Skocz do zawartości
  • 0

Guzik marynarki napoleona

pulkownikt

Pytanie

Napisano
Cześć, dzisiaj w lesie przy starym dukcie wyszedł w ładnym stanie ciekawy guziczek. Niestety nie wkleje zdjęcia, przynajmniej narazie bo aparat cały w piachu i nie działa.

Guziczek wygląda na napoleonski, jest wypukłym, ma tą charakterystyczną linię biegnącą wzdłuż krawędzi (typowe dla guzików francuskich), tylko zamiast numeru pułku jest kotwica.

Mocowanie potwierdza , że to guzik francuski, nie ma zwykłego uszka tylko jest ten poczwórny uchwyt.

Wiem, że bez zdjęcia trudno, ale w necie nie mogłem znaleść podobnego. Czy to I wojna a może kampania napoleonska. Pewnie rzadki bo już zwykle guziki napoleonskie do popularnych nie należą.

Dzieki za info, linki i zdjęcia.

pzdr

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć, dzisiaj w lesie przy starym dukcie wyszedł w ładnym stanie ciekawy guziczek. Niestety nie wkleje zdjęcia, przynajmniej narazie bo aparat cały w piachu i nie działa.

Guziczek wygląda na napoleonski, jest wypukłym, ma tą charakterystyczną linię biegnącą wzdłuż krawędzi (typowe dla guzików francuskich), tylko zamiast numeru pułku jest kotwica.

Mocowanie potwierdza , że to guzik francuski, nie ma zwykłego uszka tylko jest ten poczwórny uchwyt.

Wiem, że bez zdjęcia trudno, ale w necie nie mogłem znaleść podobnego. Czy to I wojna a może kampania napoleonska. Pewnie rzadki bo już zwykle guziki napoleonskie do popularnych nie należą.

Dzieki za info, linki i zdjęcia.

pzdr
Napisano
witam, raczej pierwsza wojna lub druga."

Zgadza się, ten wzór guzika obowiązywał dość długo.

Częste znaleziska na terenach byłych obozów jeńców wojennych z lat II wś
Napisano
Widze dużą rozpiętość czsową w datowniu guzika.

Guzik jest z tego samego co wszystkie inne które mam z Francji, a co to jest tego dokładnie nie wiem, pewnie miedź lub jakiś jej stop.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie