerplatczykiem są naturalną koleją rzeczy.

3) Kiedy opowiedzieliśmy kpt Skowronowi o trudnościach na jakie natrafiała inicjatywa budowy Muzeum na Westerplatte, zaproponował spotkanie grup rekonstrukcji z członkami Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte w jego obecności ,z wydaniem apelu do społeczeństwa i władz Województwa Świętokrzyskiego o wsparcie powyższej inicjatywy.

4) Nawiązałem kontakt z panem Krzysztofem Zajączkowskim ( Prezesem SRHWST na Westerplatte ) zapraszając go na spotkanie, z informacją na temat celu owego spotkania.

Pan prezes nie mógł przybyć, ale wystosował do nas pismo, które jest dostępne w naszej galerii. { to on pisze o pozyskaniu sprzętu na Westerplatte i o inicjatywie ałoga Westerplatte"... nie my.

5) Jesteśmy młodą grupą i zaprosiliśmy na spotkanie tylko te GRH , które już z nami się zetknęły. Na zaproszenie odpowiedzieli koledzy z Cytadeli [ wzbogacając spotkanie o prezentację umundurowania załogi Westerplatte... za co wielkie dzięki. )
Pozostałe grupy nie mogły się stawić .

6) Na spotkaniu odczytaliśmy pismo od Prezesa Zajączkowskiego ( obecny był przedstawiciel Wojewody Świętokrzyskiego, prasa , kombatanci, GRH4PPL, goście z Cytadeli ), informując jakie to inicjatywy powinno poprzeć społeczeństwo naszego województwa , by godnie uczcić pamięć 80 walecznych swych synów.

7) Po zabraniu głosu przez kpt Skowrona odczytaliśmy Apel do społeczeństwa Wojęwództwa Świętokrzyskiego o wsparcie wszelkimi siłami starań Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte.
Obecni na spotkaniu apel podpisali [ jest dostępny w naszej galerii]

8) Obszerny meldunek osobiście wysłałem do Prezesa Zajączkowskiego, któremu bardzo spodobała się inicjatywa wystawienia w 2009 roku w ramach projektu ałoga Westerplatte" przedstawicieli Ziemi Świętokrzyskiej.

Reasumując:

Nie mamy , nie mieliśmy i mieć nie będziemy zamysłu przywlaszczenia sobie projektu ałoga WQesterplatte".

Od samego początku nasze działania konsultujemy z panem Zajączkowski i marzymy , by nas do owego projektu przyjęto jako pełnoprawnych, aktywnych członków.

Spotkanie , o którym mowa miało na celu wsparcie działań autorów Projektu [ wspomnę tylko\\, że słynny porcelanowy skarb z Wessterplatte znalazł się u kolekcjonera z Gór Świętokrzyskich... ile jeszcze takich skarbów jest po domach Kielczan ?] przez mieszkańców naszego regionu. Działania prowadzimy już konkretne, ale to chyba już nie na ten temat forum.

Rozumiejąc troskę o prawdę, liczę na zapoznanie się z moim wywodem.

Zbigniew Kowalski
GRH4PPL
Kielce

Witam.
Berlin twoją wypowiedż na mój temat puszczę mimo uszu, bo widzę że kolega losiu2 już Ci wytłumaczył o co chodzi. Cieszę się że są jeszcze oprócz pieniaczy normalni ludzie na tym forum :)
Pozdrawiam
Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie