Kubaz Napisano 15 Maj 2008 Autor Napisano 15 Maj 2008 Witam wszystkich!Mam pytanie, czy znacie jakieś książki lub artykuły traktujące o polskiej 23DP, zarówno w czasie międzywojnia jak i w trakcie walk w ramach Armii Kraków"? Dodam, że w CBW nie mają jak dotąd żadnych informacji o tej jednostce, aczkolwiek nie wszystko jest jeszcze zinwentaryzowane. Szukam jakichś dokładniejszych informacji o oddziałach w jej skład wchodzących, informacji o sztabie, przydywizyjnych jednostkach szkoleniowych i innych. W dalszym ciągu poszukuję również informacji o 73 katowickim pułku piechoty w latach 1922-1939. Dzięki serdeczne za wszelką pomoc!Pozdrawiam,Kuba
skrzypol1 Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 Faktycznie monografii 23 DP nie ma, natomiast informacja o jej walkach, walkach poszczególnych jej pułków jest w poniższych książkach. Są one wszystkie dostępne w CBW. Książki autorstwa Jana Przenszy-Zielińskiego:a) Księga wrześniowej chwały pułków Śląskich, T.1, WYD: Katowice : KAW , 1989 b) Księga wrześniowej chwały Pułków Śląskich = T.2 c) Śląski front `39 obrona Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego we wrześniu 1939 rokui dodatkowo monografia Armii Kraków" Władysława Steblika. pozdrawiam Skrzypol1
skrzypol1 Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 Szukaj w książkach Jana Przemysz Zielińskiego: a) Księga wrześniowej chwały pułków Śląskich = T.1 WYD: Katowice : KAW , 1989 b)Księga wrześniowej chwały Pułków Śląskich = T.2 WYD: Katowice : Biblioteka Śląska, WYD: Sosnowiec : Sowa-Press" , 1993 c) Śląski front `39 obrona Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego we wrześniu 1939 roku, WYD: Sosnowiec : Sowa-Press , 1999 I dodatkowo w monografii Armii Kraków" Steblika.Wszystkie te książki są dostępne w CBWpozdrawiam skrzypol1
mowglyn Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 Tradycyjnie polecam zeszyty z serii arys historii wojennej pułków polskich w kampanii wrześniowej". Ukazał się w niej zeszyt poświęcony 73 pp i 23 pal. Pozdro!PS. Co to znaczy Dodam, że w CBW nie mają jak dotąd żadnych informacji o tej jednostce, aczkolwiek nie wszystko jest jeszcze zinwentaryzowane"?
Kubaz Napisano 16 Maj 2008 Autor Napisano 16 Maj 2008 Dzięki serdeczne za odpowiedzi na posta!Mowglyn - chodzi mi o to, czy powstały jakieś prace na w/w temat, a nie zostały jeszcze umieszczone w zasobach. Korzystałem z zasobu CBW i niestety, odnośnie 23DP nic nie ma. Pusta szufladka. Są, owszem, i z nich korzystam, niewielkie artykuły na temat V Okręgu Wojskowego Kraków, w którego skłąd owa dywizja wchodziła. I nic poza tym :/Skrzypol - dzięki za fiszki bibliograficzne. Niestety, pozycje te odnoszą się prawie wyłącznie do kampanii 1939 roku. Są w nich jedynie zdawkowe informacje na temat służby w okresie pokoju. A tych włąśnie informacji poszukuję najbardziej - danych o sztabie, jego sziedzibie, składzie i zmianach w nim zachodzących, funkcjonowaniu dywizji na stopie pokojowej, stosunkach ludność - garnizon itp. No i oczywiście podobnych informacji na temat 73PP..Jeszcze raz, serdeczne dzięki za pomoc!Pozdrawiam,Kuba
mowglyn Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Wydawało mi się, że wszystkie te publikacje wymienione przez Skrzypol1 i mnie są w zbiorach CBW.Pozdro!PS. A' propos szufladek". Już od ładnych paru lat CBW prowadzi komputerowy katalog publikacji. Tak więc najnowsze nabytki są tylko w komputerowej bazie danych, a nie w tradycyjnych szufladkach".PS 2) W/w książki są zaopatrzone w bibliografie. Masz więc gotowe namiary praktycznie na wszystko, co do tej pory się ukazało...
Kubaz Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 Heh.. Owszem, te książki są w CBW, ale traktują o mniej mnie interesujących aspektach. W ich bibliografiach raczej większość pozycji też dotyczy wojny, a nie lat 1922-39. Dlatego szukam we wszelkich możliwych miejscach, nie wyłączając tego forum, bo ktoś może mieć dostęp do takich materiałów. Może przypadkiem czyjś dziadek służył w 73PP i zechce się podzielić informacjami o nim :)PS. W komputerowym też nic nie ma :)Pozdrawiam,Kuba
41pp Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Dodał bym jeszcze: Jan Zieliński Generał Jan Jagmin-Sadowski obrońca Śląska 1895-1977" wyd. Muzeum Śląskie Katowice 1988 nakład 4800+200 egz.Pozdrawiam
41pp Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Polecił bym jeszcze odszukanie maszynopisu 13-kart zwanego zbiorem kpt. Strękowskiego, a odnalezionego w zespole archiwistycznym b. Krajowej Agencji Wydawniczej w Krakowie
Kubaz Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 Hej.Dotarłem do prawie wszystkich możliwych książek J. Przemszy-Zielińskiego, łącznie z artykułami ukazującymi się w Trybunie Śląskiej w latach 70-tych. Bardzo cenne pozycje, ale co podkreślam, nie do końca zgodne z tematem moich zainteresowań badawczych.. A jeżeli już tak o książkach, to czy znacie jakieś dobre, szczegółowe opracowania o polskiej akcji zajęcia Zaolzia w 1938 r???Pozdrawiam,Kuba
41pp Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 To przepraszam za zaśmiecanie Forum zbędnymi informacjami.
skrzypol1 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Marek Piotr Deszczyński: Ostatni egzamin Wojsko Polskie wobec kryzysu czechosłowackiego 1938-1939, Warszawa : Neriton" , 2003 A jeżeli chodzi o 23 DP to może skontaktuj się z Janem Przemszą-Zielińskim. Podejrzewam, że może mieć interesujące Ciebie materiały
[1920]przemo Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 jeśli interesuje cię historia 73pp to zapraszam na stronkę http://spz.info.pl/73pp/
stifz Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Witam.Niestety Jan Przemsza-Zieliński już od kilku lat nie żyje.stifz
skrzypol1 Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Nie wiedziałem o śmierci Jana Przemszy-Zielińskiego. W takim układzie pozostaje pytanie, co się stało z jego archiwum???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.