Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 Witam, często lubię odbywać podróże do przeszłości", czyli odwiedzać zrujnowane dwory/pałace, ostatnio natknąłem się w pewnym dworku na taką inskrypcję ścienną, czy ktoś może mi to przetłumaczyć, o co chodziło? Na kolejnych zdjęciach widać, że płaskorzeźba jest wewnątrz obiektu, nad kominkiem zapewne w głównym holu na wysokości II piętra (ciężko określić, wszak wszelkie sufity uległy zawaleniu).Generalnie ciekawi mnie po co niemcy umieszczali takie ryty, czy stanowiły to jakies przysłowia/sentencje? Czy w polskich dworach też można znaleźć takie miejsca?Jeśli ktoś z was ma fotki takich płaskorzeźb (dowolnych, zwłaszcza niemieckich) bardzo proszę o zamieszczenie w tym wątku.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 Widoczna wnęka po kominku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 I widok jeszcze wyżej, pewnie był to jakiś pokazowy hol, a może nawet gabinet??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 Światło...zapal światło ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 pstryk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 Ein fruehftes Beficht In Das befie(?) Bericht ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 nikt nie ma pomysłu co to znaczy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_70 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 Ein fr.... gesicht ist das beste gericht..... twarz(oblicze) jest najlepszym sądem (lub daniem) :) zalezy od kontekstu :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_70 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 Pogooglalem troszke i wyglada, ze ten wyraz na f to fröhlich czyli radosna, zadowolona, wesola.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_70 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 Dodam jeszcze, ze jest to ludowe porzekadlo niemieckie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 Dzięki, trochę mi objaśniłeś znaczenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_70 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 Zeby nie bylo troche :), po naszemu powiedzialbym to : Usmiechnieta twarz najlepsza ocena,osądem". Napis taki byl zwyczajowo umieszczany w jadalniach, i odnosil sie do umiejetnosci kulinarnych przygotowujacego posilek :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 Potwierdzam Ein froehlich Gesicht, Ist das beste Gericht", zamiast umlauta ö jest oe, spotkałem się jeszcze z wersją Ein freundlich Gesicht, Das beste Gericht". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Maj 2008 Autor Share Napisano 28 Maj 2008 Wielkie dzięki, jak już kiedyś wspomniałem, na forum mamy najlepszych fachowców!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.