sapertorun Napisano 15 Luty 2004 Autor Share Napisano 15 Luty 2004 Witam!Poszukuje wszelkich informacji na temat tego miejsca.Nie chodzi mi o info typu wpisz w wyszukiwarke".Może ktoś też tak jak ja interesuje się tym miejscem.Pozdrawiam Saper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 15 Luty 2004 Share Napisano 15 Luty 2004 Za: Olga Baranowska, Pomorze Zachodnie - moja mała ojczyzna", Szczecin 2001 r.amek nad jeziorem Krosino koło Złocieńca był jednym z trzech utworzonych na terenie Rzeszy ośrodków szkoleniowych. Otrzymał on nazwę Ordensburg, co można przetłumaczyć jako "twierdza zakonna. Był to obiekt militarny, a jego zadaniem było przygotowanie hitlerowców do wykonywania zadań specjalnych. Przyszli nazistowscy funkcjonariusze byli szczególnie starannie dobierani, również pod względem czystości rasy. Ośrodek wyszkolił ponad 1000 nazistów, którzy podczas II wojny światowej zostali skierowani na ziemie polskie, a po agresji na ZSRR część z nich przerzucono na wschód."Za: „Pomorze Zachodnie pod red. J. Deresiewicza, Poznań 1949 r.„(... ) Stoi głuchy, opuszczony symbol teutońskiej pychy - widmo, które nieraz jeszcze straszy grozą przeszłości. Stoją te dwie 80-metrowe wieże przy bocznej szosie ze Złocieńca do Czaplinka w pow. drawskim. Nad jez. Krosino obszerne dziedzińce, pogańska Walhalla na kamiennych filarach kryta strzechą. Rojno tu było od tłumu wychowanków, przyszłych władców świata. Tu rósł pielęgnowany ręką i myślą ideologów hitlerowskich format nadczłowieka. Duchy Henryka Lwa i Albrechta Niedźwiedzia każą ciągle jeszcze patrzeć Niemcom na wschód jako na „Heilige Ostmark", w „Drang nach Osten widzieć swe posłannictwo dziejowe i do tradycji krzyżactwa nawiązywać wychowanie młodzieży. Tu właśnie w Ordensburgu nad jez. Krosino nowi zbójeccy rycerze otrzymywali pierwsze wychowanie, patrząc na bliskie „święte" ziemie, czekające na ich pańską zaborczość. Stąd po wyższe „wtajemniczenie szli do innych Ordensburgów. Tu na czterech stadionach, w wykładowych salach, w 20 pawilonach komfortowo urządzonych kształcili się przyszli SS-mani. Tu była ich szkoła szpiegowska. Tu pod ziemią roił się drugi tłum. Tłum spędzany z pobliskich baraków, tłum jeńców - niewolników pracujących w jakiejś gigantycznej fabryce, której kominy kryły właśnie wnętrza wież Ordensburgu! Dziś cicho na dziedzińcach. Z urządzeń podziemnej fabryki zostały jakieś rury w korytarzach, baterie akumulatorów, podziemne elektrownie. Co się tu działo, co przygotowywało, można sobie wyobrazić patrząc na krzyżacki, ciężki kształt budowli, wertując stosy akt polskich z datą jeszcze l września 1939 r. !(... )".Tyle co ja znalazłem, mnie też to miejsce interesuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 15 Luty 2004 Autor Share Napisano 15 Luty 2004 Dzięki za zainteresowanie bo juz watpiłem w siłe forum.Jestem w trakcie załatwiania knigi Rolfa Sawinskiego z 1998 Die Ordensburg in Krossinsee in Pommern" cały nakład sprzedany.Czy słyszałeś coś o podziemnej fabryce?.Pozdrawiam Saper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 WitamO zamku tym wspomina również Flisowski w swoim Pomorze - reportaż z pola walki" bodajże tom 1PozdrawiamFeeder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 Jest jeszcze Castles of the Third Reich - Video Film, Shannon & Co. Productions; 1999. A o fabryce nic nie słyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 Jaki jest dzisiejszy stan tego obiektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 16 Luty 2004 Autor Share Napisano 16 Luty 2004 Witam!Widziałeś ten film?.Czy jest to dokument?.Bo też mam jeden film niemiecki i jest przeplatany tj. trochę o Malborku,trochę o belgijskim takim obiekcie ,troche dokumentu i troche terazniejszości.Stan oki budowli bo jest tam JW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 wow - bardzo ciekawe miejsce, trzeba poszperać dokładniewrecz mitycznepozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Moze przyda sie wam pare fotek Ordensburg Krossinsee? Ta jest z 1940 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Druga fotka. Ta i nastepne pochodza z albumu wydanego przed wojna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 I nastepna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Kolejna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Kolejna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 No i na razie ostatnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 A moze ktos ma aktualne fotki 0rdensburg Krossinsee? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 29 Luty 2004 Autor Share Napisano 29 Luty 2004 Pomsee rewelacja!!!!!!Te fotki ponizej - możesz powiedzieć ż jakiej knigi to jest.Czy nie z tej :http://www.archinform.de/quellen/19513.htm?ID=1e83e06028d18bacec7bec38fe3cd300.Poszukuje tej knigi może ktoś wie jak ją zdobyć lub gdzie.Pozdrawiam Sapertorun. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Pierwsza fotka to pocztowka a nastepne pochodza z albumu wydanego przed wojna (bez daty) jest w nim 10 ilustracji. Te ktore wkleilem na forum mialem w komputerze. Jesli chodzi o ksiazke, o ktora pytasz to mam do niej dostep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marzec 2004 Share Napisano 3 Marzec 2004 co do tych betonowych wież na foto........byłem na spływie Drawą i widziałem to cudo.......to chyba te same......do czego to służyło..........???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 3 Marzec 2004 Share Napisano 3 Marzec 2004 Poczytaj posty wyzej to sie dowiesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 3 Marzec 2004 Autor Share Napisano 3 Marzec 2004 Witam!Pomsee czy jest możliwość odkupienia tej knigi?Bardzo dziękuję Ci za te fotki.:)).Pozdrawiam Saper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 3 Marzec 2004 Share Napisano 3 Marzec 2004 O odkupieniu to moze raczej nie ale mysle, ze nie bedzie problemu ze skanami calej ksiazki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 3 Marzec 2004 Autor Share Napisano 3 Marzec 2004 Witam!To czekam na propozycje jak by mogło to być zorganizowane.Może na prywa?, sapertorun@wp.plCzy jest tam plan rozmieszczenia budynków?.jakieś mapki?pozdrowienia z Torunia Saper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 3 Marzec 2004 Share Napisano 3 Marzec 2004 O szczegolach pogadamy na priva. Na razie musze sciagnac ksiazke do siebie a to potrwa pare dni. Jak ja dostane dam Ci znac, pozdr, pomsee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 To kawałek pomnika który stoi na stadionie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 I jeszcze jedno.Pozdrawiam Saper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.