elcolonello Napisano 28 Maj 2008 Autor Napisano 28 Maj 2008 Podaję za WP ( http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=9911&wid=9995313&ticaid=15f7b) :Szefowa Związku Wypędzonych nawet nie mogła rozpocząć wykładu na uniwersytecie w Poczdamie. Studenci zablokowali Audytorium Maximum. W jej stronę poleciały baloniki z wodą. Erika Steinbach miała rozpocząć serię wykładów na temat niemieckiego osadnictwa na Wschodzie i przymusowych wysiedleń po II wojnie światowej. Ale studenci powitali ją okrzykami „Spieprzaj” oraz balonikami z wodą rzucanymi w jej stronę. Jeden trafił w cel. To był zaledwie początek. Grupa studentów wyposażona w transparent z napisem „50 lat BdV to o 50 lat za wiele rewanżyzmu” broniła na tyle skutecznie wejścia do Auditorium Maximum, że atakowana balonikami szefowa Związku Wypędzonych musiała szukać schronienia w sąsiednim budynku władz uczelni. Studenci przedostali się do jego wnętrza, zmuszając Steinbach do salwowania się ucieczką do gmachu wydziału filozofii. Tam czekała już inna grupa z transparentem oznajmiającym, że nie sposób studiować w miejscu, w którym fałszuje się historię. Nie spodziewałam się takiego przyjęcia. Trzy lata temu gościłam na uniwersytecie w Monachium i nie spotkałam się z żadnymi protestami. Kilka lat temu przyjęto mnie gościnnie na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie – powiedziała „Rzeczpospolitej”. Sytuacji nie była w stanie opanować przybyła na teren uniwersytetu policja. Wykład został odwołany. Gdy Steinbach opuszczała gmach uniwersytetu, towarzyszyły jej okrzyki: „Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern Täter” (Babcia, dziadek i Hans Peter nie byli ofiarami, lecz sprawcami). Na dużym transparencie widniały wyniki wyborów do Reichstagu z 1933 r. przypominające, że hitlerowska NSDAP miała wyjątkowo dużo zwolenników na ziemiach należących dzisiaj do Polski. Na pierwszy rzut oka widać, że protest ten zainspirowali komuniści – stwierdziła Steinbach. "Najlepsze jest na końcu: Na pierwszy rzut oka widać, że protest ten zainspirowali komuniści – stwierdziła Steinbach." szkoda, że nie dodala jeszcze, że Żydzi. normalnie jakbym słyszał kogoś z NSDAP.
aslv Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Szkoda, że baloniki nie były z czymś bardziej rozrywkowym :Dwidać, że niektórzy Niemcy jeszcze myślą w odróżnieniu od wielu Polaków....
M164U Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Jestem tym wydarzeniem pozytywnie zaskoczony, i mam nadzieje ze jest wiecej niemcow co tak mysla...
stedke Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 niech kobieta jedzie do Berlina na Kreuzberg i krzyknie cos w stylu 88" ciekawe czy jest zdolna szybko biegac uciekajac... :D
liha Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 no miód na serce jak się to czyta hahahahahahaha bardzo dobrze
martian. Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Brawa dla Niemieckich studentów. No i brawa dla wielu innych., ponieważ studiuje tam na pewno wiele narodowości. Jeszcze raz brawa!!!!
traper6 Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Fakt, mile się to czyta, wręcz balsam na rany. Ale nie podniecajmy się tym za bardzo.To tylko grupka studentów z rymowankami na transparencie. Faktycznie to mogła być grupka lewaków, ale nie o to mi chodzi. Korzenie zostały już prawie wytępione, ale POZOSTAŁY odrosty ( neonazi, neofasi ). Młodzież, których rodzice i dziadkowie od maleńkości wbijali co innego do główek. Pokazywali inną stronę medalu....Chciałbym dożyć czasów gdy taki jeden z drugim pojebaniec, we własnym kraju, we własnym mieście i na swoich ulicach będzie się tak poruszać jak żydzi w Warszawie POZA gettem.Dopiero wtedy możemy zacząć mówić o pojednaniu.........
stedke Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Traper6Naszczescie Ci lysi itp. wynalazki w niektorych(a szkoda ze tylko w niektorych)miastach poruszaja sie wlasnie jak Żydzi w gettcie.najchetniej tych lysych pyskow we flekach i z bailymi sznurowkami wogole bym nie ogladal...
traper6 Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 StedkeŻydzi na terenie getta poruszali się w miarę spokojnie". Mi się rozchodzi o to żeby wszyscy zwolennicy faszyzmu poruszali się u siebie, jak żydzi POZA gettem.Żeby za nimi sypały się cegłówki i kamienie brukowe. Pokryjomu, chyłkiem, ukradkiem, kanałami.... Powinni być napiętnowani na KAŻDYM kroku.
ZUBIKED Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Na pierwszy rzut oka Erika S. wygląda mi na świnkę wietnamską ( w ogóle co to za argument, idąc tym tropem większość Polaków to komuniści )Trudno dziękować tym studentom za normalne i zdrowe podjecie do tez wysuwanych przez Erikę, myślę że uraziło by ich to . Ale z mojej strony studenci Ci mają u mie gościnę suto zakrapianą Polską mocną i gorzką siwuchą.Na pohybel Erice Steinbach!
stedke Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 @ Żeby za nimi sypały się cegłówki i kamienie brukowe. Pokryjomu, chyłkiem, ukradkiem, kanałami.... Powinni być napiętnowani na KAŻDYM kroku."No o to chodzi :)
Erih Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Jeżeli panią Sainbach pogonili muzułmanie , to powinniśmy założyć stoważyszenie przyjaźni polsko- islamskiej , jeżeli komuniści , to zaśpiewać Międzynarodówkę , a jeżeli Niemcy to iść razem na piwo.Caeterum senso , gdyby ta pani pod blond fryzurką miała porzadną kiepełe a nie siano to żadnej afery by nie było. Gdyż upamiętnienie wypedzonych , sponiewieranych cywilów wydaje mi się godnym.. niezależnie od narodowości. Ale ubieranie tego w pruski nacjonalizm i inne takie zasługuje na zimną kompiel.
Der Panzerfahrer Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 @Erih, szeroki poklon, nareszcie madre slowa. wiecej takich i bedzie wszystkim latwiej. ja na swojej drodze nie spotkalem nikogo kto powiedzialby ze jestem czyms gorszym tylko dlatego ze pochodze z polski, a wierzcie mi panoiwe nie kryje tego, zdrow
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.