Seba37 Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Jakuza, 2 foto to element wózka jezdnego, trzecie foto to ząb" spinający ogniwka gąsek. Wygląda na to że trafiłeś na Shermana M4A2.
balans Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 Niestety po tylu latach nie pamiętam gdzie to dokładnie było, poza tym, że to były Mazury. Z tym gościem od bardzo dawna nie mam już kontaktu, bardzo możliwe że już nie żyje, bo był dużo starszy ode mnie, a ja już niestety nie taki młody jestem. Jedno co pamiętam z jego opowieści, że to było na terenie jakiejś jednostki wojskowej i że było tam w wodzie podobno sporo poniemieckich Tygrysów". No i raczej nie były to jakieś przechwałki, bo kogo w latach 70-tych interesowały jakieś Tygrysy"? Praktycznie nikogo.Przepraszam autora wątku za ten off-top, ale myślę, że historia dość ciekawa...
jakuza43 Napisano 6 Maj 2008 Autor Napisano 6 Maj 2008 slyszalem od starszych ludzi ze podobno pod Tłuszczem powiat Wołominski tez moga byc zakopane tygryski .
tombspider Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 mój agienny" Tygrys to powiat krośnieński, czyli to jednak dwa różne Tygrysy" :)
alex1939 Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Do balansa: wiem że nie pamiętasz opowieści sprzed 35 lat, ale jeden gość opowiadał mi identyczną prawie historię - jezioro nazywa się Ołów i jest podobno strasznie głębokie (dlatego - według mojego rozmówcy - wszystko jeszcze leży na dnie:)). Pozdrawiam, alex1939
mowglyn Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Jakuza43!Jak ten tygrys zdechł, to musieli go zakopać! ;)
longwood Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 to oczywiste, ze kazde glebsze jezioro zawiera w sobie potopione tygrysy.wszyscy wiedza, ze niemcy pod koniec wojny mialy za duzo czolgow, wiec musieli je zatapiac gdzie popadnie, bo juz nie bylo dla nich miejsca na lini frontu
longwood Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 tylko ciezko je zlokalizowac bo z wierzchu sa poprzykrywane zatopionymi sztukasami, ktore tez musiano topic tysiacami, zeby slonca nie przeslanialy
traper6 Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 W tym wypadku muszę przyznać rację Longwoodowi.Mieszkam na zDolnym Śląsku i z wykrywaczem chodzę dopiero 17 lat.Z własnego doświadczenia wiem że prawie w każdym stawie czy też bagnie jest zatopiony Tygrys lub Messer(prości ludkowie nie znają innego sprzętu niemieckiego bo tylko takie nazwy się pojawiają).Mity się biorą stąd że kupę lat temu po którejś szklance bimbru poniosła kogoś fantazja i rozeszło się to po okolicy (przeważnie takie tematy były poruszane w męskim gronie gdy się mówiło o wojnie i polityce).To samo się tyczy zamków i pałaców.Z każdego biegnie tunel jeżeli już nie do Berlina to chociaż do Wrocławia i biją się w piersi że chodzili tymi tunelami {czytaj rozbudowanymi piwnicami).Z perspektywy czasu ostygłem" i stałem się sceptykiem.99% tych opowieści to mity, bzdury i fantazje.Ale.... POZOSTAJE ten 1%.Kolego Jakuza43.Jeżeli faktycznie ten tank pochłonęło bagno to zrób zdjęcia tego co udało Ci się odsłonić.Jeżeli nie możesz zrobić zdjęć to sporządź chociaż dokładny opis co udało Ci się odsłonić i dopiero wtedy wyjdź z tym na Forum.ALE ZRÓB TO OSOBIŚCIE,a nie powtarzaj czyjeś sny.Jeżeli tego dokonasz to zapewniam Cię że z Forum nie zabraknie Ci ludzi do pomocy.Pozdrowaśki.
jakuza43 Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 dzieki traper ,wiem ze ludzie lubia fantazjowac .za godzinke jade w to miejsce z kumplem jak cos tylko znajde zrobie fotki .
jakuza43 Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 niestety o tej porze roku chyba nic z tego,teren jest zalany.
jakuza43 Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 wrocilem z mokrymi nogami do kolan.czy wykrywka daje sobie rade w wodzie o glebokosci 40 cm ?
longwood Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 jakuza, wez wreszcie wykrywacz, drut i sprawdz czy cos tam jest czy nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pol godziny i bedzie jasne
jakuza43 Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 chodzilem troche ale nie wiem czy ten garret 1350 jest dobry ,cos brzeczalo.jak jestes chetny to sie spotkamy i mozesz mi pomoc.
jakuza43 Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 spotkalem tam goscia ktory mowil ze gdy maial okolo 12 lat widzial jeszcze tu czesc lufy i wiezyczke,dopuki nie osiadl dalej........kurcze jak gleboko moze wciagnac takie bagienko.....
jakuza43 Napisano 12 Maj 2008 Autor Napisano 12 Maj 2008 a to miejsce jest pod wyszkowem,ale trzeba miec gumowce.
jakuza43 Napisano 13 Maj 2008 Autor Napisano 13 Maj 2008 dzis pochodzilem troche w lasku obok tego bagienka i trafilo sie to[prosze nie dublować zdjęć na identyfikacji]Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 22:10 13-05-2008
Sylwester/Fidest Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Jakuza a to przypadkiem nie w okolicy Fidestu lub Rybienka (bankowo po tej stronie)bo tam takowe mokradła sa...odezwij sie na gg 9278018Pozdrawiam
jakuza43 Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 woda opada ale troche w wolnym tempie.nawet gdybym go zlokalizowal nie ma sensu kopac sadzawki .....trzeba czekac.
capitan2 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 powodzenia w poszukiwaniach ja niedługo biorę się za mój myśliwiec" i studnię ;]
jakuza43 Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 kto jest chetny w wekeend pobrodzic w wodzie ,z okolic wyszkowa ?
jakuza43 Napisano 24 Maj 2008 Autor Napisano 24 Maj 2008 Dzis chyba udalo nam sie zlokalizowac czołog dwu metrową szpicą ,trafilismy na glebokosci 1,35 na duzym obszarze na cos twardego .niestety jak widzialem zdjecia z wydobycia stuga w Grzegorzewie zdaje sobie sprawe ze nie jestem w stanie wydobyc tego sam.pozatym woda jeszcze nie opadla ,moze w lato.
vojtaz2 Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 zapomnij że woda opadnie tak szybko, ostatnio resztki stuga III wytargałem koło strumyka, a jak trafiłem na bagienko to już wody wiadrem nie wypompuję, Licz na pomoc pompy i jakiegoś agregata , chyba że załatwisz spalinową, i nie zapomnij o długim wężu strażackim :) Powodzenia życzę :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.