Skocz do zawartości

Requiem dla TU-144

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie - pewne rozwiązania techniki wymuszają taki a nie inny wygląd, kształt itp.

Na takiej zasadzie można twierdzić że wszystko jest kopią czegoś - a to absurd

A mało kto wie że były przypadki zachodniego i amerykańskiego zrzynania pomysłów sowieckich - i to przypadki wybitnych osiągnięć nauki.
Napisano
firefoxa im ukradli przecież ;-)

najbardziej genialna była akcja Niemców z przechwytywaniem depesz Rosjan kradnących informacje o amerykańskiej bombie atomowej. Cool.

Panowie, na zdrowy rozum pomyślcie - materiały materiałami, liczenie oporu powietrza liczeniem - ale jaka cholera jest skala prawdopodobieństwa, że niemal w jednym czasie Francuzi i Rosjanie robią w sumie tak bardzo podobny samolot????????
Napisano
Miałem na myśli zerżnięcie pomysłów torpedy superkawitacyjnej Szkwał" (NATO nie miało obrony przed nią)

czy bardziej pokojowego pomysłu zdalnie sterowanego pojazdu księżycowego - możecie się wyśmiewać, ale przy historiach z ladowaniem na Marsie szeroko wykorzystano właśnie doświadczenia słynnego Łunochodu".
Napisano
Trooper85 Dzięki; za wytłumaczenie poniektórym Kolegom; że to co ma cztery koła to może być i jest dorożką dla /Młodych patrz Wikipedia/ lub samochodem,
Pozdrów prof Klepackiego!
Pozdrawiam. GW
Napisano
gdyby tylko jej użyli, a nie testowali ;]"

Gdyby jej nie testowali, ale użyli, to nie wiem co by mogło teraz być.....
Napisano
martian , obawiam się że obaj jesteśmy w błędzie ta pochylana" kabina była już dużo wcześniej stosowana!! Ja co prawda w ranży" I.L. pracowłem tylko 30-latek i pamięć już nie ta!
Pozdr.
Napisano
Opuszczany dziób był w prototypowym bombowcu Suchoj T-4, ale on powstał kilka lat po Concorde i Tu-144.

Za pierwowzór tego rozwiązania można chyba uznać XB-70, z tym że tam ruchoma była tylko osłona przed wiatrochronem poprawiajaca aerodynamikę przy dużych prędkościach.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie