muslim Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 Średnica około 70cm.Na dole zakończenie jest zaokrąglone. W najgłębszym miejscy wysokość ok 55cm.
Xanadu Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 Ciekawe, czy dało by się to wyjąć i zobaczyć, czy czegoś pod spodem nie ma? :)
muslim Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 No właśnie. Chciałem się zorientować co to może być i czy warto sie mozolić by to wydobyć - a łatwo nie będzie.
traper6 Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 Czy mi się wydaje, czy to jest pod betonem ? Jeżeli tak to może to być studzienka odpływowa. Przerabiałem już podobny temat. I dobrze że w pobliżu nie było dzieci bo mi się wyczerpał słownik wyrazów obcych i bliskoznacznych :-D
muslim Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 Traper ni bardzo zrozumiałem twoją wypowiedż :|Nie jest to pod żadnym betonem - o cokolwiek mogło ci w tym chodzić.Studzienka odpływowa to też na pewno nie jest
muslim Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 Nie jest to zbyt dobry rysunek, ale taki ogólnie poglądowy. Może komuś się coś nasunie.
traper6 Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 Jeżeli to nie jest studzienka to może jakiś gar {może po opróżnionej skrytce). Sorry nie pomogę Ci. Musisz kopać...
muslim Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 No pewnie najwięcej się dowiem jak odkopie ;]Ale gar to pewnie też nie jest - średnica 55cm, wysokość70cm, grubość ścianki jakieś 2cm.No i te zęby dookoła ...
muslim Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 Średnica około 70cm.Na dole zakończenie jest zaokrąglone. W najgłębszym miejscy wysokość ok 55cm.
muslim Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 NO i dokoła kilka takich zębów było.więcej fotek zamieściłem tutaj http://www.odkrywca-online.com/nietypowo-duze-niezidentyfikowane-znalezisko-d,635667.html#635667
pikador007 Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Wydaje mi się że jest to kocioł do gotowania bielizny - widziałem coś podobnego w starych niemieckich budynkach czynszowych, kocioł był w pralni dostepnej dla mieszkańców a ogrzewany był węglem.
ERWIN Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 Jak nie wykopiesz to nie będziesz miał pewności czy np. pod spodem czegoś jeszcze nie ma. Mi wygląda to na kocioł od pieca do gotowania bielizny lub od parnika. Możliwe że ktoś zakopał taki kocioł z myślą o wykorzystaniu go na skrytkę.
muslim Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 Stell jakie 2 cm?Przeciesz napisałem 13-14 mmDziś poczyściłem troche wnętrze kociołka - lecz śladów smoły nie znalazłem żadnych.co do przykrywki - to może się coś wyjaśni bo 20 cm od tego kociłka jest drugi równie duży sygnał, ale jeszcze nie sprawdzony.
muslim Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 z tą skrytką to nie jest głupi pomysł zważywszy że znalazłem to na skraju lasu...
musamman2 Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 A nie jest to spód od pieca do wypalania smoły drzewnej? Smołę wytapiano w ten sposób (ściślej mówiąc, jest to jeden ze sposobów), że układano wielki stos drewna sosnowego i obkładano go darnią, zostawiając na górze niewielki otwór do regulacji dostępu powietrza. Na samym dnie stosu była bądź to niecka gliniana, w której zbierała się smoła, bądź to właśnie specjalne naczynie metalowe. Może to to właśnie znalazłeś. Pozdrowiszcze.
gromang Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Kiedyś coś takiego widziałem prawdopodobnie jest to kocioł do przenoszenia jakiś chemikali lub innych niebezpiecznych badziewi brakuje ci jeszcze pokrywy na wierzchu której jest specjalnie wyprofilowana sztaba, którą gdy sie przekręci zatrzaskuje się właśnie na tych bolcach. Może w okolicy były jakieś zakłady podobne kotły używa się w odlewniach.
musamman2 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Muslim- smoła drzewna to nie jest to, co Ci się kojarzy. Była ona o rzadka, brązowa (nie czarna!!!) i miała przyjemny zapach, a naczynie po wypaleniu stosu i zlaniu smoły czyszczono terpentyną!
musamman2 Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Bańka odlewnicza musiałaby mieć wielkie uchwyty, baaardzo wielkie, a tu takich ni ma. Ja bym się przychylał do wersji smolnej. Niektóre typy pieców smolnych miały na dnie ubitą nieckę glinianą, w niej robiono dołek i wkładano naczynie metalowe (nie zawsze, często starczał sam dołek). Smoła spływała do tej niecki, a z niej do naczynia poprzez te szczeliny na obrzeżach.
musamman2 Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Zapomniałem dodać, że naczynie oczywiście zakrywano płaską klapą.
storczyk Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 Myślę, że to tzw. bańka odlewnicza, którą przed użyciem wyklejano gliną szamotową, suszono i można było przenosić płynny metal do form odlewniczych.
Pytanie
muslim
Średnica około 70cm.
Na dole zakończenie jest zaokrąglone. W najgłębszym miejscy wysokość ok 55cm.
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.