Skocz do zawartości

Moja mała Wielka Wojna

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 weeks later...

Wyskoczyłem ostatnio na jednodniowy wypad i prócz kilku czubków od carskiego zapalnika (dawały identyczny sygnał co klamra i ciśnienie nieźle mi podskakiwało za każdym razem) znalazłem, aż trzy medaliki aluminiowe.
Dwa z nich to szkaplerzyki karmelitańskie (weszły w 1910). Pytałem o nie na PS (bez odpowiedzi) ale jestem pewien na 95%, że dwa z nich należały do żołnierzy. Z resztą już spotkałem się z nimi na forum (wraz z fantami z IWŚ).
Na jednym z nich napis po niemiecku H.Herz Jesu erbarme dich unser".

Za to niezłe jaja były dzisiaj. Poszedłem dokładnie na godzinkę w miejsce co do którego miałem pewne przypuszczenia.
Z początku czułem, że lipa" i nic tu nie znajdę prócz śmieci po ludziach. W dodatku miejsce było blisko rzeki i leżały śmieci wszystkich rodzajów. Zdecydowałem się jednak trochę pomachać i nagle z jednego dołka wyskoczyły mi: menażka (chyba carska, bez pokrywki), manierka carska i bagnet austro-węgierski. Kopnąłem jeszcze dwa sygnały i musiałem wracać - wpadnę tam przy pierwszej sposobności.
Stany niestety kiepskie. Manierka i menażka zmasakrowane ale spróbuje je trochę podreperować. Bagnet ma jeszcze ślady drewna i nie wygląda źle - mój pierwszy.

W menażce znalazłem sygnecik - według kolegów z forum jest to sztuka okopowa i wszystko na to wskazuje. Niestety uległ uszkodzeniu wraz z menażką i miedziany pasek muszę dorobić.

P.S. Potrafi ktoś określić jaka to menażka ? Żadna mi w 100% nie pasuje. Więcej zdjęć tutaj:
http://www.odkrywca-online.pl/menazka-aluminiowa-czarna-farba-z-sygnetem-w-srodku,637175.html#637175

• 1 month later...
:) Raczej nie ja tylko jw. :) Mysle ze wlasciciel tematu wiekszosc trafien ma stamtad takze polecam pojechac troche dalej.Ja tak zrobilem.Tam tylko naboje,luski,czubki,kulki i zadko szklanki czy zapaly no i czasem guziki tez mozna trafic :)

A tak apropos skad jestes? Moze pokopiemy razem w ktorys dzien.Troche dalej...

Znalazca mówił mi, że wszystko było w jednym miejscu a bagnet jeszcze w trzech innych miejscach naraz! Menaszki w ogóle nie było bo coś takiego nie istnieje, sprawdź w słowniku ortograficznym a nie znajdziesz.

• 1 year later...

Po paru miesiącach wreszcie wybrałem się na dłuższe kopanie. Towarzyszył mi mój kuzyn - nowicjusz (również z kanarkiem ale 150). Miejsce wybrałem ja po krótkiej analizie: literatura + mapa. Z auta było już widać okop. Trzeci dołek mojego kuzyna i... jest :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie