czarek090391 Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 WitamMam pytanie skad mógł wziąść sie ten guzik na mazowszy bo mi sie wydaje ze to z marynarki wojennej?A zaraz obok znalazłem srebrną odznakę chyba ktoś ja miałmwysokoranką to żadkie czy częste eksponaty?
czarek090391 Napisano 21 Kwiecień 2008 Autor Napisano 21 Kwiecień 2008 re: 460tys.? ale razem z brązowymi i złotymi? Bo chyba był podział tak jak np za rany to br azowe srebrne i chyba złote.A same te srebrne?W ilu tys sztuk je wyprodukowano?
czarek090391 Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 oczywiści nie jest to z jakiego kolwiek grobu
janushew Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 Moim zdaniem -Guzik wygląda na marynarski PRL ( Krzyż Grunwaldu),pozdr j
8total4 Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 daj lepsze foto guzika, wydaje się byc polskim guzikiem marynarki z lat 20.poproszę o foto rewersu i uszka, poszukanie sygnatur i lepsze foto awersu.Gratuluję odznaki, jezeli kopnięta, to brawo!pozdro!
czarek090391 Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 WitamMam pytanie skad mógł wziąść sie ten guzik na mazowszy bo mi sie wydaje ze to z marynarki wojennej?A zaraz obok znalazłem srebrną odznakę chyba ktoś ja miałmwysokoranką to żadkie czy częste eksponaty?
Wojak Szwejk Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 guzik rzeczywiście tajemniczy a odznaka to niemiecka odznaka bodajże piechoty przyznawana za ilośc wykonanych szturmów
Wittt Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Liczba 460 tys. to liczba wszystkich szturmowych.Wykonane były (tłoczone bądź bite) z cynku bądź buntmetalu pokrywane mosiądzem a na końcu srebrzone.22 czerwca 1943 r. ustanowiono Sturmabzeichen mit der Einsatzzahl. (nowy rodzaj odznaki szturmowej).Odznaki te charakteryzują się cyferkami na dole. Występowały 3 stopnie (cyfra oznacza ilość działań na warunkach, które pisałem wcześniej)I - wcześniej przyznawane odznaki szturmowe (Sturmabzeichen - bez cyferek, taka jak kolegi)II - 25III - 50IV - 75 i 100Stopień I i II wieniec srebrzony.Stopień III i IV wieniec pozłacany. Stopień IV został przyznany jedynie 500 razy.Więc szczerze mówiąc taka to naprawdę niezły fant:DJeszcze na koniec taka ciekawostka, że jak żołnierz zostawał odznaczony coraz to wyższą rangą odznaki to ta którą miał dotychczas zostawała mu na pamiątkę. Tak więc teoretycznie w jednym miejscu można znaleźć 4 odznaki szturmowe z jednego żołnierza. Nie wspominając o minaturkach odznak szturmowych do ubioru galowego:DPs. czy twoja odznaka ma jakieś sygnatury?Pozdrawiam
Wittt Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Często na okopach niemieckich LWP miało ćwiczenia. Szykowali się do 3 wojny światowej :D
Wittt Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 Odznaka Sturmowa (Sturmabzeichen). Szaczowana liczba odznak szturmowych to około 460 tys. Odznaka przyznawana za udział:1. W trzech atakach bojowych (o ile doszło do walki wręcz).2. Za walke wręcz lub przebijanie się przez pozycje wroga.3. W trakcie 3 różnych dni walki udział w przywracaniu utraconych pozycji bojowych.Pozdrawiam.
bruner0 Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Kiedyś była jeszcze marynarka śródlądowa ,w czasach komuny tak nazywano barki i ich obsługę nie wiem czy była ta nazwa używana wcześniej.Ja osobiście znalazłem guzik kriksmarine w okolicach Kielc co on tam robił :)) ??
czarek090391 Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 Nie odznaka nie ma żadnych sygnatur i nichdy nie miała bo by było widać jak wypruchniało a tam z tyłu płasko
8total4 Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Kriegsmarine w Świętokrzyskiem, a co powiesz na guzik marynarki Napoleona III na Jurze :) bruner0 ?Od 'zawieruch' w umundurowaniu czy braków w guzikach, po obozy jenieckie.. tak zapewne trafiały guziki marynarskie na ziemie gdzie nawet do rzek daleko.pozdro!
janushew Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Ten guziczek ze środeczka głuchego lasu pod Zamościem..pozdrj
Pytanie
czarek090391
Mam pytanie skad mógł wziąść sie ten guzik na mazowszy bo mi sie wydaje ze to z marynarki wojennej?A zaraz obok znalazłem srebrną odznakę chyba ktoś ja miałmwysokoranką to żadkie czy częste eksponaty?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.