pulkownikt Posted April 16, 2008 Author Share Posted April 16, 2008 Cześć, ostatnio trochę się przebranżowiłem na militarkę. Kopię w lasach i często trafiam na miejsca w których na obszarze 1mx1m czasem 2mx2m wychodzi sporo monet niemieckich, małych nominałów od 1 do 50 fenigów, poza tym przeważnie w takim miejscu wychodzi sporo guzików (groszków) ewentualnie jakiś aluminiowy medalik czy inny element drobnego wyposażenia żołnierza niemieckiego. Czy też trfiacie takie mijsca. Mam na to teorie, że zaraz po bitiwe, ewentualnie niedługo po wojnie, ciała żołnierzy były rabowane z kurtek, ubrań itp. a nic nie warte drobiazgi były zwyczjnie wyrzucane. Pewnie cześć właścicieli leży nieopodal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 17, 2008 Share Posted April 17, 2008 Kiedyś słyszałem o podobnej sytuacji,w Lubuskiem na leśnej drodze odnajdywano niemieckie przedmioty osobiste ,puste portfele,odznaki ,nieśmiertelniki a kilkanaście metrów dalej w przydrożnym rowie leżeli posiadacze owych przedmiotów ,z dziurami w potylicach obrabowani i uśmierceni przez Rosjan po wzięciu do niewoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliens Posted April 17, 2008 Share Posted April 17, 2008 kolego ja jestem z lubuskiego i gdzie to miałoby byc w jakim rejonie przyznam ze nie slyszałem tego .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSmith Posted April 18, 2008 Share Posted April 18, 2008 Zazdroszcze wam takich miejsc. Może palili tam niemieckie mundury? Drobne feninigi to rosjanie raczej powinni zabierać. U mnie jak znajde pojedyńczego groszka" to prawie sensacja, a feninga to raz na dwa miesiące (ale to mazowsze). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiety82 Posted April 18, 2008 Share Posted April 18, 2008 Z własnego doświadczenia powiem, że masę monet w jednym miejscu zawsze praktycznie można znaleźć przed bramami wjazdowymi (mówimy o ruinach w lesie), na wjazdach/wejściach byłych posterunków granicznych, itp... wszędzie tam, gdzie ktoś potrzebował okazać dokumenty, papiery, zapłacić za przejazd itp.... po prostu zawsze jakaś monetka wyskoczyła z kieszeni, na ruinach strażnic granicznych znajdywałem srebrniaki, i to sprzed 1900r., więc jeśli macie na mapie zaznaczoną starą granicę, nawet z czasów III Rzeszy, proponuję objechać leśne dróżki, napewno coś wyskoczy.Pozdrawiam!@kolego abcd, możesz nieco przybliżyć temat? Też mnie to ciekawi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
longwood Posted April 18, 2008 Share Posted April 18, 2008 jest jeszcze jeden typ miejsc gdzie ludzi grzebali sie przy garderobie, nierzadko w pospiechu...sracze.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 dwadzieścia parę, a oko", bez elektroniki... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zabor Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Szczególnie na terenach wycofywania wojsk niemieckich trafiają się poletka z moniakami (bez wartości nabywczej pod koniec wojny)srebniaczka tam raczej nie znajdziesz , obok poletko z groszkami itd. Są to prawdopodobnie miejsca przetrzepek" jakie robili ruscy jeńcom. Warto wtedy pokręcić się troszkę dalej od tych miejsc może co bardziej cwany niemiaszek starał się coś ukryć (jeśli zdążył).Pozdrawiam B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz_18 Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Ja monetek szukam w miejscach gdzie kiedyś stały domy, a teraz zostały z nich tylko gruzy i kawałki ścian no i też lubię pochodzić sobie po swoim podwórku ale tam tylko same pfenningi z I wojny leżą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombspider Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 Skąd się biorą guziczki w okopach? - oto kilka scenariuszy:1. wybuch pocisku artyleryjskiego/bomby rozrywa żołnierza na kawałki a guziczki z resztkami munduru fruną w różne strony,2. żołnierz dostaje kulkę w pierś, więc sanitariusz raczej nie bawi się w odpinanie guziczka za guziczkiem tylko rozcina/rozrywa mundur, a guziczki z resztkami munduru lub bez, lądują na ziemi,3. żołnierze w pośpiechu wycofują się, atakują lub kontratakują z zajmowanych okopów a w nich przez przypadek zostaje zapomniana część ich ubioru,to oczywiście tylko luźne przykłady, bo przecież najnormalniej w świecie komuś guzik mógł odpaść chociażby przy czołganiu :)Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekkom55 Posted May 7, 2008 Share Posted May 7, 2008 Witam,jestem z Lubuskiego i trafiłem kilka poletek z monetami i guzikami na leśnej drodze,prawdopodobnie miejsca rewizji wziętych do niewoli Niemców.Obeszłem te miejsca ,ale nic więcej nie znalazłem.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.