bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Cóż...Grób rodziny Gutów znajduje się przy resztkach spalonego domu (widać zarys fundamentów). Obecnie jest ładnie utrzymany i zawsze czysty ,dzieci z podstawówek chodzą tam zapalać znicze. Koło pomnika mieszka starsza pani ,która pamięta wydarzenia z kwietnia 1940 roku. W tamtym roku byłem tam z dziewczyną na spacerze i opowiadała nam jak to było gdy Niemcy przyjechali do Gutów...pzdrbjar_1
1AIR1 Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 soxy............Chyba z tych map to będzie bryndza.......W archiwum WIG-usą białe plamy.Trzeba będzie zerkać na Allegro.....lubdać ogłoszenie w Dziale na Odkrywcy.PozdrawiamP.S.Mimo to ...ciągle szukam.
Traper7 Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Życzę powodzenia chłopaki! Mnie i mojego kumpla, Hubal zawsze pasjonował,nawet kiedyś myślałem żeby połazić po rejonie gdzie operował, ale mieszkam na Pomorzu i to nie jest takie łatwe.Ale bardzo Was proszę! napiszcie o wynikach,uważam że tutaj każdy kawałek metalu po nim ma wartość. W moim rejonie z kolei operował po wojnie major Łupaszko", może kiedyś zbierze się ekipa która poszuka śladów po nim? Pozdrawiam i życzę szczęścia!
Gość Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Traper7- Mieszkam na pomorzu zacodnim co prawda mam tylko 13 lat ale Hubal interesuje mnie od 5 roku życia Zgadzam się z tobą pamiątki po Dobrzańskim są sentymentalneCo by powiedział Indiana Jones - To się powinno znaleźć w muzeum". A jak nie wiecie gdzie to chyba w skarżysku kamiennej jest wystawa poświęcona Hubalczyką .A najlebsze sceny z filmu to :- Atak na ciężarówki - szarża na tabory Polecam książke dwie prawdy" Melchiora Wańkowiczapozdrawiam LufasPS (też mam film na VHS)
soxy Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Sory ale Wańkowicz bo bajarz i erotoman gawędziasz jego ksiażki w połowie są prawda a w połowie fikcją.1AIR1: wiem że zdobyć te mapy jest problem inaczej bym je już dawno miałwitam wszystkich w sobotę rano
DTH Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 A o jakie mapy Wam chodzi Panowie? Okolic mi nie musicie tlumaczyc, bo gdzie hasali Hubalczycy, to ja wiem.Chodzi mi raczej o to, jakie mapy Was beda satysfakcjonowaly, moze bede mogl pomoc.Jaka skala?
1AIR1 Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Witaj! DTHNajlepsze byłyby mapy Wojskowego Instytutu Geograficznego1919-1939. Skala 1:100000Włoszczowa Pas 45 Słup 30Kielce Pas 45 Słup 31Opoczno Pas 43 Słup 30Przysucha Pas 43 Słup 31Tomaszów Mazowiecki Pas 42 Słup 31Białobrzegi Pas 42 Słup 32Radom Pas 43 Słup 32Iłża Pas 44 Słup 32Jeżeli coś pomyliłem to soxy to zweryfikuje.Pozdrawiam
soxy Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Myślę że nie ma co weryfikować bo wszystko podałeś dobrze
Indian Chief Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 To widze nie tylko ja mam Hubala na vhs. Swietna scena to ta jak niszcza sprzęt na rzece, i jak odnajdują te mogiłę rozstrzelanych jeńców. A śmieszna to chłop który przyszedł aby mu olaka" usuneli o przy wojsku zawsze jakaś medycyna się znajdzie". Film jest wspaniały a muzyka...
DTH Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 To ja Wam w nadchodzacym tygodniu dam znac, czy bede mial takie mapy.
kloki Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Witam. Mieszkam w rejonie Tomaszowa Mazowieckim. Często się mówi, iż w tym rejonie działał Hubal i tu też niedaleko zginął. Chciałbym się od was dowiedzieć gdzie toczyły się walki hubalczyków z niemcami w rejonie Tomaszowa. Wiecie może?
soxy Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Wszystkie wieści głoszą że ciało Hubala zostało zakopane gdzieś w lesie koło Tomaszowa ale tego gdzie do dzis nie wiekt nikt, choć wielu podobno szukało
bartekl23 Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 mi najbardzej podoba się początek filmu do momentu zakonspirowania się Dobrzańskiego. Ale film ten oglądałem chyba z 15 razy i ciągle do niego wracam
wolff Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Powiem w ten sposób.Kiedys oglądałem film i od tamtego czasu zacząłem się interesować Hubalem.Co roku w harcerstwie jest organizowany rajd jego imienia.Nawet kiedyś rozmawiałem z jednym z jego byłych żołnierzy.Morze ktos się zastanawiał gdzie niemcy pochowali Hubala.?Morze jakieś nowe dokumęty ujrzały swiatło dzienne?Mineło sporo czasu od działań i niektóre archiwa odtajniają swoje dokumęty?A morze by tak się zająć odnalezieniem grobu Hubala.To co napisałem to są moje przemyślenia.poz.wolff
DTH Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Panowie, z tymi mapami to jeszcze chwilka, kolega wyjechal na narty, ale jutro wraca, to Go przepytam.CO do miejsca pochowku majora (a dzis pulkownika) Dobrzansiego, to pierwsze zorganizowane proby mialy miejsce w latach 50.Przekopano wtedy teren koszar w Tomaszowie i kilka miejsc w okolicznych lasach, gdzie wedlug roznych zrodel mial byc On pochowany.W latach 60. po artykule w jednej z niemieckich gazet o Szalonym Majorze" jeden z bylych zolnierzy Hubala nawiazal kontakt z oficerem zwiazdu dywizji Wehrmachtu (trzysta ktoras, nie pamietam w tej chwili, a znow lenistwo nie pozwala mi na szukanie:-) a tamten z kolei na prosbe Polaka i sam zaintrygowany po latach,dotarl do jakichs szatbowcow okupacyjnej Armii Wschod.Od nich otrzymal informacje, ze Hubal zostal pochowany w lesie pod Tomaszowem na drodze do Rawy Mazowieckiej (relacja precyzowala to nieco bardziej, niz ja jestem w stanie podac z pamieci).Wiem tylko, ze ekipa z owczesnego MSW szukala we wzkazanych miejscach, ale bez rezultatow.Ustalono tez nazwisko oficera Abwehry z Radomia, ktory byl uczestnikiem pochowku, ale zanim do niego dotarto, zmarl.Jest jeszcze jedna hipoteza, ktora pojawila sie w latach 90. i nosi ona duze znamiona prawdopodobienstwa, ale jest na tyle skomplikowana, ze musze siegnac do zrodel, a przy moim lenistwie troche to potrwa:)
DTH Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Przypomnialem sobie jeszcze jedno. Ow oficer Abwehry zabral Hubalowi po smierci medalik, ktory zostal Mu przywieziony od matki, przez jednego z zolnierzy.Bodaj w 1987 roku, a na pewno pod koniec lat 80. Niemiec zwrocil ten medalik corce Majora...Az dziwne, ze nikt wowczas nie zwrocil sie do tego oficera o sprawe pochowku.Kiedy wreszcie ktos skojarzyl fakty, ten juz nie zyl, a post factum okazalo sie, ze bral udzial w pochowku...
wolff Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 spoko.warto poczekać.DTH jak bys mógł coś więcej podać na temat tej najnowszej hipotezy.myślę że warto się zając odnalezieniem przybliżonego miejsca pochówku Hubala.Jak myślicie???poz.wolff
Duncam Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Ta dywizja niemiecka to miała numer 372. Dowodził gen. maj. Fritz von der Lippe (panisko tytularne, a tylko na czele formacji tyłowych...), ale czynny udział w polowaniu" na Hubala" wiosną 1940 miał też gen. kaw. Kurt von Gienanth. Ten niemiecki oficer to chyba nie był z kontrwywiadu, tylko był oficerem zwiadu 372. Dywizji. Nazywał się Heinrich Schreihage.Pzdr
DTH Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Nie, sprawdzilem.Heinrich Schreihage to owszem, oficer zwiadu 372 DP o ktorym pisalem i do ktorego dotarl po artykule we Frankfurter Allgemeine Zeitung w latach 60.jeden z zolnierzy Hubala i razem juz poszukiwali informacji na temat pochowku. Natomiast oficer Abwehry z Radomia (ten od medalika) nazywal sie Gallen i byl wowczas porucznikiem.Poszukam pozniej materialow n/t tej ostatniej teorii, bo jakos tak z lotu ich nie moglem znalezc.Wieczny balagan w komputerze, zrodlach pisanych, coraz gorsza pamiec, permanentny brak czasu i...lenistwo - to ja:))
Traper7 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Koledzy! a co sądzicie o hipotezie, według której zwłoki Hubala zostały poćwiartowane przez ukraińskiego weterynarza i pochowane w kilku miejscach? Taka teorię też słyszałem. Podobno nasz słynny jasnowicz o.Klimuszko potwierdziłto. Nie wiem ile w tym prawdy, tak słyszałem. Wiecie coś więcej na ten temat?
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 A pamietacie tą fotkę (nie wiem gdzie odnalezioną) ze zwłokami polskiego oficera z brodą ,które były obłożone gałęziami i gazetami? Podpis z tyłu fotki brzmiał - polski generał zabity 30.IV.1940" - prawdopodobnie były to zwłoki Hubala" ,a fakt obłożenia zwłok gałęziami i gazetami przemawia za możliwością spalenia ich.
Traper7 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 http://trouper.republika.pl/historia_polski/Hubal.htm Znalazłem coś takiego.
Traper7 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Nie sądze aby udało się odnaleźć zwloki Hubala. Nie udało się gdy żyli jeszcze naoczni świadkowie, to teraz po ich śmierci całkiem nierealne. Ale może sie mylę...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.