Skocz do zawartości

23 DP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich!
Mam pytanie, czy znacie jakieś książki lub artykuły traktujące o polskiej 23DP, zarówno w czasie międzywojnia jak i w trakcie walk w ramach Armii Kraków"? Dodam, że w CBW nie mają jak dotąd żadnych informacji o tej jednostce, aczkolwiek nie wszystko jest jeszcze zinwentaryzowane. Szukam jakichś dokładniejszych informacji o oddziałach w jej skład wchodzących, informacji o sztabie, przydywizyjnych jednostkach szkoleniowych i innych. W dalszym ciągu poszukuję również informacji o 73 katowickim pułku piechoty w latach 1922-1939. Dzięki serdeczne za wszelką pomoc!
Pozdrawiam,
Kuba
Napisano
Faktycznie monografii 23 DP nie ma, natomiast informacja o jej walkach, walkach poszczególnych jej pułków jest w poniższych książkach. Są one wszystkie dostępne w CBW.

Książki autorstwa Jana Przenszy-Zielińskiego:
a) Księga wrześniowej chwały pułków Śląskich, T.1, WYD: Katowice : KAW , 1989
b) Księga wrześniowej chwały Pułków Śląskich = T.2
c) Śląski front `39 obrona Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego we wrześniu 1939 roku

i dodatkowo monografia Armii Kraków" Władysława Steblika.

pozdrawiam Skrzypol1
Napisano
Szukaj w książkach Jana Przemysz Zielińskiego:

a) Księga wrześniowej chwały pułków Śląskich = T.1
WYD: Katowice : KAW , 1989

b)Księga wrześniowej chwały Pułków Śląskich = T.2
WYD: Katowice : Biblioteka Śląska, WYD: Sosnowiec : Sowa-Press" , 1993

c) Śląski front `39 obrona Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego we wrześniu 1939 roku, WYD: Sosnowiec : Sowa-Press , 1999

I dodatkowo w monografii Armii Kraków" Steblika.

Wszystkie te książki są dostępne w CBW

pozdrawiam skrzypol1
Napisano
Tradycyjnie polecam zeszyty z serii arys historii wojennej pułków polskich w kampanii wrześniowej". Ukazał się w niej zeszyt poświęcony 73 pp i 23 pal.
Pozdro!
PS. Co to znaczy Dodam, że w CBW nie mają jak dotąd żadnych informacji o tej jednostce, aczkolwiek nie wszystko jest jeszcze zinwentaryzowane"?
Napisano
Dzięki serdeczne za odpowiedzi na posta!

Mowglyn - chodzi mi o to, czy powstały jakieś prace na w/w temat, a nie zostały jeszcze umieszczone w zasobach. Korzystałem z zasobu CBW i niestety, odnośnie 23DP nic nie ma. Pusta szufladka. Są, owszem, i z nich korzystam, niewielkie artykuły na temat V Okręgu Wojskowego Kraków, w którego skłąd owa dywizja wchodziła. I nic poza tym :/

Skrzypol - dzięki za fiszki bibliograficzne. Niestety, pozycje te odnoszą się prawie wyłącznie do kampanii 1939 roku. Są w nich jedynie zdawkowe informacje na temat służby w okresie pokoju. A tych włąśnie informacji poszukuję najbardziej - danych o sztabie, jego sziedzibie, składzie i zmianach w nim zachodzących, funkcjonowaniu dywizji na stopie pokojowej, stosunkach ludność - garnizon itp. No i oczywiście podobnych informacji na temat 73PP..

Jeszcze raz, serdeczne dzięki za pomoc!
Pozdrawiam,
Kuba
Napisano
Wydawało mi się, że wszystkie te publikacje wymienione przez Skrzypol1 i mnie są w zbiorach CBW.
Pozdro!
PS. A' propos szufladek". Już od ładnych paru lat CBW prowadzi komputerowy katalog publikacji. Tak więc najnowsze nabytki są tylko w komputerowej bazie danych, a nie w tradycyjnych szufladkach".
PS 2) W/w książki są zaopatrzone w bibliografie. Masz więc gotowe namiary praktycznie na wszystko, co do tej pory się ukazało...
Napisano
Heh.. Owszem, te książki są w CBW, ale traktują o mniej mnie interesujących aspektach. W ich bibliografiach raczej większość pozycji też dotyczy wojny, a nie lat 1922-39. Dlatego szukam we wszelkich możliwych miejscach, nie wyłączając tego forum, bo ktoś może mieć dostęp do takich materiałów. Może przypadkiem czyjś dziadek służył w 73PP i zechce się podzielić informacjami o nim :)

PS. W komputerowym też nic nie ma :)
Pozdrawiam,
Kuba
Napisano
Dodał bym jeszcze: Jan Zieliński Generał Jan Jagmin-Sadowski obrońca Śląska 1895-1977" wyd. Muzeum Śląskie Katowice 1988 nakład 4800+200 egz.
Pozdrawiam
Napisano
Polecił bym jeszcze odszukanie maszynopisu 13-kart zwanego zbiorem kpt. Strękowskiego, a odnalezionego w zespole archiwistycznym b. Krajowej Agencji Wydawniczej w Krakowie
Napisano
Hej.
Dotarłem do prawie wszystkich możliwych książek J. Przemszy-Zielińskiego, łącznie z artykułami ukazującymi się w Trybunie Śląskiej w latach 70-tych. Bardzo cenne pozycje, ale co podkreślam, nie do końca zgodne z tematem moich zainteresowań badawczych.. A jeżeli już tak o książkach, to czy znacie jakieś dobre, szczegółowe opracowania o polskiej akcji zajęcia Zaolzia w 1938 r???

Pozdrawiam,
Kuba
Napisano
Marek Piotr Deszczyński: Ostatni egzamin Wojsko Polskie wobec kryzysu czechosłowackiego 1938-1939, Warszawa : Neriton" , 2003

A jeżeli chodzi o 23 DP to może skontaktuj się z Janem Przemszą-Zielińskim. Podejrzewam, że może mieć interesujące Ciebie materiały

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie