herbstnebel Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 witamczy kurtka kolesia po lewej to jakiś regulaminowy mundur? To screen z filmu, scena przedstawiająca afgańskich mudżahedinów, ale oni na każdym zdjęciu takie mundurki mają :)Co to za wzór drodzy koledzy? Podejrzewam, że jakaś ruska.właściwie to potrzebuję kurtki w takich talibowskich klimatach, a nie mam pojęcia jak one się nazywają, jakie to wzory i gdzie można tanio kupić dlatego proszę o pomoc :)
herbstnebel Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 Sory, że głupie pytanie, ale to coś w okół szyi tego pana to oczywiście się nazywa arafatka :P? Nie no, styl ciekawy ci panowie prezentują, nie powiem.
woytas Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 herbst... co ja ci mam powiedziec?tak to jest arafatka :>
herbstnebel Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 no to dobra to wiem, to było głupie pytanie :)))))))))))ale te ich kurtki* w którym paradują na każdym filmie to jest jakiś konkretny wzór? nie wiem, np podprowadzony ruskim za wojny czy jak :)?*taaaak ja zdaje sobie sprawę, że al-kaida to międzynarodowa banda i łażą i strzelają w czym i z czego się da, no ale po prostu szukam czegoś w tym stylu i nie wiem czy to jest słynna m65, czy w czym innym tam głównie paradują. Chodzi mi tylko o przykładową nazwę wzoru żebym wiedział czego szukać.dziękuję z góry za pomoc :)
panet Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Moi sasiedzi sa z Afganistanu,znaja sie na modzie tak samo jak na projektowaniu promów kosmicznych.Dam Ci do nich numer tel.Na pewno pomoga.
musamman2 Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 Arafatka to się nazywa prawidłowo KUFIYYA, a jeśli chodzi o resztę, to właściwie nie wiem, o co chodzi Herbstnebelowi. Czy chodzi Ci o MUDŻAHEDINÓW z czasów wojny z ZSRR? Czyli tych sponsorowanych przez USA? Czy raczej o teraźniejszych talibów. Jest to różnica, bo mudżahedini z reguły ubierali się inaczej- często nawet w amerykańskie łudlandy, zaś talibowie są związani z indyjską tradycją szkoły deobandi" i najczęściej noszą tradycyjne stroje pasztuńskie, czasem mundury pakistańskie i ruskie, ale inne oczywiście też. Trza by dokładniej poprzeglądać zdjęcia archiwalne.
elcolonello Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o mundury to chyba zależy jaki magazyn wpadł im w ręce. Oglądałem dużo filmików z wojny Czeczeńskiej i raz prawie wszyscy ubrani są tak a innym razem inaczej. Mówię tu oczywiście o tych samych partyzantach. Może w Afganie i Iraku jest podobnie...
kazik_ Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Zdjęcie marne, ale wg mnie to nie afgan.a) inny kolor (ciemniejszy, mało musztardowy)b) inny materiał (gładki" niczym w parce bundeswehry, materiał afgana ma taką chropowatą" fakturę)Oczywiście foto jest super kiepskiej jakości, więc tak na prawdę równie dobrze można by stwierdzić, że to jest parka bundeswehry i trudno byłoby udowodnić, że nią NIE jest.Podałbym jakieś przykładowe linki z fotkami Afgańców, ale niestety mam za mało nabitych postów by to zrobić...PS. Filmy to raczej kiepskie źródło jeśli chodzi o modę" wśród mudżahedinów / talibów (a przynajmniej te dwa zdjęcia są dalekie od tamtejszych typowych ubiorów).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.