Skocz do zawartości

Nowe mundury dla WP

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no chociaż w wojsku jeszcze nie byłem ale za niedługo idę to powiem że mundury wz 93 bardzo mi się podobają ze względu na to że są porządne oraz ładnie się prezentują w moim odczuciu są dosyć wygodne mam taki mundur (asg surwiwal) i muszę powiedzieć że po 3 dniowym rajdzie na pustyni błędowskiej jest jeszcze większym zwolennikiem tego wzoru ale również jestem ciekaw jakie będą te nowe mundury POZDRO
Napisano
Stare mundury to była jedna wielka kpina. Bezsensowne kieszonki ktore nidy nie sa uzywane kiepska trwałosc kolorów, nieprzemyslane demasukujace flagi, sciagacze od ktorych sa fajne otarcia. Najbardziej z nich zadowoleni są rolnicy i sadownicy. Podobno maja przy okazji zrezygnowac z uszanek" jako reliktu komunizmu ( to nic ze sa cieple , wygodne i uzywane na calym swiecie).
Zobaczymy co z tego wyniknie ale dla mnie te rewolucyjne nowosci to ledwie standard na swiecie od nastu lat.
Napisano

Oto rewolucyjny nastepca uszanki! Owoc mysli technicznej polskich inzynierów powod dumy calego Inspektoratu Wsparcia etc. itp. itd. Zapewne bedzie dwa razy drozszy i wyprodukowy w chinach do tego oczywiscie smierdzacy i rozciagajacy sie do rozmiarów worka na kartofle.

Napisano

A tutaj kolejny wspanialy przyklad. Ludzik Pirelli - Żołnierze testowali je zimą w Afganistanie i nie zmarzli" - zapewnił Hapoński (SUKCES!) Zapewne tez nie szeleszczą a białe elementy gdy zniknie snieg nie demaskują uzytkownika. Inspektorat Wsparcia nie wpadl jednak na pomysł maskałatu takiego jak ma od wielu lat np. BW.
Kombinezony czolgistow to znaczacy postep w porownaniu do starych tak ukochanych przez kominiarzy. Jednak nadal nikt nadal nie wpadł na pomysł by zunifikowac camo.

Napisano
Uszanki, uszankami, ale wycięcie kilka lat temu rogatywek... Komuchom nawet się nie udało,, ech...."

No niestety, ale służba polowa to nie pokaz mody ani izba pamięci. Tak samo już dawno powinny polecieć berety, a w ich miejsce należało by wprowadzić porządne patrolówki (a nie cos co wygląda jak czapeczka ze sklepu wędkarskiego...

Główny problem polega na tym, że osoby projektujące mundury i zatwierdzające je do użytku, zdaja sie zupełnie nie zwracac uwagi na sugestie ludzi używajacych ich na codzień.

projektanci mundurów próbuja korzystać z najlepszych zagranicznyc wzorców, niestety niektóre pomysły są łączone w zupełnie nieprzemyślany sposób. Na przykład w jednym z nowych projektów zastosowano w kieszeniach duże guziki (takie jak w brytyjskich) mające ułatwiać ich użycie w rękawicach. Niestety guziki te zostały zupełnie bez sensu przykryte klapami.

Jakość użytych materiałów i wykonania to juz zupełnie inna historia. Niestety, niektórzy wciaż nie zrozumieli, że pewne rzeczy muszą kosztować.
Napisano
bez guzików mundur jest bardziej komfortowy w noszneiu, pod warunkiem iż jest odpowiednio dopasowany oraz krój nie jest 'na sztywniaka'.

Co do mundurów wz.93 - kamuflaż świetnie kryje, materiał nie jest zły, jednak po krótkim czasie zaczyna się ścierac i robi się z niego pidżama, spodnie po pół roku bez prania, z zachowaniem wskazanych metod czyszczenia stają się z pantery, barwą olive-green.

Jeśli chodzi o krój - wg. mnie rewelacyjne są mundury amerykańskie, natomiast kamuflaż - flecktarn BW.
pozdro!
Napisano
skoro przez pryzmat własnych doświadczeń...
szwedzkie portki - ponad wszystko. Niezniszczalne, przeciw pancerne, przeciw błotne...
jedyna wada - lipiec- sierpień ciut za ciepłe.
Napisano
mam też Jugosławię M93 i powiem Wam szczerze ze kamuflaż elegancki, ale materiał to jak koszula nocna.
jak bym dostal na froncie to bym wolal w jeansach biegac..

Kopijnik szwedzkie, ale które?
pozdro!
Napisano
Rogatywka to kawał naszej historii i jako nakrycie glowy wcale nie była taka zła ( własnie taka nasza patrolówka :) Węgierska armia ma swoje tradycyjne czapki i nic im nie przeszkadzalo by wkroczyc z nimi w XXI wiek. Problemem jest to ze przy projektowaniu nowych wzorów umundurowania i wyposazenia probuje sie na nowo wynalezc koło - kopiuje sie bezmyslnie z kazdego po trochu tworzac nowy bubel ( dziadowski ale nasz)
Napisano
Dla kolegi herrmateuss, stare mundury i ich kieszonki były bardzo dobrze przemyślane i stworzone wręcz idealnie dla.. spadochroniarzy i jednostek specjalnych lat 70-80 i jak weszły do trolowskich jednostek dla których były przeznaczone inne mundury,dla których sa mniejsze wymagania, nie dziwie sie ze zwykły żołnierz nie wiedział po co i na co. Bo sam skrót umundurowania US znaczący UBIÓR SPECJALNY !!!
Dla wyjaśnienia krótkiego 4 kieszenie na spodniach miny typu piórnik" kieszonka na lewym przed ramieniu na zapalniki do nich kieszonka wyżej na opatrunek osobisty a na prawym ramieniu kompasowka. Reszta na amunicje dokumenty osobiste i ipp. jeśli sie z czymś pomyliłem proszę o sprostowanie. A nowe umundurowanie jest lekko powiedziawszy w 70 procentach nie dopracowane jeśli chodzi kieszenie, jest spieprzona kopia kilku rożnych mundurów państw obcych
Napisano
nie powiem nowsze wersje wz 93 są do dupy kolory szybko płowieją, mundur us army nie jest wcale taki dobry, bo sami amerykance narzekają i b. sie podobają pl i stosunkowo są praktyczniejsze, mowie o kontraktowych, a nie o spec z rożnych firm.Bw ich system maskowania nie bardzo sie sprawdza zapraszam na forum do poszukania na temat systemu maskowań umundurowania. Nie chce wyjść na kogoś kto za wszelka cenę broni pl, ale znam ten mundur dość dobrze i najlepsze wersje były jedno guzikowe tzn kieszenie. Fakt materiał na stan dzisiejszy jest trochę do tyłu jakieś 20 lat z naddatkiem ;),
ale ...
Napisano
wiele racji jest w tym że wz93 traci kolory ale kolega
NEPTUNAK słusznie zauważył że ten krój munduru wziął się z jednostek specjalnych i każda kieszeni miała swoje przeznaczenie np mundur straży granicznej ma jeszcze 1 dodatkową kieszeń na krótkofalówkę jak wcześniej powiedziałem jestem zwolennikiem tego munduru ale też jestem ciekaw co nasi projektanci pokarzą w tym temacie
Napisano
Nasi co zobaczą to zaraz chcą, czołgiści mieli czarne kombinezony od wojny czarny kolor to znak pancerny, tego niech nie zmieniają.
Napisano
Zbyniek - barwy maskujace to podstawa na polu bitwy. Jak transporter/czolg czy inny pojazd pancerny dostanie" zaloga musi szybko sie z niego wydostac nie rzucajac sie w oczy. Czarny kolor do maskujacych nie nalezy a pancerniak to coraz bardziej wykwalifikowany i biegly w obsludze skomplikowanych urzadzeń specjalista (ktorego szkolenie jest dlugotrwale i kosztowne). Czyli potencjalnie wartosciowy cel dla snajperów. Najlepszym rozwiazaniem jest unifikacja kamuflazu z reszta armii jak to robią szwajcarzy niemcy i wielu innych.
Napisano
herrmateuss nie wiem na 100% czy są to mundury, które dostałem niedawno, ale na fotkach wyglądają tak samo, więc jeśli chcesz dane producentów to pisz do mnie na maila.
Napisano
Wszystkie nowe projekty mundurów dla pancerniaków jakie widziałem byłu już w kamuflażu, wiec jest jakieś światełko w tunelu.
Ale przydały by sie jeszcze jakieś porządne hełmy dla załóg wozów bojowych, bo hełmofony gustliki" to raczej nie jest standart w nowoczesnych armiach.
Napisano
Prawda taka, że wnętrza współczesnych czołgów to nie wnętrza T-34 ani T-55, zakopcone, osmolone, brudne, osmarowane oliwą, smarami itp. wtedy czarny kolor niwelował widoki zabrudzenia.

Technika trochę poszła do przodu i wnętrza współczesnych czołgów coraz bardziej przypominają wnętrza samochodów, mało kto grzebie się francuzem" przy otwartej klapie silnika.

Czarny mundur na pustyni to 100% bilet do grobu. Kulka jak nie od wroga to od swoich albo aliantów bo mogą wziąść za jednego z terrorystów samobójców.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie