Skocz do zawartości

Guzik chiński?

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie chiński lecz japoński,chińskie znaki mają inną geometrię.
Radzieckie wojska zdobywały w wojnie z Japonią wiele rzeczy.
Gdzieś tu jest post z manierką japońską znaleziona niedaleko Kołobrzegu chyba,juz nie pamiętam.
A może Japończyk walczył w niemieckim oddziale?To możliwe.
Pozdrawiam.
Napisano
karpik napisał-Alu z krzakiem."
Należy sobie zadać pytanie-Czy Japończycy (Chińczycy i inne skośne") używali aluminiowych guzików w czasie II WŚ.
C.
  • 2 years later...
Napisano

Dokładam swój, identyczny guzik.
okolice Mińsk Maz., a więc obstawiam Armię.Czerw. i lata 1944-45,

Guzik jest lekki, ale starannie wykończony z detalami.

Przejrzałem japoński alfabet są tam różne krzaczki ale tu są chyba połączone dwa lub trzy znaki w jakiś ich wyraz.
Dalej zgaduję, że sybol oznacza rodzaj wojsk, dokładnie piechotę albo Armię Cesarską.

Coś nie mogę w googlach trafić na zdjęcia ze zbliżeniami japońskich żółnierzy, może ktoś lepiej poszuka.

Choć nie wykluczam, że może być to jednak guzik Grzybiarzy.

Napisano
Odziwo znalazłem niedawno guzik w tym wzorze, ale z samą kotwicą:) Śmierdzi trochę współczensą kurtką ale kto wie...:)
Napisano
Taki sam guziorek z kotwicą znalazłem zeszłego lata, nie mam niestety dostępu do aparatu na razie. Wygląda dość współcześnie, ale zostawiłem go, bo nie widziałem, aby ktoś miał przy kurtce takowe ;)
Napisano

Sprawdziłem guziki japońskiego wojska. Są diametralnie inne, materiał, wzory, wszystko.
Jeżeli nie wojsko to może urzędnicy, policja, poczta, kolej?
Może jeszcze Korea, Filipiny, Wietnam?

Zwróciłem się o pomoc do fachowców od japońskiego.

Odpowiedź:
Jedynym symbolem kanji przypominającym w miarę to, co widać na guziku, jest ten: 毒 (u mnie nieczytelne)
Oznacza on truciznę, narkotyk, zło, albo coś w tym kierunku - raczej nie coś, co ktokolwiek dawałby na guzik (chyba że dla bardzo zbuntowanych nastolatków). Kolega przypuszcza, że albo ktoś wykorzystał "fajnie wyglądający znak kanji do stworzenia tego wzoru, nie zawracając sobie głowy jego znaczeniem (a to się zdarza dość często), albo też w ogóle jest to motyw ozdobny i pozbawiony znaczenia".

Co raczej przeważa w stronę teorii kurtki/koszuli jeansowej z lat 90-tych.

• 1 year later...
  • 3 months later...
Napisano

Witam,

odgrzewam wątek z 2008 roku, ale chciałem zaprezentować swój egzemplarz znaleziony na pozycjach niemieckich 1944/1945.

Może w końcu uda się rozszyfrować ki diabeł :).

Pozdrawiam

• 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie