walec Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Napisano 5 Kwiecień 2008 witamtuleja obcięta , średnica pozostalej części około 15mm ,długość 507 mm , brak oznaczeńdzięki
walec Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Napisano 7 Kwiecień 2008 kombinowany to on byl napewno , wkońcu ktoś obciąl tuleję i zaostrzyl glownię ,ale część tuleji która zostala ma wewnętrzną średnicę na lufę Mosina i nie wygląda na to żeby ktoś przy tym majstrowal pozdrawiam
walec Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Napisano 6 Kwiecień 2008 witam wymiarami przekroju jest bardziej zbliżony do dragońsikej wersji Berdana ( 18,3 mm / 10,5mm) , glownia nie kończy się śrubokrętem mogla być przeszlifowana na ostro ale to już ze zwyklego , za to zagadką jest wewnętrzna średnica pozostalości tuleji bo wynosi ona 15,5 mm jak Mosinie ,tylko przeróbki Berdana na Mośka mialy wtlaczane tuleje redukcyjne a w miom tuleja jest monolitem i grubość jej ścianki wynosi 2 mm
walec Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 witam 01daltonna czym polega ta metoda polowania? masz może do sprzedania lub na wymianę pochwę do AWS I SWD-38poadrwaiam
smuga_79 Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Walec To nie to co myslalem, banget jest ciekawy przez ta pozostalosc o mniejszej srednicy.Tuleja mogla sie po prostu ulamac nie musiala sie uksyc.Wrzuc mi jak mozesz wiecej zdjec na skrzynke wyrazniejszych i dokladne wymiary to sie popytam tu i tam. Pozdrawiamsmuga_79
01dalton Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Witam . Metoda palowania -krowa z łańcuchem na pastwisku , no a ten łańcuch z jednego końca jest przywiązany do krowy a drugi zazwyczaj zakończony jest długim prętem który się wbija w ziemię aby krowa nie uciekła. Pręt czasmi jest właśnie zastępowany bagnetem tulejowym (chodz lebel też się do tego ładnie sprawuję )który najczęsciej jest obcinany właśnie w taki sposób jak Twój - jest poprostu łatwiej zakuc łańcuch na tak skróconej tulei .Na jesieni tamtego roku sprzedałem pochewkę do AWS - niestety raczej nie trzymam niczego na wymianę,jeżeli się COŚ trafi jest sprzedawane na bierząco o ile mnie to nie interesuje . Pozdr.
smuga_79 Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Mialem na mysli ze nie musial ktos urwac a nie uksyc :)
smuga_79 Napisano 6 Kwiecień 2008 Napisano 6 Kwiecień 2008 WitamA ma jakies pozostalosci oznaczen ? Ma za dlugie ramie jak na Dragona ktorego szukamPozdrawiamsmuga_79
smuga_79 Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 01daltonTo najbardziej prawdopodobne rozwiazanie.walec A na co masz na wymiane za pochwe do SWT 38 i AWS 36 ?Pozdrawiamsmuga_79
walec Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Napisano 5 Kwiecień 2008 witamtuleja obcięta , średnica pozostalej części około 15mm ,długość 507 mm , brak oznaczeńdzięki
walec Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Napisano 6 Kwiecień 2008 nie ma , ciekawe bo jego stan jest dobry i jeżeli by byly to napewno bylo by je widać , wysokość ramienia wynosi 48 mm od wewnętrznej średnicy tuleji doczytalem się ze w zwyklym ma mieć ona 56 mm czy to prawda ?
01dalton Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Witam . Ja obstaję że ten berdan służył za szpilkę do palowania rogacizny -w mojej okolicy często trafiają się takie egzemplarze . Pozdr.
jacenty2004 Napisano 5 Kwiecień 2008 Napisano 5 Kwiecień 2008 :))) dobra odpowiedź dzieci3. Ja tylko dodam ,że wygląda jak obcięty mosin
walec Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 witam 01dalton twoje palowanie odczytalem jako polowanie dlatego bylem ciekaw jak się to robi ,rzeczywiście możesz mieć rację co do zastosowania go jako pręta" do pasienia rogacizny bo górna część ramienia i tuleji są sklepane (ktoś pomagal sobie mlotkiem ), krawędzie tuleji nie są zakończone na plasko tylko są powycierane na ostro prawdopodobnie od lńcucha o którym pisaleśdzięki
chemik3 Napisano 5 Kwiecień 2008 Napisano 5 Kwiecień 2008 podaj wewnętrzną średnicę tulei to może dopasujemy od jakiego modelu albo sam zobacz tutajhttp://arkady.i365.pl/bagnety_pl/index.php?option=com_content&task=view&id=180&Itemid=55pozdro
smuga_79 Napisano 6 Kwiecień 2008 Napisano 6 Kwiecień 2008 Nie mam danych ile powinno byc ale porownujac ze zdjeciami wyglada na dluzsza. Moze ktos kombinowal z tym bagnetem. Mozesz wrzucic fotki konca glowni ?
Pytanie
walec
witam
tuleja obcięta , średnica pozostalej części około 15mm ,długość 507 mm , brak oznaczeń
dzięki
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.