SYLSTER Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Napisano 6 Kwiecień 2008 Jak w temacie ,42mm srednicy. Prosze o pomoc w id.
Raned Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Litera rosyjska je", blaszka aluminiowa prawdopodobnie naszywana na ramię munduru. Może oznaczenie funkcyjne?
SYLSTER Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Napisano 7 Kwiecień 2008 Mnie sie wydawało ,ze to cyferka 3 ale masz racje Raned.
Catadero Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Z rosyjskiego pała", grażdanin Raned".Litera rosyjska "je,"-ta litera w rosyjskim też jest odwrócona w prawo, jak nasze duże E. Na blaszce co najwyżej będzie rosyjska litera ". Gdyby była to cyfra 3" to pewnie miałaby u góry kreskę a nie rzuszek" (czy jak to tam nazwać).C.
model31 Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Przepraszam Catadero. Odpowiedzialem na post bezmyslnie, bez popatrzenia na oryginal. To jest jadnoznacznie cyfra Trzy".Moje blaszki z lat 80-tych, znalezione golym okiem na drodze k. Wielbarka maja srednice 43 mm i sa grubosci 0,4 mm. Blaszki sa wykonane z cynku i sa z zewnetrznej strony srebrzone lub niklowane. W zadnej fachowej literaturze rosyjskiej nie znalazlem do tej pory nic na ten temat.W zalaczniku moj oryginal.Pozdrawiam
model31 Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Jak sie ta cynkowa blaszke odwroci o 180 stopni, to bedzie wlasnie rosyjskie E" a nie cyfra 3", lub rosyjskie zet". W latach 80-tych znalazlem golym okiem kilka takich emblematow na drodze lesnej w okolicach Wielbarka.Pzdr.
model31 Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Przepraszam,teraz udalo mi sie dopiero zaladowac.
Raned Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Jednak pała" i chyba bardziej litera Z niż cyfra 3, tylko co by to miało oznaczać?
SYLSTER Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 Raned ,a moze to ten listonosz miał tą blaszke?
SYLSTER Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Napisano 6 Kwiecień 2008 Jak w temacie ,42mm srednicy. Prosze o pomoc w id.
SYLSTER Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Napisano 10 Kwiecień 2008 No to mamy blaszki z trójeczkami i nie wiemy co.
Catadero Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 model 131- widziałeś kiedyś TAKĄ literę? Żeby góra była większa niż dół a zawijas" zamiast na dole był na górze? To jest według Ciebie E"?
abcd Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Widziałem kilka takich blaszek odnalezionych na odległych od siebie carskich˝miejscówkach˝(koszarach,pobojowiskach),był to więc przedmiot standardowy,wykonane są z cynku powleczonego srebrną farbką,na plakietce jest litera-Z-,pewien kolekcjoner carskości sądzi że była ona naszyta na opaskę,noszoną przez żołnierzy pełniących jakąś funkcję w garnizonie.Jaką niestety nie ma pojęcia.
Pytanie
SYLSTER
Jak w temacie ,42mm srednicy. Prosze o pomoc w id.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.