jw1984 Napisano 23 Czerwiec 2008 Autor Napisano 23 Czerwiec 2008 Witam. W domowym albumie znalazłem życiorys mojego pradziadka. Próbowałem odnaleźć informację o walkach o których jest w nim mowa. Są to m.in Rawa Pruska ,Łózka, ?Rzeczki?, Uchnów, ?Machnów?, Kamionka, Żółkiew i ?Koznie?. Czy wiadomo wam coś o tych bitwach? Szczególnie chodzi mi o ostatnią miejscowość której nie jestem pewien nazwy. Byłbym wdzięczny również za wszelkie informacje odnośnie 2 pułku piechoty legionów.
makul Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Prawdopodobnie Rawa Ruska - możliwe ze jakiś oddział kierował się po przekroczeniu Wisły na południe w stronę Rumunii.Tu masz link do strony o 2 ppLeg. na wikipedii. Swoją drogą poczytaj trochę o Armii Łódź - moze coś więcej się znajdzie.
sqh Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Jaka Rumunia...??? Przecież to jest opis walk z wojny polsko-bolszewickiej! :-)Miejscowość, pod którą Twój Pradziadek został ranny to najprawdopodobniej Kornie - koło Lubyczy, na Roztoczu.O dziejach 2. pp Leg traktują m. in. następujące pozycje:* Sitko J. arys historii wojennej pułków polskich 1918-1920 - 2. pułk piechoty Legionów", Warszawa 1928* Czyżewski L. Od Gór Borowskich do Zakroczymia", Warszawa 1982* Wyrzycki S. arys historii wojennej pułków polskich w kampanii wrześniowej - 2. pułk piechoty Legionów", Pruszków 1992* Smuniewska J. Wyrzycki S. 2. pułk piechoty Legionów", Sandomierz 1998* Banaszek T. Działalność 2. pułku piechoty Legionów w latach 1922-1939 w województwie kieleckim" [w:] eszyty Sandomierskie", nr 23/2006Sandomierskie koszary 2. pp Leg, wzniesione pierwotnie dla 4. pułku saperów, istnieją do dziś i stacjonuje w nich 3. batalion radiotechniczny.Mam jednak bardzo poważne wątpliwości, czy aby na pewno Twój Pradziadek służył w 2. pp Leg. Pułk ten bowiem nie walczył w Małopolsce na przełomie lat 1918/1919. Natomiast opis działań pasuje jak ulał do 8. pp Leg, czyli - dawnego 2. pp Polskiej Siły Zbrojnej, który w czasie opisywanych walk faktycznie nosił jeszcze stary numer!
Darda Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Makul, tu przecież o wojnę polsko–ukraińską i bolszewicką chodzi – lata 1918 – 1920 :-)jw1984 – oczywiście pan Google jest Twoim przyjacielem i zaproponuje Ci sporo ciekawych lektur, zapewne jednak odczujesz po nich pewien niedosyt, bo większość z nich dotyczy roku 1939. Radziłbym też przeszukać Polską Bibliotekę Internetową i Internetową Bibliotekę Narodową - W którejś z nich natrafiłem kiedyś chyba na jakąś jednodniówkę związaną z tym pułkiem. Oczywiście pozostają biblioteki tradycyjne, choćby CAW – tu już z pewnością Ci się powiedzie, choć determinacji i wytrwałości będzie to sporo wymagało...Czego też Ci życzę.
Darda Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 O - widzę, że w międzyczasie sqh" udzielił ze wszech miar kompetentej odpowiedzi - chyba niewiele więcej można dodać.Pozdrawiam.
jw1984 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Jeśli chodzi o tą pozycję:Smuniewska J. Wyrzycki S. 2. pułk piechoty Legionów", Sandomierz 1998 to juz zamówiona:DOdnośnie 2.pp Leg to takie pieczęcie widnieją na wszelkich dokumentach jakie zostały po dziadku z tamtego okresu. Na jednym z dokumentów zamieszczonym w tym poscie jest to 2 p.p. Leg. Na kolejnych Kompania Uzdrowieńców Baon Zapasowy 2 p.p. Leg".Wiec nie ma pewności że chodzi tutaj o 2 pułk piechoty Legionów ??na dokumentach widnieją nazwiska : kpt.Żmigrodzki, por M.Rząsa, kpt. Faix i por.Andrusiewicz- jak na dołączonym skanie.
makul Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Sorry! ja mam zboczenie na punkcie kampanii wrześniowej.makul
Kubaz Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Poszukaj na stronach Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej. Mają tam zeskanowane dzieje wojenne wszystkich pułków piechoty i kawalerii przed 1939 r. 2 p.p.l. jest na pewno..Pozdrawiam,Kuba
Kubaz Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Faktycznie.. Dzięki kolego bjar.. Jednak byłem przekonany, że akurat ten będzie :) W takim razie pozostaje Wyrzycki, na pewno korzystał z tego przedwojennego wydania zarysów wojennych, a jest dostępny w większości uczelnianych bibliotek..Pozdrawiam!!
jw1984 Napisano 26 Czerwiec 2008 Autor Napisano 26 Czerwiec 2008 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi :)Ksiazka Smuniewska J. Wyrzycki S. 2. pułk piechoty Legionów", juz do mnie idzie.Odnośnie 2 pp.leg to wydaje mi sie ze wlasnie o ta jednostke chodzi. Na wszelkich dokumentach po dziadku pozostalych z tamtego okresu na pieczeciach widnieje wlasnie taki napis 2 p.p.Leg. , a pozniej baon zapasowy kompani uzdrowiencow 2 pp leg. Moze nazwiska zolnierzy z tych dokumentow pomogly by ustalic o jaki pulk chodzi : kpt.Faix, por H.Rząsa,kpt.Zmigrodzki.
annahl Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 poszukuje informacji o moim dziadku który służył w legionach , na zdjęciu wpis do książeczki legionisty nr 50186. Nazywał się Wiktor Walter używał także pseudonimu Walicz.Jest też zaświadczenie o treści:Wpis: Zaświadczam, że Wiktor Walter wraz ze mną ukończył Szkołę oficerską 2 p.p. L.P. w Zambrowie i ostatnio miał szarżę podchorąży (ego?). Szeregi Leg. opuścił wskutek zajść z przysięgą w jesieni 1917. Lwów 3 I 1918; Władysław Adamcz.... (A i koniec nieczytelne) ppor I p. strzelców(?) II B. 5 Komp."Dodatkowa karta:Archiwum Wojskowe, Fort Legjonów, ul. ZakroczymskaNr 183 Poświadczenie służby Nr karty wojskowej 50186Walter Wiktor, ps. „Walicz Franciszek” urodzony 1889 we Lwowie, syn Franciszka i Marii, wstapił do Legionów dnia 21 Listopada 1916. Służył w 2 pp. 5 komp. We wrześniu 1917r. Ubył do szpitala Czerwonego Krzyża w Krynicy. Ostatnio wykazany dnia 27 października w Domu Uzdrowieńców w Krynicy.
AK77 Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Czy ktoś jest wstanie sprwadzić, czy we wrześniu 1939 roku w 2 pp leg. służyli ppor. Franciszek Nałęcz i ppor. Jan Urbanowicz ? Ewentualnie jest jeszcze możliwość , że służyli 7 bat. ckm. Pzdr
ksklodo Napisano 15 Październik 2011 Napisano 15 Październik 2011 Witam.Czy ktoś z kolegów ma dostęp do pracy:Banaszek T. Działalność 2. pułku piechoty Legionów w latach 1922-1939 w województwie kieleckim" [w:] eszyty Sandomierskie", nr 23/2006Intersuej mnie dokładna data dyslokacji pułku do pokojowego garnizonu w Staszowie. A może jest tam również informacja o dyslokacji dowództwa 2 DP Leg.Będę wdzięczny za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.