explosivelabs Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Napisano 13 Kwiecień 2008 Witam nie mam pojęcia co to może być. Znalezione w okopach obok dużej ilośći łusek od mauzera. Będe wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz.
lupo55 Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Witam.Napisy na obu pokazanych pokrywkach oznaczają dokładnie to samo w różnych językach - opatentowanie w określonym urzędzie patentowym, nie jakąś firmę. Brewetto, brevette i podobnie-w wielu językach oznacza patent, świadectwo. Szkoda, że brak średnicy pokrywki - może dało by się ustalic od jakiego to gażnika. Jest tak jak napisał Catadero.Pozdrawiam.
Catadero Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 PEDALS KYOKUTO PRO ACE MADE IN JAPAN TOE CLIPS BREVETE - znalezione w necie - (:-]Rzeczywiście lupo55 ma rację. Zasugerowałem się właśnie takimi tekstami jak powyższy.Dodatkowo-skrót SGDG to francuski odpowiednik DRGM. Po rozwinięciu wygląda tak:Sans Garantie de Gouvernement.Pozdr.C.
8total4 Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 nie wiem do czego sluzylo ale firma BREVETE produkowała w Belgii i o ile się nie mylę - w Vichy,napewno też w Paryżu - Dla Rzeszy Niemieckiej.Przed II Wojną Światową produkowała mosiężne i miedziane elementy oporządzenia, guziki mundurowe itp.od strony technicznej nie mam pojęcia jakie jest pochodzenie przedmiotu.pozdrawiam!
Catadero Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Jest to pokrywa komory pływakowej gaźnika,połowa lat dwudziestych. Trudno powiedzieć czy samochodowy, czy motocyklowy. Pozdr.C.
explosivelabs Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 Średnica zewnętrzna 72mm srednica otworu 10.05 mm.
explosivelabs Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Napisano 13 Kwiecień 2008 Witam nie mam pojęcia co to może być. Znalezione w okopach obok dużej ilośći łusek od mauzera. Będe wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz.
explosivelabs Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Napisano 13 Kwiecień 2008 Coś nie poszło ze zdjeciami;-)
Pytanie
explosivelabs
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.