Skocz do zawartości

moda afgańskich terrorystów

herbstnebel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

czy kurtka kolesia po lewej to jakiś regulaminowy mundur? To screen z filmu, scena przedstawiająca afgańskich mudżahedinów, ale oni na każdym zdjęciu takie mundurki mają :)
Co to za wzór drodzy koledzy? Podejrzewam, że jakaś ruska.

właściwie to potrzebuję kurtki w takich talibowskich klimatach, a nie mam pojęcia jak one się nazywają, jakie to wzory i gdzie można tanio kupić dlatego proszę o pomoc :)

Napisano

Sory, że głupie pytanie, ale to coś w okół szyi tego pana to oczywiście się nazywa arafatka :P?

Nie no, styl ciekawy ci panowie prezentują, nie powiem.

Napisano
no to dobra to wiem, to było głupie pytanie :)))))))))))

ale te ich kurtki* w którym paradują na każdym filmie to jest jakiś konkretny wzór? nie wiem, np podprowadzony ruskim za wojny czy jak :)?

*taaaak ja zdaje sobie sprawę, że al-kaida to międzynarodowa banda i łażą i strzelają w czym i z czego się da, no ale po prostu szukam czegoś w tym stylu i nie wiem czy to jest słynna m65, czy w czym innym tam głównie paradują. Chodzi mi tylko o przykładową nazwę wzoru żebym wiedział czego szukać.
dziękuję z góry za pomoc :)
Napisano
Moi sasiedzi sa z Afganistanu,znaja sie na modzie tak samo jak na projektowaniu promów kosmicznych.Dam Ci do nich numer tel.Na pewno pomoga.
Napisano
Arafatka to się nazywa prawidłowo KUFIYYA, a jeśli chodzi o resztę, to właściwie nie wiem, o co chodzi Herbstnebelowi. Czy chodzi Ci o MUDŻAHEDINÓW z czasów wojny z ZSRR? Czyli tych sponsorowanych przez USA? Czy raczej o teraźniejszych talibów. Jest to różnica, bo mudżahedini z reguły ubierali się inaczej- często nawet w amerykańskie łudlandy, zaś talibowie są związani z indyjską tradycją szkoły deobandi" i najczęściej noszą tradycyjne stroje pasztuńskie, czasem mundury pakistańskie i ruskie, ale inne oczywiście też. Trza by dokładniej poprzeglądać zdjęcia archiwalne.
Napisano
Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o mundury to chyba zależy jaki magazyn wpadł im w ręce. Oglądałem dużo filmików z wojny Czeczeńskiej i raz prawie wszyscy ubrani są tak a innym razem inaczej. Mówię tu oczywiście o tych samych partyzantach. Może w Afganie i Iraku jest podobnie...
Napisano
Zdjęcie marne, ale wg mnie to nie afgan.
a) inny kolor (ciemniejszy, mało musztardowy)
b) inny materiał (gładki" niczym w parce bundeswehry, materiał afgana ma taką chropowatą" fakturę)

Oczywiście foto jest super kiepskiej jakości, więc tak na prawdę równie dobrze można by stwierdzić, że to jest parka bundeswehry i trudno byłoby udowodnić, że nią NIE jest.

Podałbym jakieś przykładowe linki z fotkami Afgańców, ale niestety mam za mało nabitych postów by to zrobić...

PS. Filmy to raczej kiepskie źródło jeśli chodzi o modę" wśród mudżahedinów / talibów (a przynajmniej te dwa zdjęcia są dalekie od tamtejszych typowych ubiorów).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie