Skocz do zawartości
  • 0

nabój do mosina

sid30

Pytanie

Napisano
znalazłem takie cos spacerując po leśnej scieżce :) nabój do mosina ale pierwszy raz widze taki udziwniony :( dodam ze sciezka ta była koło pozycji II wojennych, na sciance łuski była mała dziurka przezarta rdzą i w pocisku był proch wiec nie jest to nic kombinowane przez jakiegoś wojaka(zapalniczka,niesmiertelnik itp )wyglada na konstrukcje fabryczną

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
znalazłem takie cos spacerując po leśnej scieżce :) nabój do mosina ale pierwszy raz widze taki udziwniony :( dodam ze sciezka ta była koło pozycji II wojennych, na sciance łuski była mała dziurka przezarta rdzą i w pocisku był proch wiec nie jest to nic kombinowane przez jakiegoś wojaka(zapalniczka,niesmiertelnik itp )wyglada na konstrukcje fabryczną
Napisano
Bo łuska jest uszkodzona, nieco przypłaszczona, ale to zwykły Mosin ;) nieraz się trafia różnie rozdęte i fantazyjnie fikuśnie powyginane łuski, w końcu czasami karabiny się zacinały przez to lub działały na materiał przeróżne nieznane nam siły. Stawiam piwo jeśli jest inaczej niż napisałem wcześniej. pozdrawiam!
Napisano
Taka moja mała teoria, a mianowicie:
Po wystrzale wyciąg zamka wybiera łuskę z komory nabojowej. Ale łuska jest felerna" i urywa się poniżej szyjki. Reszta jest normalnie wyrzucana. W drodze powrotnej zamek wybiera następny nabój z magazynka/taśmy i pcha go do komory nabojowej. Tam trafia on na resztki poprzedniej łuski. Wbija się w urwaną szyjkę i powoduje zacięcie. Przy przeładowaniu z karabinu wylatuje takie dziwadło.
Stawiam na broń maszynową, bo podejżewam, że w przypadku karabinu powtarzalnego strzelec przy napotkaniu oporu w czasie ryglowania zamka odruchowo by go jeszcze raz odciągnął, a nie pchał a chama" z siłą mogącą doprowadzić do takiego zdeformowania łuski.

P.S. Nie chciał bym, żeby takie coś przytrafiło mi się w krytycznym" momencie.

Pozdrawiam
Napisano
ktoś się bawił i nałożył na łuskę po wyjęciu pocisku ucięty fragment drugiej łuski celach całkowicie bliżej nieokreślonych :)
Napisano
oj kler :)) gratuluje spostrzegawczosci :)))) taka akutar leżała mi pod ręką :))
trooper08 ta teoria trafia mi do przekonania :)tym bardziej ze na tych pozycjach wyciagane były swt
mk piwa zewsze chetnie sie napije :) bezokazyjnie tez :) niedługo w łodzi bedzie bazarek jak go zaszczycisz swoja obecnością to daj znać :)
ps ale fancik fajny i zachowam go w kolekcji
wszystkim dzieki i temat uwazam za zamkniety :))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie