wojtuś Napisano 16 Maj 2008 Autor Napisano 16 Maj 2008 To oczywiśćie drzwiczki pieca.Pytanie kiedy takie produkowano.Napisy na odlewie to: Pławacz{firma , właśćciel} Końskie {miejscowość}
kowalinho Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 Powiem tak - w firmie Pławacz Końskie" przed wojną robili łopatki piechoty dla WP, więc idąc tym tropem...
wojtuś Napisano 16 Maj 2008 Autor Napisano 16 Maj 2008 To oczywiśćie drzwiczki pieca.Pytanie kiedy takie produkowano.Napisy na odlewie to: Pławacz{firma , właśćciel} Końskie {miejscowość}
KUJAW_ZG Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 Jestem tego zdania co pan honker sa to drzwiczki albo przedwojenne albo pierwsze lata powojenne
liha Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 XX wiek - lata dziadowskie, piec kaflowy popularny kiedyś bardzo
bjar_1 Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Lata 20-30-te XX wieku. Odlewnia P.Ławacza była jedną z mniejszych koneckich odlewni żeliwa - produkcja na rynek egionalny".Kowalinho - masz może jakieś zdjęcia łopatek piechoty od Ławacza". Skąd info o produkcji w/w w tej firmie?
rejtan32 Napisano 20 Listopad 2018 Napisano 20 Listopad 2018 Okres międzywojenny matryca z lat 1930-1936
kabzi2 Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Witam. To nie prawda, że odlewnia P.Ławacz produkował na rynek regionalny.Około 1900r. właściciel kaflarni Bayer z Machor wygrał przetarg na budowę pieców i kuchni dworcowych na azjatyckim odcinku transsyberyjskiej linii kolejowej od Uralu do Władywostoku. Kooperantem kaflarza z Machor stał się konecki Ławacz. Dziesiątki wagonów z galanterią piecową odprawiono za Ural i pewnie są tam do tej pory. Ławacz miał też filię w Łodzi i tam produkowano głównie odlewy piecowe. A co do tematu łopatek to raczej w warsztatach Ławacza ich nie produkowano a tylko remontowano drobny sprzęt saperski i metalowe skrzynki amunicyjne. Drzwiczki z foto mogą być przedwojenne (i pewnie są), ale mogą być też powojenne bo firma dotrwała aż do 1974r (choć nie była już w rękach Ławaczów od 1958r).
kowalinho Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Kabzi2, więc według Ciebie to nie jest sygnatura Pławacz Końskie na polskiej łopatce? ;) [zdjęcie z internetu]
wojtuś Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 Dzięki za informacje,proszę o jeszcze.Gdzies niedaleko była przed wojną gajówka może to z niej pochodzą drzwiczki.
kabzi2 Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Oczywiście, że to sygnatura Ławacza, ale skąd pewność, że sygnatura równa się producent łopatki. Może Ławacz tylko ją przemalował i dał swoje logo.
kowalinho Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 To jest polska łopatka, nie austriacka, z lat 30 (patrz sygnatura 33 lub 35) kiedy już nie było potrzeby jej przemalowywania, bo od razu były malowane przez producenta na kolor khaki z podkładem miniowym,a nie jak wcześniej czarnym lakierem. To nie jest sygnatura zakładu remontującego, tylko zakładu produkującego - w przypadku polskich łopatek sygnaturę wybijali tylko producenci.
musamman2 Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Honker trafnie zauważył, że to drzwiczki od platy, a nie od pieca. Dodam, że NA PEWNO przedwojenne.
Autsajderr68 Napisano 25 Październik 2018 Napisano 25 Październik 2018 Temat stary, ale warto chyba dodać coś jeszcze, zawsze to więcej wiedzy się ma :-)http://www.konskie.org.pl/2015/05/strzelanina-na-ulicy-pocztowej.htmlPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 14:30 25-10-2018
bjar_1 Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 No faktycznie - dzięki za zdjęcie. Czy przypadkiem punca obok znaku producenta nie jest biciem 4 batalinu saperów?A swoją drogą - ilu było producentów saperek dla WP II RP?
kowalinho Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Co do puncy to nie wiem, być może.Ja znam trzech producentów łopatek - właśnie Pławacz, Metal Radomsko, MARS. Tutaj na forum jeden kolega wstawiał fotki saperki z trzonkiem sygnowanym KRES, wcześniej o tym producencie nie słyszałem. Podejrzewam, że łopatki mogła też robić firma AS", chyba mi się kiedyś o tym obiło o uszy, ale nie jestem pewien.
Pytanie
wojtuś
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.