Skocz do zawartości
  • 0

Guzik? z kotwicą wykopany na mazowszu

czarek090391

Pytanie

Napisano
Witam
Mam pytanie skad mógł wziąść sie ten guzik na mazowszy bo mi sie wydaje ze to z marynarki wojennej?A zaraz obok znalazłem srebrną odznakę chyba ktoś ja miałmwysokoranką to żadkie czy częste eksponaty?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
re: 460tys.? ale razem z brązowymi i złotymi? Bo chyba był podział tak jak np za rany to br azowe srebrne i chyba złote.
A same te srebrne?W ilu tys sztuk je wyprodukowano?
Napisano
daj lepsze foto guzika, wydaje się byc polskim guzikiem marynarki z lat 20.
poproszę o foto rewersu i uszka, poszukanie sygnatur i lepsze foto awersu.
Gratuluję odznaki, jezeli kopnięta, to brawo!
pozdro!
Napisano
Witam
Mam pytanie skad mógł wziąść sie ten guzik na mazowszy bo mi sie wydaje ze to z marynarki wojennej?A zaraz obok znalazłem srebrną odznakę chyba ktoś ja miałmwysokoranką to żadkie czy częste eksponaty?
Napisano
Liczba 460 tys. to liczba wszystkich szturmowych.

Wykonane były (tłoczone bądź bite) z cynku bądź buntmetalu pokrywane mosiądzem a na końcu srebrzone.

22 czerwca 1943 r. ustanowiono Sturmabzeichen mit der Einsatzzahl. (nowy rodzaj odznaki szturmowej).
Odznaki te charakteryzują się cyferkami na dole. Występowały 3 stopnie (cyfra oznacza ilość działań na warunkach, które pisałem wcześniej)

I - wcześniej przyznawane odznaki szturmowe (Sturmabzeichen - bez cyferek, taka jak kolegi)
II - 25
III - 50
IV - 75 i 100
Stopień I i II wieniec srebrzony.
Stopień III i IV wieniec pozłacany.

Stopień IV został przyznany jedynie 500 razy.
Więc szczerze mówiąc taka to naprawdę niezły fant:D

Jeszcze na koniec taka ciekawostka, że jak żołnierz zostawał odznaczony coraz to wyższą rangą odznaki to ta którą miał dotychczas zostawała mu na pamiątkę. Tak więc teoretycznie w jednym miejscu można znaleźć 4 odznaki szturmowe z jednego żołnierza. Nie wspominając o minaturkach odznak szturmowych do ubioru galowego:D

Ps. czy twoja odznaka ma jakieś sygnatury?

Pozdrawiam
Napisano
Odznaka Sturmowa (Sturmabzeichen). Szaczowana liczba odznak szturmowych to około 460 tys.
Odznaka przyznawana za udział:
1. W trzech atakach bojowych (o ile doszło do walki wręcz).
2. Za walke wręcz lub przebijanie się przez pozycje wroga.
3. W trakcie 3 różnych dni walki udział w przywracaniu utraconych pozycji bojowych.

Pozdrawiam.
Napisano
Kiedyś była jeszcze marynarka śródlądowa ,w czasach komuny tak nazywano barki i ich obsługę nie wiem czy była ta nazwa używana wcześniej.
Ja osobiście znalazłem guzik kriksmarine w okolicach Kielc co on tam robił :)) ??
Napisano
Kriegsmarine w Świętokrzyskiem, a co powiesz na guzik marynarki Napoleona III na Jurze :) bruner0 ?
Od 'zawieruch' w umundurowaniu czy braków w guzikach, po obozy jenieckie.. tak zapewne trafiały guziki marynarskie na ziemie gdzie nawet do rzek daleko.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie