Skocz do zawartości
  • 0

Maska niemieckiego pilota

lysy452

Pytanie

Napisano

prosze o pomoc w id tego przedmiotu,mi sie wydaje ze to jest maska ale nie mam pewnosci,na przednim deklu sa nastepujace bicia WHB 1940,co mnie dziwi jeszcze ze sa 2 daty na deklu ja wczesniej a na zapiecisch 1939.pozdrawiam

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak może być maska pilota na pozycjach niemieckich?
Piloci latali a nie sie okopywali.
Jeśli chodzi o samoloty i pochodne to słuchaj kolegi Woodhaven.
To jest brytyjska maska.
Pozdrawiam.
Napisano

prosze o pomoc w id tego przedmiotu,mi sie wydaje ze to jest maska ale nie mam pewnosci,na przednim deklu sa nastepujace bicia WHB 1940,co mnie dziwi jeszcze ze sa 2 daty na deklu ja wczesniej a na zapiecisch 1939.pozdrawiam

Napisano
Breslau,ja wiem co robia piloci,jednak chcialem wskazac miejsce znalezienia tej maski,a wydawalo mi sie ze jest to maska od wlasnie pilota,bo o ile mi wiadomo niemieckie samoloty rowniez byly zestrzeliwane;prawda,nikt nie jest alfa i omega nigdy wczesniej sie z czyms podobnym nie spotkalem.Woodhaven dzieki za pomoc w id .pozdrawiam
Napisano
Robi się ciekawie. Bo ja tez znalazłem jeden element metalowy i jeden element wraz z częścią maski... w miejscu katastrofy kilku samolotów.
Co w takim razie jeszcze mogło tam spaść?!
Napisano

Tu też jest krzyż, ale nakrętka jest mosiężna.
Może to i Brytol, ale co robi pod Kołobrzegiem???

Napisano
No i wszystko jasne dzięki Visowi. Po 3 latach :-)
Ale, co ciekawe, pierwszy pytający tez miał skojarzenia lotnicze- może wydawano je załogom bombowców na wypadek pożaru w samolocie??
Napisano
Na wypadek pożaru wydawano gaśnice,spadochron i modlitewnik:)
Zwykła maska dla piechoty,jak większość zdobycznego sprzętu kierowana była głównie do jednostek tyłowych itp.

Element od maski kolegi lysy452 jest pochodzenia angielskiego lub kanadyjskiego i nie jest niczym dziwnym znalezienie ich na terenie Polszy - Rosjanie dostali masę tego typu sprzętu w ramach umowy Lend-Lease.

Pozdro.
Napisano
Breslau74 jesli nie niemiecka to jaka? znalazle to dzisiaj na niemieckich pozycjach,na 1 fotce jest widoczny wlot powietrza do maski co raczej mieli piloci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie