Skocz do zawartości
  • 0

niekompletna tabliczka

SWaldek

Pytanie

Napisano

Przypuszczam,że jest to część rejestracji od starego samochodu lub innego pojazdu, wykonana ze stpu aluminium.
Nie posiada dodatkowych znaków i cech, ale występuje charakterystyczna litera W" jakby z krzyżem.
Na wysokośi literki U widać dwa nity.
Niestety na forum poszukiwaczy nikomu nie nasunęły się żadne skojażenia, więc postanowiłem zaprezentować tutaj z nadzieją na jakieś informacje.
Pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy to jest tłoczone czy lane alu? Jaka grubość?
KRAKAU - WO.... ( Moskau ) itd.- to moje skojarzenie, tabliczka informacyjna z budki zawiadowcy?
zresztą nie wiem

pzdr woyta
Napisano
To ma sen, masz rację tabliczka znaleziona na linii fortów twierdzy Brześć oczywiście po polskiej stronie i niedaleko kolei. Grubość liter jak i tabliczki na obrzeżach 8mm, jest to jednolity odlew a litery i brzegi są wyższe od płaszczyzny o ok. 4mm.
Dzięki chyba trzeba szukać w tym kierunku
Pozdrawiam
Napisano
Na tablicę rejestracyjną to to jest chyba przygrube. Może jest to tabliczka znamionowa od jakiegoś urządzenia lub na przykład od wagonu towarowego?

pzdr

Michał H. a.k.a. bjar_1
Napisano
Może faktycznie to coś w stylu obecnych tabliczek na wagonach właśnie z oznaczeniem trasy np. Berlin-Warszawa.
W Kobylanach albo gdzieś w pobliżu jest gośc-kolejarz który zbiera tabliczki identyfikacyjne z wagonów. Czytałem kiedyś o tym w Słowie Podlasia".
Abo popytaj starych kolejarzy.
pozdro
Napisano
Chyba raczej tablice na wagonie dotyczące trasy były z cinkiej blachy i były malowane ,tak jak teraz. Tłoczenie z grubej blachy czy odlewanie byłoby zbyt kosztowne.

pzdr

bjar_1
Napisano
Bjar ma rację. Tabliczka wagonowa - na pewno nie.
Być może to W" jest ruskim (białoruskim) SZ". (z krzyżykiem w starocerkiewnym stylu).
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie