Skocz do zawartości

Napisy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, często lubię odbywać podróże do przeszłości", czyli odwiedzać zrujnowane dwory/pałace, ostatnio natknąłem się w pewnym dworku na taką inskrypcję ścienną, czy ktoś może mi to przetłumaczyć, o co chodziło? Na kolejnych zdjęciach widać, że płaskorzeźba jest wewnątrz obiektu, nad kominkiem zapewne w głównym holu na wysokości II piętra (ciężko określić, wszak wszelkie sufity uległy zawaleniu).

Generalnie ciekawi mnie po co niemcy umieszczali takie ryty, czy stanowiły to jakies przysłowia/sentencje? Czy w polskich dworach też można znaleźć takie miejsca?

Jeśli ktoś z was ma fotki takich płaskorzeźb (dowolnych, zwłaszcza niemieckich) bardzo proszę o zamieszczenie w tym wątku.

Pozdrawiam!

Zeby nie bylo troche :), po naszemu powiedzialbym to : Usmiechnieta twarz najlepsza ocena,osądem". Napis taki byl zwyczajowo umieszczany w jadalniach, i odnosil sie do umiejetnosci kulinarnych przygotowujacego posilek :)
Pozdrawiam

Potwierdzam Ein froehlich Gesicht, Ist das beste Gericht", zamiast umlauta ö jest oe, spotkałem się jeszcze z wersją Ein freundlich Gesicht, Das beste Gericht".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie