maciek_zagroba Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 Co do koloru spłonek to gdzieś widziałem przy polskich mauzerach że to oznacza rodzaj naboju np. smugacz, ppanc itp. ale nie jestem pewien:)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 MK (3496 / 140)2008-05-31 22:20:28Napisałem przecież co i jak, a Mausery i Mannlichery to dwie inne historie ;)pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 o ile pamięć mnie nie myli w polskiej czerwony to p panc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 sorry ze nabijam ale ta wybitnie jest efektem lezenia w glebie nie ma znaczenia ten różowy kolorek;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 2 Czerwiec 2008 Share Napisano 2 Czerwiec 2008 5 osoba już o tym pisze :) pozdro! Walker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Wyskoczyłem ostatnio na jednodniowy wypad i prócz kilku czubków od carskiego zapalnika (dawały identyczny sygnał co klamra i ciśnienie nieźle mi podskakiwało za każdym razem) znalazłem, aż trzy medaliki aluminiowe.Dwa z nich to szkaplerzyki karmelitańskie (weszły w 1910). Pytałem o nie na PS (bez odpowiedzi) ale jestem pewien na 95%, że dwa z nich należały do żołnierzy. Z resztą już spotkałem się z nimi na forum (wraz z fantami z IWŚ).Na jednym z nich napis po niemiecku H.Herz Jesu erbarme dich unser". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Pozostałe dwa - jeden nie doczyszczony i nieźle zeżarty. Właśnie co do niego mam wątpliwości czy należał do żołnierza.Ten po prawej leżał razem z pierwszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Za to niezłe jaja były dzisiaj. Poszedłem dokładnie na godzinkę w miejsce co do którego miałem pewne przypuszczenia.Z początku czułem, że lipa" i nic tu nie znajdę prócz śmieci po ludziach. W dodatku miejsce było blisko rzeki i leżały śmieci wszystkich rodzajów. Zdecydowałem się jednak trochę pomachać i nagle z jednego dołka wyskoczyły mi: menażka (chyba carska, bez pokrywki), manierka carska i bagnet austro-węgierski. Kopnąłem jeszcze dwa sygnały i musiałem wracać - wpadnę tam przy pierwszej sposobności. Stany niestety kiepskie. Manierka i menażka zmasakrowane ale spróbuje je trochę podreperować. Bagnet ma jeszcze ślady drewna i nie wygląda źle - mój pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Czerwiec 2008 Share Napisano 25 Czerwiec 2008 gratulacje zmysłu. cieszy że widuje się jeszcze takie miejsca...ja ostatnio miedzy smieciami trafilem okucie od mośka zgięte wybuchem.pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 26 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2008 W menażce znalazłem sygnecik - według kolegów z forum jest to sztuka okopowa i wszystko na to wskazuje. Niestety uległ uszkodzeniu wraz z menażką i miedziany pasek muszę dorobić.P.S. Potrafi ktoś określić jaka to menażka ? Żadna mi w 100% nie pasuje. Więcej zdjęć tutaj: http://www.odkrywca-online.pl/menazka-aluminiowa-czarna-farba-z-sygnetem-w-srodku,637175.html#637175 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 Dzisiaj, okolice Tarnowa, nawet komunikacja miejska Cię tam dowiezie, pozdrawiam ;)Wiecie od czego ta podkówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 22 Sierpień 2008 Share Napisano 22 Sierpień 2008 Od buta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 22 Sierpień 2008 Share Napisano 22 Sierpień 2008 Jesli tam zawiozla Cie miejska 8 to powodzenia...hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 22 Sierpień 2008 Share Napisano 22 Sierpień 2008 Już wiem kto mi klamerki z ziemi powyciągał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 22 Sierpień 2008 Share Napisano 22 Sierpień 2008 :) Raczej nie ja tylko jw. :) Mysle ze wlasciciel tematu wiekszosc trafien ma stamtad takze polecam pojechac troche dalej.Ja tak zrobilem.Tam tylko naboje,luski,czubki,kulki i zadko szklanki czy zapaly no i czasem guziki tez mozna trafic :)A tak apropos skad jestes? Moze pokopiemy razem w ktorys dzien.Troche dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 22 Sierpień 2008 Share Napisano 22 Sierpień 2008 3137542 pisz na gg :) jestem za. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 23 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2008 Nie rozumiem dlaczego prowadzicie dywagacje gdzie ja chodzę kopać jak nie możecie tego wiedzieć. Dużo pracy przed wami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 Nie, źle nas zrozumiałeś, każdy kopie gdzie chce i gdzie mu na to pozwolą. Ja uprawiam poletka ugodnych rolników pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icyk Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 no to graulacje w jednym miejscu bagnet maniorka i menaszka były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Znalazca mówił mi, że wszystko było w jednym miejscu a bagnet jeszcze w trzech innych miejscach naraz! Menaszki w ogóle nie było bo coś takiego nie istnieje, sprawdź w słowniku ortograficznym a nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 7 Listopad 2009 Autor Share Napisano 7 Listopad 2009 Po paru miesiącach wreszcie wybrałem się na dłuższe kopanie. Towarzyszył mi mój kuzyn - nowicjusz (również z kanarkiem ale 150). Miejsce wybrałem ja po krótkiej analizie: literatura + mapa. Z auta było już widać okop. Trzeci dołek mojego kuzyna i... jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 7 Listopad 2009 Autor Share Napisano 7 Listopad 2009 Efekt po kilku godzinach. Klamerka i łuska kuzyna ale i tak zostaje w rodzinie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 Ładna klamra. Gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 łuska aluminiowa czy mosiężna ? bo mi się z polską rakietnicą kojarzy... gratuluję klamerki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midas Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Różnie już kanarka upierdzieliłem ale przebiłeś wszystko kolego :D ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.