Kaczor82 Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Wysadzenie bunkra:http://www.youtube.com/watch?v=SQKjbIO77fA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Mam pytanie bo niektóre ujęcia mnie zaskoczyły. Proszę nie traktujcie mego pytania jako złośliwe - po prostu chciałbym sprawdzić i poszerzyć wiedzę.Jakie jednostki SS-VT brały udział w bitwie pod Mławą ? I jakie jest uzasadnienie dla wzoru kamuflaży (kurtki i pokro na hełmach), które zostały użyte w rekonstrukcji wczoraj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Koledzy z GRH Ariergarda wystąpili w umundurowaniu Zmotoryzowanego Pułku SS Deutschland".Pułki SS we wrześniu '39 używały kurtek maskujących i pokrowców na hełm wzoru m37.Pułk Deutschland" miał na wyposażeniu kurtki z wzorem maskującym typu platan". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Dziękujemy za możliwość uczestnictwa w zrealizowanej z takim rozmachem i tak udanej rekonstrukcji.Pozdrowienia dla organizatorów i uczestników. GRH Lubartów-ŻANDARMERIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 GRH Siedemnasty" serdecznie dziękuje organizatorom za zaproszenie na tę wspaniałą imprezę. Wszystko było na najwyższym poziomie: przygotowanie terenu (tutaj wielkie gratulacje dla Kuby Wojewody i chłopaków z 18 pp), pirotechnika, broń, konie, pojazdy, lotnictwo (wielkie brawa dla Okaula !) a także to czego nie widać na samej inscenizacji, czyli zaplecze, bo jak wiadomo nie samym „reko” żyje człowiek ;). Wielkie brawa dla Pawła Rozdżestwieńskiego i Sławka Cisowskiego, którzy doskonale zapanowali nad całokształtem. Szczególne pozdrowienia dla chłopaków z Marienburga, LOW i Kaniowskich, z którymi wspólnie jako jedna drużyna obsadzaliśmy środkowy odcinek okopów, a także dla wszystkich pozostałych grup z obu stron frontu – Panowie, stworzyliśmy niezapomniane widowisko, zarówno dla nas jak i publiczności (słyszałem to z wielu relacji ;) )Krótka relacja na naszym forum:http://spmip.mojeforum.net/viewtopic.php?t=667 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Stainer, dzieki za odpowiedz.Już sobie zresztą doczytałem... Rzeczywiście Deutschland w ramach 7 Dywizji Kempfa. Jakoś nie nawalczyli sobie tam, ale byli ;)Problem lekki widze w tym, że np. A. Mollo pisze w swojej fundamentalnej pracy, że ilośc 'Tigerjacken' wynosiła mniej więcej 20 szt. na kompanię, dlatego takie masowe użycie tych kurtek to dla mnie zdziwienie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Jeśli idzie o ss to po rekonstrukcjach póżnowojennych zaczynają opanowywać wrzewsień 1939 no bo przecież gdzieś się trzeba pokazać to żałosne i niepotrzebne ale koszernefe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Czemu żałosne? Dobra rekonstrukcja Mużyłowic byłaby mile widziana! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Fakt, sympatycznie, przynajmniej w odbiorze uczestnika, wyszedł ten jeden pododdział budowany przez kompilację reprezentacji kaniowskich, LOW-u", Siedemnastego", Marienburga" i chłopaków z 10pp z Łowicza. Życie okopowe na pewno pozostanie wspomnieniem - pokerek, obawy o żniwa, niepewność czy wojna faktycznie wybuchnie ... chronienie broni, wygrażanie Kubie w samolocie gołymi pięściami, radość jak się zapalił". Przy okazji słowa uznania dla pozostałych kolegów po stronie polskiej - dla 18pp, Patrii, nieocenionych Pionierów Dzieci Lwowskich i wszystkich innych współuczesntników pola walki :)Oby za rok wyszło równie ciekawie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Kol. Akcej!Z ponad 80 Niemców" tylko 9 było w mundurach SS. Jeśli chodzi o inscenizacje Wrzesniowe, nie grozi nam odwrócenie proporcji, można spać spokojnie.Skoro Pułk Deutschland" tam walczył, to dlaczego go nie pokazać. Było ciekawie, bo wygląali inaczej niz reszta WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz34/T Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 załoga pancerki z Torunia również dziękuje za możliwość wzięcia udziału w bardzo udanej imprezie, zarówno pod względem zaplecza jaki i samej akcji, która ma szansę stać się jedną z najlepszych wrześniowych. Szczególne podziękowania po za organizatorami chciałbym złożyć grupom przygotowującym pozycję obronną - wielki szacunek! Nareszcie można było zobaczyć jak wyglądała pozycja polowa w 1939 r. Pirotechnika też super no i nalot oczywiście.Uważam, że do ideału brakowało trochę szybszego tempa przemieszczania sie polskiej piechoty i jej większego kontaktu z glebą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 wz34/T napisał Uważam, że do ideału brakowało trochę szybszego tempa przemieszczania sie polskiej piechoty i jej większego kontaktu z glebą" Dodam od siebie, że za mało wydawano ślepaków na żołnierza, przez co czym bliżej finału tym mniej słychać było wystrzałów. A i nie można było ich dokupić gdyż ich zabrakło.Cała reszta pierwsza klasa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Inscenizacja pierwsza klasa.Jedynymi mankamentami były rzeczywiście zdecydowany brak wystarczającej ilości amunicji, koszmarnie zacinający się Mauser w moich rękach (8 razy, szlag by go trafił) i... co najgorsze.. KOMPLETNY brak przygotowania organizatorów ze strony medycznej jeśli chodzi o imprezę tej kategorii.Na dwa ambulansy dostępne na polu ANI JEDEN nie dysponował ŻADNYMI środkami na oparzenia... A mieliśmy w Rheinie jeden mały incydent. Dobrze że na miejscu byli strażacy:) Zainteresowani wiedzą o co cho..:)Ale poza tym.. malina.Machanie do przelatującego nad nami samolotu - bezcenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Na dwa ambulansy dostępne na polu ANI JEDEN nie dysponował ŻADNYMI środkami na oparzenia..."Bardzo cenna uwaga, przekażemy ją organizatorowi. Jedynymi mankamentami były rzeczywiście zdecydowany brak wystarczającej ilości amunicj"Tu zawiedli Czesi, przywieźli o 1500 szt amunicji mauserowskiej mniej niż zamawialiśmy. Musieliśmy rządzić się tym, co mieliśmy.Z tego co pamietam z rozmowy, Rhein dostał po 20 szt na kb, reszta niemców miała po 10 szt. Pociechą była spora ilość broni maszynowej i amunicji do niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Ze strony publiczności prosiłbym o patent znany z Bzury 2007 czyli coś na kształt podestu żeby wszyscy nie stali na jednym poziomie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Ze strony publiczności prosiłbym o patent znany z Bzury 2007 czyli coś na kształt podestu żeby wszyscy nie stali na jednym poziomie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Organizatorzy ze strony miasta już wyciągają wnioski pod kątem przyszłorocznej inscenizacji. To była pierwsza taka impreza w Mławie. Potraktujmy ją jako rozpoznanie bojem. Nikt nie był w stanie przewidzieć ilości widzów na inscenizacji w szczerym polu przy szosie szybkiego ruchu.Policja szacowała ilość widzów w okolicach 17 000.Natomiast dzień wcześniej, w wyniuk ulewnego deszczu, na polu ugrzęzły po osie dwa tiry z barierkami. Strach było wjechac czym kolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Okejos-co do zalotników.Jedna z pań,która obsługiwała(ta lepiej zbudowana:)),mówiła do koleżanki ,że się boi.Na moje pytanie,kogo,powiedziała,że nas.Niestety,nie przyjęła mojej oferty służenia jej jako ochroniarz;))Swoją drogą nie dziwię jej za bardzo,sam widziałem, że gdy stawiała talerz to nie on był głównym obiektem zainteresowania,;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Na cześć Pani Sylwii z policyjnej stołówki, nazywanej przez nas, nie wiedzieć czemu Bombonierą , jeden z naszych kolegów ułożył fraszkę:Pani Sylwio - kotlet spoko lecz gdzie indziej moje oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Okaul!nie tylko ja chylę czoła tu na forum dla twoich akrobacji i poświęcenia ale czoła pochylała publiczność podczas rekonstrukcji , byli pod wielkim wrażeniem szacuneczek dla Ciebie pozdrawiam uben Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Po drugiej serii z naszego Maxima... już sobie nie polatał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Dziewczyny i chłopaki, ja po prostu latałem dokładnie tak jak miałem latac. Dokladnie wg naprowadzania Gosi (Skolik, niniejszym baaardzo dziekuje za profesjonalną współpracę).Ja jestem pilotem, zwykle latam latam na sekundy i metry, i zwykle mam do wypełnienia konkretne zadania. Miało byc efektownie? To i było...A tak ode mnie prywatnie: w Mławie dało sie polatac sercem i mozna było pokazac kieł. I nigdy nie zapomne Waszych twarzy patrzących w góre i Waszych machających rak. Taki moment poczucia robienia czegoś co ma sends. I za to dziękuje Wam wszystkimWasz pilot.PS Na reko poleciałem w stroju organizacyjnym" vide fotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 .. i fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Księżna małżonka dziękuje Ci, Kuba za słowa uznania:-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 1 Wrzesień 2008 Share Napisano 1 Wrzesień 2008 WitamNa samym początku chciałem podziękować w imieniu grupy za uznanie i za wyróżnienie ze strony organizatorów, za możliwość udziału w świetnej inscenizacji jak i możliwość dania nam wykonania umocnieni polowych do Inscenizacji Mława" 2008. Oto członkowie GRH Pionierzy" 40 PP DL, dzięki którym pracy powstał fragment umocnieni zasieki i transzeje do inscenizacji Mława 2008" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.