Skocz do zawartości
  • 0

jaki to bagnet?

walec

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kombinowany to on byl napewno , wkońcu ktoś obciąl tuleję i zaostrzyl glownię ,ale część tuleji która zostala ma wewnętrzną średnicę na lufę Mosina i nie wygląda na to żeby ktoś przy tym majstrowal
pozdrawiam

Napisano
witam
wymiarami przekroju jest bardziej zbliżony do dragońsikej wersji Berdana ( 18,3 mm / 10,5mm) , glownia nie kończy się śrubokrętem mogla być przeszlifowana na ostro ale to już ze zwyklego , za to zagadką jest wewnętrzna średnica pozostalości tuleji bo wynosi ona 15,5 mm jak Mosinie ,tylko przeróbki Berdana na Mośka mialy wtlaczane tuleje redukcyjne a w miom tuleja jest monolitem i grubość jej ścianki wynosi 2 mm
Napisano
witam 01dalton
na czym polega ta metoda polowania? masz może do sprzedania lub na wymianę pochwę do AWS I SWD-38
poadrwaiam
Napisano
Walec

To nie to co myslalem, banget jest ciekawy przez ta pozostalosc o mniejszej srednicy.
Tuleja mogla sie po prostu ulamac nie musiala sie uksyc.

Wrzuc mi jak mozesz wiecej zdjec na skrzynke wyrazniejszych i dokladne wymiary to sie popytam tu i tam.

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
Witam . Metoda palowania -krowa z łańcuchem na pastwisku , no a ten łańcuch z jednego końca jest przywiązany do krowy a drugi zazwyczaj zakończony jest długim prętem który się wbija w ziemię aby krowa nie uciekła. Pręt czasmi jest właśnie zastępowany bagnetem tulejowym (chodz lebel też się do tego ładnie sprawuję )który najczęsciej jest obcinany właśnie w taki sposób jak Twój - jest poprostu łatwiej zakuc łańcuch na tak skróconej tulei .Na jesieni tamtego roku sprzedałem pochewkę do AWS - niestety raczej nie trzymam niczego na wymianę,jeżeli się COŚ trafi jest sprzedawane na bierząco o ile mnie to nie interesuje . Pozdr.
Napisano
nie ma , ciekawe bo jego stan jest dobry i jeżeli by byly to napewno bylo by je widać , wysokość ramienia wynosi 48 mm od wewnętrznej średnicy tuleji doczytalem się ze w zwyklym ma mieć ona 56 mm czy to prawda ?
Napisano
witam
01dalton twoje palowanie odczytalem jako polowanie dlatego bylem ciekaw jak się to robi ,rzeczywiście możesz mieć rację co do zastosowania go jako pręta" do pasienia rogacizny bo górna część ramienia i tuleji są sklepane (ktoś pomagal sobie mlotkiem ), krawędzie tuleji nie są zakończone na plasko tylko są powycierane na ostro prawdopodobnie od lńcucha o którym pisaleś
dzięki
Napisano
podaj wewnętrzną średnicę tulei to może dopasujemy od jakiego modelu albo sam zobacz tutaj
http://arkady.i365.pl/bagnety_pl/index.php?option=com_content&task=view&id=180&Itemid=55
pozdro
Napisano
Nie mam danych ile powinno byc ale porownujac ze zdjeciami wyglada na dluzsza.

Moze ktos kombinowal z tym bagnetem.

Mozesz wrzucic fotki konca glowni ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie