walker69 Napisano 7 Maj 2008 Autor Share Napisano 7 Maj 2008 Witajcie!Wiem, że nie jest to imponująca kolekcja ale mimo to chciałem się nią pochwalić.Generalizując: są to przedmioty znalezione od grudnia 2007 do dziś, większość z jednego okopu i prawie wszystko ACE 250 (ale to Jabel znalazł pierwszą klamrę).Interesuje mnie tylko I wojna światowa bo mam do niej bardzo sentymentalne podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 7 Maj 2008 Autor Share Napisano 7 Maj 2008 Zbliżenie: sygnowanie na klamrze Adolf Muller & Sohne (popularne), w nieśmiertelniku pozostał tylko strzęp karteczki na zagięciu bo był otwarty, guziki AW i dwa carskie (z tego jeden bliżej niezidentyfikowany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Klamerki fajne, moja pierwsza jeszcze gdzieś tam w ziemi na mnie czeka:) Też biegałem z ACE 250:) W jakim rejonie kopiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 7 Maj 2008 Autor Share Napisano 7 Maj 2008 Pozostałe: dwa zapalniki od carskiego szrapnela - jeden znalazłem prawie cały, drugi to niekompletny składak", doły do nich też mam ale czekają na elektrolizę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 7 Maj 2008 Autor Share Napisano 7 Maj 2008 No i pozostałe rzeczy: starter taśmy do CKM Browning (reszta w ziemi); naboje i łuski po naszych partyzantach; klamerka z XVII/XVIII wieku (?), ptasie obrączki (drugą zgubiłem), psi medalik z Generalnej Guberni z napisem Tarnów i numerkiem pieska; krzyżyk z odpustu; krajcarki z 1800, 1816 i 1851; PRLaki różnej maści; ostrzałka do żyletek (czad!), guzik kalesoniak z niemieckim napisem (czasy zaboru).Aha! Wszystkie spłonki zbite, łuski przewiercone, a zapalniki to tylko obudowa. Nie posiadam nic nielegalnego bo marzę o byciu prawnikiem, a kto widział prawnika bez rąk albo z zawiasami ? :)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Menzo Napisano 8 Maj 2008 Share Napisano 8 Maj 2008 Tak, klamerka z tego okresu.++Pozdrawiam++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 8 Maj 2008 Share Napisano 8 Maj 2008 Jura czy Małopolska ?:)ładne fanty, szkoda ze niesmiertelnik sie nie uchowal.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 8 Maj 2008 Share Napisano 8 Maj 2008 Walker te zapalniki od szrapnela to moze z Biskupic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 8 Maj 2008 Autor Share Napisano 8 Maj 2008 Dzięki za zainteresowanie!Chodzę głównie w jedno (a ogółem w 4 miejsca) miejsce na pięknej ziemi tarnowskiej - ofensywa tarnowsko-gorlicka.Miejsce przechodzone dosyć ale jeszcze zaskakuje swoją bogatą historią gdy się więcej pogłówkuje :)Michał: chodzę tylko po lasach, a w Biskupicach same pola :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 9 Maj 2008 Share Napisano 9 Maj 2008 Fakt... :)Ja niedawno zabralem sie mocno za Łowczówek i Lichwin chociaz przechodzony i przekopywany 1000 razy :) Efekty juz sa...ale pochwale sie dopiero jak bedzie to naprawde kolekcja chociaz taka ( b.ladna zreszta ) jak twoja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 9 Maj 2008 Share Napisano 9 Maj 2008 Moze Ty rowniez te rejony Tarnowa ? Czy jezdzisz gdzies dalej w strone Gorlic, a jak tak to sa efekty, jakas roznica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 10 Maj 2008 Autor Share Napisano 10 Maj 2008 Raczej nie jeżdżę poza powiat.W tych rejonach poległo wielu żołnierzy. Jeszcze gdy moja babcia tam mieszkała to znalazła na ziemi dużą część munduru z kieszeniami, a w nich grzebień, karty do gry i zdjęcia rodziny żołnierza. Teraz nawet w okopach nie ma tam łusek :)michal123456789 pogadamy na GG jeszcze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 10 Maj 2008 Share Napisano 10 Maj 2008 Ja juz nie mam cierpliwosci...co do przekopanych miejscow to czasem cos trafie :) np dzis: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 11 Maj 2008 Share Napisano 11 Maj 2008 Walker, w okopach nie ma już łusek, ale widzę, że na przedpolu ładne klamry można znaleźć.Gratuluje i pozdrawiam.szczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 27 Maj 2008 Autor Share Napisano 27 Maj 2008 Gdy wypad robi się słaby to zaczynam moim kanarkiem zbierać też trochę złomu ;)Szklankę kiedyś porzuciłem ale gdy znalazłem pod drzewem zapalnik to i udało się mi ją odnaleźć.Na razie nie da rady go włożyć ale wszystko da się zrobić.Jest to oczywiście M8 Austro-Węgry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 28 Maj 2008 Share Napisano 28 Maj 2008 Ładny Walker,Gratuluje :) Mój jest mniejszy pruski i niekompletny :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Krótki spacer po lesie przyniósł słabe rezultaty. Czubek zapalnika carskiego i 2 halerze 1892 to jedyny dorobek" mojego spaceru.Oczywiście nie obeszło się bez kopnięcia całych łódek z amunicją i sporej ilości łusek oraz kulek. Wszystko oczywiście zostało w ziemi.Jedna łuska jednak wzbudziła moją ciekawość. Mannlicher z czerwoną spłonką. Chyba powtórna elaboracja bo świadczy o tym zabity miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Będę robił wkrótce półkę na rzeczy które nie nadają się do tablicy. Przy tej okazji pstryknąłem fotkę i prezentuję znalezisko jeszcze z zimy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 ...smutne resztki ładownicy, zebrane do kupy i wypełnione łuskami (z czubkami). Dobrze, że chociaż tyle zostało z niej, a całość moim zdaniem wygląda klimatycznie (w końcu leżało to w ziemi prawie 100lat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmarut23 Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 Walker69: zanim zamieścisz jakieś fotki proponuje poczytać:http://www.odkrywca-online.com/info-od-administratora-kazdy-ma-przeczytac-ten-watek-obowiazkowo-,635843.html#635843 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Czytałem to mistrzu! A ty czytałeś co napisałem czy tylko oglądałeś zdjęcia ? Drogą wyjaśnienia:Nie posiadam nic co byłoby niezgodne z prawem. W pokazanych przeze mnie przedmiotach nie ma grama prochu gdyż są to przewiercone łuski (wystrzelone w epoce) z wciśniętymi weń pociskami. Dziur w łuskach nie prezentowałem do zdjęć ze względów estetycznych ale jeśli grozi mi usunięcie wątku to oczywiście to zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Mannlicher jest po jednorazowej elaboracji, a czerwona spłonka to żadna farba tylko wynik leżenia przez tyle lat w kwaśnej glebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isiu66 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 ale czerwona splonka mogla miec jakies znaczenie jaki proch albo cos w tym stylu ja np tez mam pare luseczek z mauzerka i tez mam czerwona i sielona :) Pozdro Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Napisałem przecież co i jak, a Mausery i Mannlichery to dwie inne historie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isiu66 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 oki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.